Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos vidaus reikalų ministras ketina atsistatydinti dėl migracijos krizės

Vokietijos vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis sekmadienį pareiškė norįs atsistatydinti tiek iš posto kabinete, tiek iš Bavarijos konservatyvios Krikščionių socialinės sąjungos (CSU) pirmininko pareigų, todėl kyla klausimas dėl kanclerės Angelos Merkel koalicinės vyriausybės išlikimo.
Horstas Seehoferis ir Angela Merkel
Horstas Seehoferis ir Angela Merkel / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jis nori atsistatydinti kaip partijos pirmininkas ir vidaus reikalų ministras“, nes „nebėra palaikomas“, naujienų agentūrai AFP sakė CSU šaltiniai.

Tačiau CSU parlamentinės frakcijos seniūnas Alexanderis Dobrindtas „nenori priimti Seehoferio atsistatydinimo“, sekmadienį sakė kelias valandas Miunchene vykusio partijos pasitarimo dalyviai.

Jeigu H.Seehoferis tikrai atsistatydins, neaišku, ar CSU sieks likti koalicijoje su A.Merkel Krikščionių demokratų sąjunga (CDU) ir pasiūlyti kitą kandidatą vadovauti Vidaus reikalų ministerijai.

Galima ir kita galimybė – kad dešimtmečius gyvavęs abiejų partijų aljansas iširs, o A.Merkel praras daugumą parlamente. Tokiu atveju Vokietija atsidurtų politinėje nežinioje.

H.Seehoferis ir jo partijos nariai sekmadienį susitiko aptarti atsako į sunkiai iškovotą susitarimą, turintį padėti sumažinti migraciją į Europos Sąjungą ir vadinamąją antrinę migraciją – kai į kurią nors Bendrijos narę atvykę migrantai stengiasi patekti į kitas bloko šalis. Šį susitarimą ES šalių lyderiai, tarp jų A.Merkel, sudarė per praeitą savaitę surengtą viršūnių susitikimą.

CSU kelias savaites spaudė A.Merkel sutikti su jos planu nebeįleisti į Vokietiją prieglobsčio ieškotojų, jau užregistruotų kitose šalyse, arba sudaryti tokį patį poveikį darysiantį ES lygio susitarimą. Partija buvo paskelbusi, kad suteikia kanclerei laiko iki sekmadienio, liepos 1-osios.

Šaltiniai sakė, kad H.Seehoferis per sekmadienį vykusį uždarą pasitarimą su partijos lyderiais sakė, kad šeštadienį spaudė A.Merkel atsakyti, ar ES susitarimas ir virtinė jos sudarytų dvišalių susitarimų atitinka jo reikalavimus, bet skundėsi, kad šis „pokalbis nedavė jokių rezultatų“.

Tuo metu CDU generalinė sekretorė Annegret Kramp-Karrenbauer po partijos vadovų pasitarimo Berlyne sakė, kad kanclerės stovykla vieningai palaiko „veiksmingus, humaniškus sprendinius kartu su mūsų Europos partneriais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius