Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Wagner“ svarba: Rusijos kariuomenė nebegali susitvarkyti be samdinių

Ukrainiečių kūnai gulėjo vienas šalia kito ant žolės, o šalia jų buvo sprogimo išmušta duobė. „Pakiškime po jais granatą“, – sako balsas rusų kalba. Atrodo, jog rezgamas planas užminuoti žuvusiųjų kūnus kūnus.
„Wagner“ samdinys
„Wagner“ samdinys / Nuotr. iš „Wagner“ telegram kanalo

„Nereikia granatos, mes ir taip juos išdaužysime“, – kitas sako apie ukrainiečių karius, kurie ateis pasiimti kūnų. Tuomet samdiniai supranta, kad jiems baigėsi šaudmenys.

JAV transliuotojas CNN atskleidžia svarbų vaidmenį Rusijos invazijoje į Ukrainą atliekančios privačios karinės kampanijos „Wagner“ užkulisius.

Anot CNN, aprūpinimo ir kovinės dvasios problemos bei įtarimai dėl karo nusikaltimų nuolat lydi reguliariosios Rusijos kariuomenės karius ir jau nebekelia nuostabos. Bet „Wagner“ samdinių, dažnai vadinamų prezidento Vladimiro Putino smogiamaisiais būriais, problemos yra blogas ženklas Rusijos karui Ukrainoje.

Kadras iš vaizdo įrašo/Deganti „vagnerovcų“ bazė Kadijivkos stadione
Kadras iš vaizdo įrašo/Deganti „vagnerovcų“ bazė Kadijivkos stadione

Kremliaus šešėlyje

„Wagner“ pajėgos jau kelerius metus mėgaujasi pasauline šlove. Tačiau V.Putino „specialioji karinė operacija“ Ukrainoje trūkinėja per siūles, o paskelbta „dalinė mobilizacija“ dėl karių stokos paskatino daugiau kaip 200 000 Rusijos piliečių bėgti į kaimynines šalis, todėl šiose tariamai elitinėse pajėgose atsiranda įtrūkimų.

Nuo 2014 m., kai buvo sukurta „Wagner“, jos įgaliojimai, tarptautinė veikla ir reputacija išaugo. Jos kovotojai nuo 2014 m. kovojo Ukrainoje ir Sirijoje, taip pat veikė keliose Afrikos šalyse, įskaitant Sudaną, Libiją, Mozambiką, Malį ir Centrinės Afrikos Respubliką.

Rusijoje turėdami patikimos ir vertingos jėgos reputaciją, privatūs „Wagner“ kariai sustiprino Maskvos pasaulinius interesus ir karinius išteklius, kurie ir taip jau išsiplėtę. Kaip pranešė CNN, jų dislokavimas dažnai buvo labai svarbus Rusijai kontroliuojant pelningus išteklius – nuo Sudano aukso iki Sirijos naftos.

Vaizdo įrašuose jie demonstruoja modernią įrangą, sunkiąją ginkluotę ir net sraigtasparnius, todėl primena JAV specialiąsias pajėgas.

„Esu įsitikinęs, kad jei Rusija nebūtų taip masiškai naudojusi samdinių grupuočių, apie sėkmę, kurios iki šiol pasiekė Rusijos kariuomenė, negalėtų būti nė kalbos“, – CNN sakė Maratas Gabidulinas, buvęs „Wagner“ vadas, kadaise vadovavęs 95 samdiniams Sirijoje.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Maratas Gabidulinas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Maratas Gabidulinas

Palaikydamas ryšius su buvusiais bendražygiais, dabar kariaujančiais Ukrainoje, M.Gabidulinas sakė, kad Rusija vis dažniau naudojasi samdinių paslaugomis, nes Kremliaus vykdomas karas įstrigo. Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas CNN sakė, kad „Wagner“ kariai siunčiami į „sudėtingiausias ir svarbiausias misijas“ Ukrainoje, jie suvaidino svarbų vaidmenį Rusijai okupuojant Mariupolį ir Chersoną.

Kremlius neatsakė į CNN prašymus pakomentuoti.

Ribota oficiali informacija apie „Wagner“ ir daug metų tęsęsi Kremliaus neigimai dėl jo egzistavimo ir ryšių su Rusijos valstybe tik padidino šios privačios karinės kompanijos šlovę ir trukdė gauti informacijos, kokia ši grupuotė yra iš tiesų.

Patirties stoka

Daugiau nei septynis mėnesius trunkanti Rusijos invazija į Ukrainą išryškino Rusijos karinės veiklos Ukrainoje trūkumus. Nedideli Rusijos laimėjimai, ypač palyginti su pradiniais ambicingais V Putino tikslais, buvo pasiekti milžiniška kaina, nes buvo sutriuškinti patyrę daliniai, kurie neteko daug gerai parengtų karių.

Patirtis mūšio lauke yra vienas iš dviejų veiksnių, kurie, pasak buvusio „Wagner“ vado M.Gabidulino, palikusio grupę 2019 m. ir išleidusio apie savo patirtį knygą, skiria samdinius nuo eilinių Rusijos karių. Kitas veiksnys yra pinigai.

Nuotr. iš 58-osios atskirosios motorizuotosios pėstininkų brigados „Facebook“ puslapio/Sunaikintų „Wagner“ karių antsiuvai
Nuotr. iš 58-osios atskirosios motorizuotosios pėstininkų brigados „Facebook“ puslapio/Sunaikintų „Wagner“ karių antsiuvai

„Šių grupuočių pagrindą visada sudarė labai patyrę žmonės, kurie perėjo kelis karus“, – sakė jis CNN.

M.Gabidulinas tarnavo jaunesniuoju karininku oro desanto dalinyje mirštančios Sovietų Sąjungos laikais, o po 2014 m. Rusijos remiamos invazijos į Rytų Ukrainą M.Gabidulinas įsidarbino „Wagner“. Jis sakė, kad daugelis „Wagner“ samdinių, kaip ir jis, anksčiau galėjo kariauti Ukrainoje, taip pat Sirijoje, taip įgydami vertingos kovinės patirties, kurios neturi dauguma Rusijos karių.

„Jie turi svaresnės, reikšmingesnės patirties nei kariuomenė. Kariuomenė – tai jauni kariai, kurie pasirašė kontraktus, jie neturi jokios patirties“, – sakė jis.

Būtent dėl to tokios sukarintos pajėgos, kaip „Wagner“, Ukrainoje yra tokios vertingos Rusijai.

„Rusijos kariuomenė negali susitvarkyti be samdinių, – teigia M.Gabidulinas ir priduria, kad egzistuoja „labai didelis mitas, labai didelė migla apie stiprią Rusijos kariuomenę“.

Šiuo metu Ukrainoje kartu su Rusijos pajėgomis veikia ne mažiau kaip 5 000 samdinių, susijusių su „Wagner“ grupuote, CNN sakė Ukrainos gynybos žvalgybos agentūros atstovas Andrijus Jusovas. Šį skaičių patvirtino Prancūzijos žvalgybos šaltinis, kuris pažymėjo, kad kai kurie „Wagner“ kovotojai išvyko iš Afrikos žemyno, kad sustiprintų grupuotės pajėgas Ukrainoje.

Pasak Ukrainos gynybos ministerijos, Kremlius vis dažniau pasikliauja „Wagner“ kovotojais kaip šturmo būriais. Jie prisiėmė aukų naštą, kuri buvo politiškai jautri V.Putinui Rusijoje.

Nuotr. iš „Wagner“ telegram kanalo/„Wagner“ samdiniai Ukrainoje
Nuotr. iš „Wagner“ telegram kanalo/„Wagner“ samdiniai Ukrainoje

„Wagner“ Ukrainoje patyrė didelių nuostolių, ypač daug prarado jaunų ir nepatyrusių kovotojų“, – teigė rugsėjį kalbėjęs aukšto rango JAV gynybos šaltinis.

Pasak M.Gabidulino, „Wagner“ pajėgų panaudojimas grindžiamas paprasta lygtimi: „Rusijos taika už Amerikos dolerius“.

Per mėnesį samdiniai gali uždirbti iki 5 000 JAV dolerių.

Pasak aukšto rango Ukrainos gynybos ministerijos šaltinio ir remiantis žvalgybine informacija, kurią apie „Wagner“ nuo karo pradžios surinko Ukrainos valdžios institucijos, „Wagner“ kovotojams netgi buvo siūlomos premijos – visos mokamos JAV doleriais – už Ukrainos tankų ar dalinių sunaikinimą.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos duomenimis, „Wagner“ kovotojams taip pat buvo paskirti tam tikri fronto sektoriai, kuriuose jie veikia beveik kaip įprasti kariuomenės daliniai, o tai yra ryškus pokytis, palyginti su ankstesne jų atskirų misijų Ukrainoje istorija.

„Facebook“ nuotr./„Wagner“ samdiniai Sirijoje
„Facebook“ nuotr./„Wagner“ samdiniai Sirijoje

A.Jusovas taip pat sakė, kad „Wagner“ samdiniai vis dažniau naudojami skylėms Rusijos fronto linijoje lopyti. Tai patvirtino ir JAV aukšto rango gynybos pareigūnas, kuris pridūrė, kad „Wagner“ kariai naudojami įvairiose fronto linijose, kitaip nei, pavyzdžiui, čečėnų kovotojai, kurie sutelkti aplink Rusijos puolimą, nukreiptą į Bachmutą.

Dėl to, pasak jo, kilo didelių logistikos problemų, nes reikia aprūpinti „Wagner“ karius šaudmenimis, maistu ir parama ilgesnėms operacijoms.

Ukrainos gynybos ministerijos CNN perduotoje „Wagner“ kovotojų rugpjūčio mėnesį filmuotoje medžiagoje matyti, kaip samdiniai skundžiasi, kad jiems trūksta neperšaunamų liemenių ir šalmų. Kitame vaizdo įraše kovotojas skundžiasi dėl įsakymų pulti ukrainiečių pozicijas, kai jo daliniui trūksta šaudmenų.

Batai, kuriuos reikia užpildyti

„Wagner“ gretas sumažino mūšio lauke patirti nuostoliai. Reaguodami į tai, jie ėmėsi neįprastai viešo verbavimo.

Rusijoje atsirado reklaminių stendų, kuriuose raginama stoti į „Wagner“ gretas. Jų šūkis – „Jūsų laukia orkestras „W“.

Tai, kad grupė verbuoja dideliu mastu, reiškia, kad ji jau nebėra tokia slapta kaip anksčiau. Net V.Putino sąjungininkas Jevgenijus Prigožinas rugsėjo pabaigoje pagaliau viešai pripažino savo, kaip „Wagner“ įkūrėjo ir vadovo, vaidmenį, prieš tai daugelį metų bandęs atsiriboti nuo samdinių grupuotės, nuolat neigęs ir net padavęs į teismą jo ryšius su samdiniais tyrusias Rusijos žiniasklaidos priemones.

„Twitter“ nuotr./V.Putinas Kremliuje su „Wagner“ atstovais
„Twitter“ nuotr./V.Putinas Kremliuje su „Wagner“ atstovais

„Wagner“ kvietimai susisiekti su verbuotojais taip pat plito per socialinę žiniasklaidą ir internete. Vienas verbuotojas, su kuriuo susisiekė CNN, siūlė „mažiausiai 240 000 rublių“ (apie 4 000 JAV dolerių) mėnesinį atlyginimą, o „komandiruotė“ turėtų trukti mažiausiai keturis mėnesius. Daugelyje verbuotojų pranešimų buvo išvardytos sveikatos būklės, dėl kurių kandidatai negali prisijungti: nuo vėžio iki hepatito C ir piktnaudžiavimo narkotinėmis medžiagomis.

Tiesa, verbuotojas, su kuriuo susisiekė CNN žurnalistas, pateikė vieną stebinantį prisipažinimą dėl naujokų: karinė patirtis nebūtina.

Žinutė baigėsi kodiniu žodžiu – „Morgan“, kurį pretendentai turėjo pasakyti prie „Wagner“ padalinio Krasnodare, Rusijoje, bazės vartų.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas

Verbuojami kaliniai

Rugsėjį pasirodė vaizdo įrašas, kuriame, kaip manoma, J.Prigožinas asmeniškai verbuoja kalinius iš Rusijos kalėjimų į „Wagner“ gretas. Jo pasiūlymas: pažadas atleisti nuo bausmės už šešių mėnesių kovinę tarnybą Ukrainoje.

Tai žingsnis, kuris prieš kelis mėnesius būtų buvęs neįsivaizduojamas privačiai karinei bendrovei, kadaise laikytai vienu profesionaliausių Kremliaus padalinių.

„Desperacijos aktas„ – taip buvęs „Wagner“ vadas M.Gabidulinas apibūdino kalinių verbavimą.

J.Prigožino vizitai į kalėjimus atitinka platesnes Rusijos pastangas mobilizuoti šalies kalinius į karą, siūlant kelias tūkstančių dolerių mėnesinį atlyginimą ir dešimtis tūkstančių dolerių siekiančias išmokas mirties atveju verbuojamųjų šeimoms.

Tai kelia nerimą ir „Wagner“ bendražygiams, ir ukrainiečiams.

„Jie pasirengę siųsti bet ką, tiesiog bet ką, – CNN sakė Ukrainos prokuroras Jurijus Belousovas. – Profesionalumo kriterijų nebėra“.

J.Belousovas, kuris tiria galimus Rusijos karo nusikaltimus, baiminasi, kad dėl tokio verbavimo karo nusikaltimų mastai didės.

Nors tiesioginis kalinių verbavimas yra naujas žingsnis, M.Gabidulinas sakė, kad teistumas nebuvo kliūtis ir anksčiau įsidarbinti „Wagner“. Jis sako, kad pats trejus metus kalėjo už žmogžudystę, ir CNN papasakojo apie kitus garsius „Wagner“ vadus, kurie, atlikę laisvės atėmimo bausmes, kariavo šios grupuotės gretose visame pasaulyje.

Vidinis priešas

„Wagner“ kovos Ukrainoje išjudino platesnę problemą – nepasitenkinimą kovotojų gretose.

Iš perimtų telefoninių pokalbių Ukrainos žvalgybos tarnybos rugpjūtį pastebėjo "bendrą „Wagner“ karių „kovingumo ir psichologinės būklės“ nuosmukį, sakė Ukrainos žvalgybos atstovas A.Jusovas.

Pasak jo, demoralizaciją rodo ir sumažėję „Wagner“ verbavimo reikalavimai, taip pat mažėja „tikrai profesionalių karių, norinčių kovoti „Wagner“ gretose“, skaičius.

M.Gabidulinas, kuris sako beveik kasdien bendraujantis su savo senaisiais bendražygiais, aiškino, kad šią demoralizaciją lėmė jų nepasitenkinimas „bendru kovos organizavimu: [Rusijos] vadovybė nesugeba priimti kompetentingų sprendimų, organizuoti mūšių“.

Vienam samdiniui, kuris kreipėsi į M.Gabiduliną patarimo, šios nekompetencijos buvo per daug. „Jis man paskambino ir pasakė: „Viskas, aš daugiau ten nebedirbsiu. Daugiau tame nebedalyvausiu“, – CNN pasakojo M.Gabidulinas.

Kadangi Rusijos perspektyvos laimėti Ukrainoje atrodo menkos, Rusijos samdinių gyvenimas nebėra toks patrauklus, kaip kadaise.

„Gali būti, kad pinigai to nebėra verti“, – sakė Ukrainos prokuroras J.Belousovas.

Viename iš daugelio vaizdo įrašų, plūstančių iš Ukrainos fronto linijų, išryškėja niūri karo realybė.

Viename CNN gautame vaizdo įraše žuvęs „Wagner“ samdinys guli ranka suspaudęs juodą žemę. Aplink jį – daugiau kūnų, liepsnoja artilerijos sudaužyti šarvuočiai, aidi šūviai.

„Atsiprašau, brolau, atsiprašau, – sako žuvusiojo bendražygis, glostydamas jo nugarą. – Dinkime iš čia, mus nušaus, gulėsime šalia jo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius