Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyrų išduotos kinės į pagalbą kviečia privačius detektyvus

Nors moterų padėtis Kinijoje pamažu gerėja, diskriminacija lyties pagrindu – vis dar opi šalies problema. Su nelygybe susidurdamos net ir teismo salėse, kinės stoja į kovą.
Vis daugiau kinų neranda sau antrosios pusės
Vis daugiau kinų neranda sau antrosios pusės / „Scanpix“ nuotr.

Viena jų – sostinės Pekino gyventoja Zhang Yufen. Išduota sutuoktinio, kuris palikdamas moterį ištuštino ir bendrą jų banko sąskaitą, ji nepasidavė, ir įkūrusi privačių detektyvų biurą tiesia pagalbos ranką kitoms vyrų apgautoms žmonoms.

Po vyro išdavystės moteris pasijuto tarsi jos pečius būtų užgriuvęs dangus. Savaitę gyvenusi pusbadžiu ir beveik nemiegojusi, Zhang skausmą ir pyktį sutelkė į vieną tikslą: išsiaiškinti, kas yra mylimojo meilužė, kur juodu gyveno, ir kodėl po 16 santuokos metų vyras atsuko jai nugarą. Tačiau svarbiausia užduotimi tapo priversti sutuoktinį suteikti tinkamą finansinę paramą jai ir judviejų sūnui.

Moteris nusprendė, jog yra tik vienas veiksmingas būdas pasiekti savo tikslą – į pagalbą pasitelkti detektyvo darbo metodus, o tinkamiausias asmuo tai padaryti yra tik ji pati.

Ieškodama vyro ir jo meilužės, bei bylinėdamasi su jais teismuose, Zhang nuėjo ilgą ir sunkų kelią, tad nutarė įsteigti detektyvų biurą, skirtą padėti vyrų išduotoms Kinijos moterims.

Korupcija paskatino atrasti antrąsias žmonas

Korupcija ir nuosmukis, glaudžiai susiję su Komunistų partijos valdymu, paskatino dviejų fenomenų atsiradimą: „ernai“, arba antrosios žmonos, bei „xiao san“ – „mažosios trečios“, arba kitaip, meilužės.

Aukščiausieji partijos pareigūnai dažnai turi vieną ar net kelias meilužes, kurias apipila prabangiomis dovanomis bei apgyvendina ištaiginguose apartamentuose, tam naudodami neteisėtai įgytas lėšas. 2012-aisias atlikto tyrimo metu, Renmino universiteto mokslininkai nustatė, jog net 95 procentai partijos narių, įtariamų korupcija, buvo neištikimi savo žmonoms.

Teisėtos žmonos neretai nustumiamos į šoną ir pamirštamos. Skyrybų metu moteris dažnai vertinama neigiamai, o teismai neretai palankesni vyrams, tad Zhang detektyvų biuras siekia atstatyti prarastą pusiausvyrą: „Niekas nesaugo išduotų žmonų. Dažniausiai jos paliekamos be pinigų, būsto ir garantijų“.

Niekas nesaugo išduotų žmonų. Dažniausiai jos paliekamos be pinigų, būsto ir garantijų.

Įkvėpta savo patirties, 1997-aisiais Zhang ėmėsi padėti tokio pat likimo moterims, tad nenuostabu, jog apie jos darbą greitai pasklido kalbos. Biuro įkūrėja pamena atvejį, kuomet į ją kreipėsi mama, kurios dukra apsinuodijo pesticidu dėl sutuoktinio neištikimybės. Paklausta, kodėl nepadavė vyro į teismą, moteris paaiškino neturėjusi tam įrodymų.

Norėdama surinkti įkalčius, 2003-aisiais Zhang kartu su devyniomis draugėmis įkūrė „Fire Phoenix“ detektyvų agentūrą. Moteris tikina prašiusi kompensuoti tik pagrindines išlaidas, tad lėšų trūkumas privedė biurą prie žlugimo.

Dalija patarimus moterims

Šiuo metu 57-ių metų Zhang dirba viena iš nedidelio buto netoli Pekino. Vadovaudama organizacijai „Aljansas prieš meilužes“, moteris atlieka detektyvo darbą bei dalija patarimus vyrų apgautoms žmonoms. Kaip ir anksčiau, pinigus iš klienčių ima tik už tyrimo metu atsiradusias išlaidas. Gyvybinga ir kalbi moteris buvo praminta „ernai shashou“, arba „meilužių žudike“.

Bėgant laikui tūkstančiai moterų kreipėsi į Zhang siekdamos surasti įkalčių, įrodančių vyrų neištikimybę, ir taip priversti juos atlyginti žalą. Tiesa, ne visos klientės norėjo kreiptis į teismą.

„Suprantu, kodėl daugybė moterų nenori skirtis, – teigia Zhang. – Mažesnėse gyvenvietėse sklinda apkalbos, žmonės nevengia pasijuokti iš žmonų, tačiau neskuba smerkti jų vyrų. Moterys paprastai jaučiasi praradusios orumą, jas kankina gėdos jausmas.“

Detektyvė darbui nenaudoja sudėtingų technologijų, tačiau jos metodai reikalauja intensyvaus triūso ir kruopštumo. Pokalbio metu moteris parodė du rankoje telpančius diktofonus, dvi poras žiūronų, pigią kamerą bei užrašų knygelę. Zhang teigia, jog sekant neištikimus vyrus tenka slėptis už medžių, elektros stulpų ar aukštų pastatų; aukas vytis važiuojant taksi ar vaikštant pėsčiomis.

Grasino smurtu ir areštu

Zhang tikina, jog sekant Kinijos valstybės tarnautojus jai buvo grasinama smurtu ir areštu; teisėjai, palaikantys vyrus, atmetė kai kuriuos jos surinktus įkalčius, ar net buvo surezgę sąmokslą su įtariamaisiais.

2009-aisiais į detektyvę kreipėsi vieno aukštas pareigas geležinkelių sistemoje užimančio pareigūno žmona. Zhang pavyko įrodyti, jog vyras mezgė romaną su vietinės televizijos žvaigžde: „Liepiau jo žmonai ten nueiti, ir ji pagavo savo vyrą su meiluže lovoje. Patikrinusi sutuoktinio telefoną rado dar daugybės moterų nuotraukas bei jų numerius“.

Liepiau jo žmonai ten nueiti, ir ji pagavo savo vyrą su meiluže lovoje. Patikrinusi sutuoktinio telefoną rado dar daugybės moterų nuotraukas bei jų numerius.

Zhang tvirtina, jog aptiko 17 meilužių skirtinguose miestuose, kuriuose jis dirbo. Taip pat vyras padėdavo giminaičiams įsidarbinti geležinkelių sistemoje, bei susišluodavo milžiniškus „dėkingumo mokesčius“ iš sudaromų kontraktų. Nors pora išsiskyrė, pareigūno kaltės nepripažino nei teismas, nei jo viršininkai.

Detektyvė pasakoja padėjusi moteriai iš Siano miesto. Nors sutuoktinis žmoną apgaudinėjo su kita, po skyrybų teismas šeimos žemės sklypą paliko neištikimajam vyrui.

Moteris, panorusi išsaugoti anonimiškumą, kadangi bijojo, jog jos pastabos gali būti priimtos kaip Komunistų partijos kritika, teigia, jog su Zhang pagalba savo vyrą sekė net dvejus metus, kol galiausiai atrado jo gyvenamąją vietą ir surinko neištikimybės bei korupcijos įkalčius: „Buvo labai sunku, kadangi jis turėjo automobilį, o mes važinėdavome taksi arba vaikščiodavome pėsčiomis. Tačiau Zhang ir kitos išduotos moterys mane palaikė. Nepaisant smarkių pūgų ir svilinančios saulės, jos sekė jį ir niekada nepasidavė.“

Zhang apgailestauja, jog pastangos atskleisti pareigūnų korupciją neretai atsimuša tarsi į sieną. Vieno teismo metu jos surinkti įkalčiai paslaptingai „pasimetė“, kitą kartą neištikimybe kaltinamas sutuoktinis buvo perspėtas iš anksto tam, kad turėtų pakankamai laiko ištuštinti savo banko sąskaitą. Kartais detektyvė įkalčius pateikia įtariamo pareigūno viršininkui, tačiau šis nė nenori klausytis, nes, anot moters „ko gero, pats yra korumpuotas“.

Veikė pogrindyje

Privataus detektyvo profesija atsirado vos 1993 m., nors šis verslas, daugiausia pogrindyje, klestėjo ir iki tol.

Zhu Ruifeng „pilietė korespondentė“, kuriai priklauso interneto puslapis, skirtas viešinti korupcijos atvejus, teigia, jog daugybė žmonių samdo privačius detektyvus, jog šie imtųsi su šeima susijusių bylų: „Dažnai pareigūnų žmonos nori apsaugoti nuosavybę skyrybų atveju, taip pat neištikimybės įrodymus naudoja tam, jog išsaugotų santuoką. Pasitaiko, jog pačios meilužės samdo privačius detektyvus, jei kada nors prireiktų įkalčių“.

Pastaruoju metu ši veikla darosi vis pavojingesnė. Nors prezidentas Si Dzinpingas remia kampaniją, nukreiptą prieš valstybės pareigūnų korupciją, valdžia gerokai apsunkino laisvai samdomų privačių detektyvų darbą. Anot Zhu, tai įrodo, jog ši antikorupcinė kampanija skirta tik tiems, kurie stovi kitoje barikadų pusėje.

Kukliai apstatytoje svetainėje Zhang prisimena komunistinės Kinijos įkūrėją Mao Dzedongą ir jo valdymo erą: „Mao laikais niekada nerakindavome durų, o valstybės tarnautojai iš tiesų tarnavo žmonėms. Dabar situacija kitokia – manyk, jog tau pasisekė, jei jie nenori tavęs apiplėšti. Dabar viskas sukasi apie pinigus, korupcija – visur“.

Mao laikais niekada nerakindavome durų, o valstybės tarnautojai iš tiesų tarnavo žmonėms. Dabar situacija kitokia – manyk, jog tau pasisekė, jei jie nenori tavęs apiplėšti. Dabar viskas sukasi apie pinigus, korupcija – visur.

Tačiau Si Dzinpingo antikorupcinės kampanijos atstovė kalba optimistiškai. Anot jos, anksčiau pareigūnai, visiškai nebijodami viešumo, leisdavo vakarus ištaiginguose bufetuose, ir kartu su verslo partneriais bei laisvo elgesio moterimis linksmindavosi karaokės baruose.

„Žmonės sako, jog Si Dzinpingas išsaugojo daugybę šeimų, kadangi dabar valdžios pareigūnai privalo po darbo vykti tiesiai į namus“, – teigė atstovė.

Tuo tarpu Zhang vyras dirbo apskrities mokesčių inspekcijos biure Siano mieste. Moteris tvirtina penkerius metus sekusi jį ir jo meilužę, kuri, paaiškėjo, buvo viena geriausių detektyvės draugių. Demaskuotas sutuoktinis teisinosi, jog tame biure visi turėjo po meilužę, tad nesusiradęs kitos moters būtų blogai pasirodęs kolegų akyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius