-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyrai kelia šmeižto bylas seksualiniu priekabiavimu apkaltinusioms moterims. Ar tai užtildys kitas?

Ne viena moteris, ritantis #MeToo bangai, prabilusi apie seksualinį priekabiavimą, sulaukė bylos už šmeižtą. Žmogaus teisių aktyvistai sako, kad tai gali turėti įtakos judėjimo ateičiai.
Demonstracija už moterų teises Paryžiuje
Demonstracija už moterų teises Paryžiuje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia CNN, praėjusią savaitę Sandra Muller, moteris, kuri išjudino #MeToo judėjimą Prancūzijoje, pasirodė Paryžiaus teisme – ji buvo apkaltinta vyro, kuris, anot jos, laidė gašlius komentarus jos atžvilgiu, šmeižtu.

2017-ųjų spalį, praėjus vos kelioms dienoms po to, kai #MeToo grotažymė išplito visame internete, paviešinus kaltinimus Holivudo prodiuseriui Harvey Weinsteinui, S.Muller, prancūzų žurnalistė, tviteryje pasidalijo savo pačios istorija.

Ji apkaltino Ericą Brioną, vyresnįjį Prancūzijos televizijos prodiuserį, laidžius jos atžvilgiu gašlius komentarus: „Tu turi didelius papus. Esi mano tipo moteris. Aš visą naktį tave priversiu patirti orgazmus.“

Jos istorija įkvėpė tūkstančius kitų pasidalyti savo patirtimi ir perkelti į dienos šviesą, į pasaulinį lygmenį, Prancūzijos nacionalinį diskursą apie seksualinį smurtą.

2017-ųjų gruodį leidinio „Le Monde“ paviešintame atsiprašyme Brionas pripažino laidęs tokius komentarus ir teigė, kad jie iš tiesų buvo netinkami, tačiau tai esą padaręs vėlų vakarą, kai buvo išgėręs ne vieną kokteilį vakarėlyje, ir taip esą pasielgęs vieną vienintelį kartą.

Kaip rašo CNN, praėjusią savaitę teisme Brionas kartą pripažino, jog sakė tokius žodžius Muller, ir pridūrė, kad jis nusiuntei jai atsiprašymo žinutę, tačiau kitą dieną nesulaukė jokio atsakymo. Jis taip pat pridūrė, kad „Muller smurtas“ prieš jį niekada nesiliovė. „Smurtas žmonių, kurie slepiasi už savo telefonų“, – pridūrė jis.

Nors vyras teigė apgailestaujantis dėl savo žodžių, „Le Monde“ leidinyje Brionas pažymėjo, kad geriau būtų atsidūręs teisme, o ne socialiniuose tinkluose. Ir būtent tai jis ir padarė.

Pilkoji zona

2018-aisiais vasarį Brionas paskelbė paduosiantis Muller dėl šmeižto į teismą, prašydamas atlyginti jam 50 tūkst. svarų žalą ir 10 tūkst. teismo išlaidų.

Nors vyras pripažino laidęs minėtus komentarus, jo advokatė Marie Burguburu CNN teigė, kad priežastis, dėl kurios jie padavė ieškinį dėl šmeižto, buvo ta, kad Muller apkaltino jį „seksualiniu priekabiavimu darbe“ tviteryje.

„Tai yra šmeižtas, nes negalime apkaltinti vyro dėl kažko, kas nėra tiesa“, – tvirtino advokatė.

Muller, kuri neseniai apdovanota kaip „tylos laužytoja“ ir išrinkta metų žmogumi „Time“ leidinyje, teigė, kad ją nustebino pasikeitusi Briono taktika.

Rašydama feisbuke Muller pareiškė: „Judėjimas įkvėpė aukas prabilti, į dienos šviesą ištraukė socialines problemas, kurios tebėra tabu.“

„Tačiau šiuo ėjimu jie nori priversti mane užsičiaupti“, – tvirtino ji.

Muller tvirtino kovosianti iki galo. Ji tikėjosi, kad teismas bus galimybė diskutuoti, kaip kovoti su seksualiniu priekabiavimu.

Prancūzijos feminisčių asociacijos „Osez Le Feminisme“ atstovė Celine Piques CNN teigė, kad teismas buvo absurdiškas. „Teismuose bandoma mus įtikinti, kad yra pilkoji zona tarp priekabiavimo ir viliojimo“, – sakė ji.

Moterys, prakalbusios apie seksualinį priekabiavimą, smurtą lyties pagrindu susiduria su dideliais iššūkiais. Piques pridūrė, kad jos baiminasi netekti darbo ar kitokių atsakomųjų veiksmų. Ir šmeižto bylų grėsmė tik augina tą baimę.

Prancūzijos teismų sistema jau nereaguoja į moterų liudijimus, sako Piques ir priduria, kad #MeToo judėjimo pradžioje maža dalis moterų kreipėsi į policiją dėl išprievartavimo.

Naujausi duomenys rodo, kad 84 tūkst. moterų kasmet tampa prievartos ar bandymo išprievartauti aukomis. Mažiau kaip 40 proc. seksualinio smurto atvejų buvo užregistruota policijoje nuo 2014 m. lapkričio iki 2015 m. spalio, tik 771 žmogus 2014-aisiais buvo nuteistas dėl šių nusikaltimų.

Prancūzijos žurnalistė Lauren Bastide ir minėto feministinio judėjimo atstovė CNN teigė, kad visuomenės normos vis dar lemia teismų procesus Prancūzijoje.

„Moterys klausiamos, kaip jos buvo apsirengusios prieš tai, kai kaltinamasis uždavė kokius nors klausimus“, – sakė ji ir paaiškino, kad feministinio judėjimo kritikai pavojingai suplaka į vieną seksualinį priekabiavimą, prievartą ir prancūzų „tradiciją flirtuoti, gundyti“.

„Teisėjai seksistai, visuomenės atspindys“, – sako Piques.

Bastide taip pat išskiria ekonominį faktorių priekabiavimo atvejuose, esą moterys iš viduriniosios klasės ar visai neturtingos rečiau praneša apie savo skriaudėjus, nes baiminasi atsidurti teisme už šmeižtą.

„Laimė, yra erdvių, kur galima išreikšti save, tačiau tai labai paradoksalu. Tviteris yra puikus įrankis, tačiau šis įrankis gali atsisukti prieš jus“, – pastebi ji.

Tačiau Brionas, panašu, mano, kad jis yra #MeToo judėjimo auka, ir teisme pareiškė, kad jis tapo Muller kruopščiai suplanuoto plano auka.

Skųsdamas ją dėl šmeižto jis prisijungia prie sąrašo turtingų vyrų, kurie užima svarbias pozicijas ir ėmėsi teisinių veiksmų prieš juos apkaltinusias aukas.

Praėjusį mėnesį aktorius Geoffrey Rushas gavo 2,9 mln. Australijos dolerių po to, kai laimėjo šmeižto bylą prieš žurnalistą ir Sidnėjaus laikraštį „the Daily Telegraph“. Šis leidinys buvo parašęs, kad Rushas netinkamai lietė savo kolegę Eryn Jean Norvill – lietė jos krūtinę ir užpakalį, nulydėjęs ją į vonios kambarį. Taip pat siuntinėjo jai neleistinas žinutes 2015–2016 laikotarpiu. Tokius kaltinimus pats Rushas atmetė. Norvil tebetvirtina, kad jos kaltinimai yra teisingi.

Ne viename interviu aktorė Yael Stone, kuri taip pat apkaltino Rushą seksualinę potekstę turinčiomis žinutėmis, bandymu stebėti ją duše ir išsirengus pačiam prieš ją. Moteris atskleidė, kad ji laukė labai ilgai, kol nusprendė prabilti, nes bijojo viešumo ir to, kad jis gali sugriauti jos karjerą. Rushas paneigė ir šiuos kaltinimus.

Stone pridūrė, kad Australijos įstatymai atgrasė ją nuo ėjimo toliau. Žinoma, šmeižto bylas apibrėžiantys įstatymai priklauso nuo šalies. Tokiose šalyse kaip Australija, Prancūzija, Jungtinė Karalystė įrodymo pareiga tenka tik atsakovui, tuo metu JAV, kai ieškovas yra viešas asmuo, jis turi įrodyti, kad atsakovo pareiškimai yra neteisingi ir padaromi tyčia.

Kovos toliau

Vis dėlto tokios moterys kaip Muller tebekalba.

Teisme Muller advokatas Francis Szpiner sakė, kad „jeigu ši grotažymė veikė, tai tik todėl, kad tūkstančiai moterų atpažino save jos žinutėje“.

Anot jo, judėjimas nenukreiptas nei prieš vyrus, nei prieš moteris, o padeda visiems. Verdiktas byloje bus skelbiamas rugsėjį.

Olandų aktorė Sand Van Roy, kuri apkaltino prancūzų kino kūrėją Lucą Bessoną išprievartavus ją viešbutyje ir pakartotiniais lytiniais santykiais be jos sutikimo, kurie buvo ir smurtiniai, atvyko į teismą palaikyti Muller.

Vasarį Prancūzijos pareigūnai nutraukė bylą, tvirtindami, kad nepakanka įrodymų. Bessonas neigė jam mestus kaltinimus. CNN pateiktame komentare Luco Bessono advokatas Thierry Marembertas teigė, kad jo klientas apgailestauja, kad kai kurie žmonės per anksti jį pasmerkė, ir dėkoja tiems, kurie jį palaikė ir padėjo išgyventi sunkų periodą.

Van Roy CNN sakė, kad moterys bijo kalbėti, nes žino, kad neteks visko, kaip ir ji.

„Tačiau mes stipresnės už visa tai ir nesiliausime kovojusios“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius