Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Vyriausiasis generolas įvardijo tris pamokas, kokias JAV ir NATO privalo išmokti iš karo Ukrainoje

Vyriausiasis sąjungininkų pajėgų Europoje vadas, Jungtinių Valstijų generolas Christopheris Cavolis analitinio centro „Atlantic Council“ penktadienį surengtoje diskusijoje įvardijo tris pamokas, ko JAV ir NATO gali išmokti iš karo Ukrainoje, rašo naujienų svetainė „Voice of America“.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / Volodymyras Zelenskis / „Telegram“

Generolas nurodė, kad, pirma, reikia laimėti greitai ir karui dar neįsisenėjus, kad būtų išvengta ilgo užsitęsusio konflikto.

„Laimėti greitai ir galingai“ arba „būti įtrauktam į užsitęsusią kovą“ – tai pirmoji Rusijos karo prieš Ukrainą pamoka NATO, pabrėžė generolas.

Jis aiškino, kad labai svarbu sukurti pakankamus pajėgumus, pasiekti aukštą pasirengimo lygį, užsitikrinti atsarginių sistemų rezervą, kad būtų galima mobilizuoti papildomą įrangą ir taip laimėti pirmiems.

„Iš to, ką matome Ukrainoje, jei to nepadarysite konfrontacijoje su tokiu dideliu priešu kaip Rusija, tai gali baigtis užsitęsusia kova“, – dėstė Ch.Cavoli.

Antroji jo pastaba Vašingtonui ir Šiaurės Atlanto aljansui – gebėjimas greitai išmokti taktinių pamokų, tarp kurių jis įvardijo vadinamosios trečiosios karo dimensijos – oro pajėgų – demokratizavimą.

„Kiekvienas gali ką nors paleisti į orą ir tai turės įtakos situacijai ore. Tai veiksnys, su kuriuo dabar turime susidurti. Ir matome, koks jis svarbus abiejose karo Ukrainoje pusėse“, – kalbėjo Ch.Cavoli.

„AP“/„Scanpix“/NATO vyriausiasis sąjungininkų pajėgų Europoje vadas Christopheris Cavoli
„AP“/„Scanpix“/NATO vyriausiasis sąjungininkų pajėgų Europoje vadas Christopheris Cavoli

Kita pamoka, kurią nurodė generolas, yra karinės ir civilinės vadovybės santykių svarba. Pasak Ch.Cavoli, stipri, gerų ketinimų turinti civilinė vadovybė gali suaktyvinti šalį konstruktyviai bendradarbiauti su karine vadovybe ir pagerinti rezultatus mūšio lauke.

Pajėgų vadas tiki, kad Rusija suponuoja ilgalaikę grėsmę Aljansui ir dar daugelį metų liks didžiausių NATO iššūkių priežastimi.

„Šios karinės problemos suvaldymas ir jos politinės, ekonominės bei socialinės pasekmės dar daugelį metų darys įtaką NATO egzistavimui ir pasaulinio saugumo klausimams“, – teigė Ch.Cavoli.

Jo nuomone, Maskva įgyvendins savo planus plėsti kariuomenę, atkreipdamas dėmesį, kad Rusija jau dabar kuria karinį-pramoninį kompleksą ir tam tikslui pritraukia žmogiškuosius išteklius. Generolas prognozuoja, kad Rusijos kariuomenė bus didelė ir dislokuota prie vakarinių sienų ir giminingų šalių teritorijoje, galbūt prie sienos su NATO.

Ch.Cavoli nepuoselėja tuščių vilčių, kad Rusijoje keisis valdymo stilius. Generolo manymu, ateinančiais metais šaliai vadovaus tie patys arba panašių pažiūrų žmonės.

Pasak vyriausiojo sąjungininkų pajėgų Europoje vado, nors trečiosios dimensijos pasitelkimas jokia naujiena, tačiau plačiai paplitęs jos naudojimas, įdarbinant bepiločius orlaivius, raketas, aviacines bombas yra naujas veiksnys, su kuriuo tenka susidurti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius