-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 06 30 /11:24

Vokietijos žiniasklaida: JAV šnipinėjimo programa buvo taikomasi į ES pareigūnus

Europos Sąjunga (ES) buvo vienas Vašingtono didžiulės interneto šnipinėjimo programos taikinių, ir „blakės“ buvo paslėptos ES biuruose Briuselyje bei Jungtinėse Valstijose, sekmadienio numeryje praneša vokiečių savaitinis žurnalas „Der Spiegel“.
Šnipinėjimas
Šnipinėjimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Žurnalas teigia, kad tokia informacija yra pagrįsta slaptais dokumentais, dėl kai kurių iš jų buvo konsultuojamasi pasitelkiant Edwardo Snowdeno nutekintus JAV žvalgybinės informacijos duomenis.

Žvalgybos paslapčių viešintojas šį mėnesį pranešė, kad egzistuoja vadinamoji programa PRISM, kurią vykdo JAV nacionalinė saugumo agentūra (NSA).

Viename 2010 metų rugsėjo „griežtai slaptame“ dokumente aprašoma, kaip NSA sekė ES diplomatinę misiją Vašingtone, rašo „Der Spiegel“.

Tame pastate buvo įrengti mikrofonai, buvo infiltruotasi į kompiuterių tinklą, tad NSA galėjo prieiti prie elektroninių laiškų ir vidaus dokumentų.

Panašiai buvo stebima ES atstovybė Jungtinėse Tautose, rašoma straipsnyje, kuriame priduriama, kad nutekintuose dokumentuose europiečiai atvirai vadinami „taikiniais“.

Šnipinėjama buvo ir ES būstinė Briuselyje, teigia „Der Spiegel“ ir pamini „daugiau kaip prieš penkerius metus“ įvykusį incidentą, kai ES saugumo ekspertai pastate „Justus Lipsius“ aptiko telefonų ir interneto šnipinėjimo prietaisų.

2003 metais ES paskelbė, kad tame pastate aptiko telefonų pasiklausymo prietaisų, kuriais buvo taikomasi į kelių valstybių, tarp jų – Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos, biurus. Tačiau kol kas neaišku, ar „Der Spiegel“ mini būtent tą atvejį.

Minimas straipsnis – dar vienas virtinėje įtarimų apie JAV žvalgybinę veiklą – tikriausiai dar labiau padidins įtampą Vašingtono santykių su partneriais europiečiais.

Tarp atsiliepimų, kurie buvo paskelbti žurnalo interneto svetainėje, Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas sakė, kad reikia daugiau informacijos, bet jeigu tie įtarimai šnipinėjimu yra teisingi, „tai yra didžiulis skandalas“.

„Esu labai susirūpinęs ir šokiruotas dėl įtarimų, (kad) JAV pareigūnai šnipinėjo ES biurus, – sakė M.Schulzas. – Jei šie įtarimai pasirodys esą teisingi, tai bus itin rimtas reikalas, kuris smarkiai paveiks ES ir JAV santykius.“

Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas sakė, kad JAV šnipinėjimas yra „nevaldomas“.

„JAV geriau stebėtų savo žvalgybos tarnybas, o ne savo sąjungininkus“, – sakė jis.

Pagal itin slaptą programą PRISM renkama ir analizuojama informacija iš interneto ir telefonų vartotojų visame pasaulyje, gaunant prieigą prie „Google“, „Yahoo!“ ir kitų interneto kompanijų duomenų.

JAV pareigūnai sako, kad surinkta informacija yra gyvybiškai svarbi kovai su pasauliniu terorizmu.

Anksčiau Europos blokas pareikalavo iš Vašingtono greitų atsakymų apie tą programą ir perspėjo dėl “rimtų neigiamų pasekmių“ ES piliečių teisėms. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius