Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„WikiLeaks“: ES niekada nebus „galinga“ jėga, sakė buvęs komisaras Chrisas Pattenas

Buvęs Europos Sąjungos (ES) išorės reikalų komisaras Chrisas Pattenas 2004 metais bendraudamas su JAV diplomatais paaiškino, kodėl ES niekada nebus „tikrai galinga“ jėga, aptarė kai kurių ES vadovų miglotą praeitį ir pastebėjo, kad Rusijos lyderis Vladimiras Putinas „turi žudiko akis“, rašo nepriklausoma Briuselio svetainė „EUobserver“, remdamasi „WikiLeaks“ paskelbta informacija.
Šengeno siena
Europos sąjunga / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tuometinis Jungtinių Valstijų ambasadorius Rockwellas Schnabelas 2004 metų balandžio 28 dienos užrašuose, pavadintuose „Pietūs su Chrisu. Atsitiktiniai atsipalaidavusio komisaro Patteno pastebėjimai“ yra užfiksavęs kelias komisaro mintis.

Pokalbio su amerikiečiu metu Ch.Pattenas išsakė savo gana skeptišką požiūrį į ES, kuri, anot jo, niekada netaps „tikrai galinga“ jėga tarptautinėje arenoje, nes ES visada atsiras kas nors per daug atsargus, raginantis „protingai“ žiūrėti į vienus ar kitus dalykus, rašoma „WikiLeaks“.

„Tam, kad būtų tikrai galinga valstybė, sako Ch.Pattenas, šalis privalo būti pasirengusi sugebėti priimti ir įgyvendinti net ir tokią politiką, kuri likusiai pasaulio daliai atrodo neprotinga. Europiečiai gali sutikti arba nesutikti su JAV politika, tačiau juos žavi tai, kad JAV yra pasirengusi priimti ir vykdyti tokius sprendimus, kurie, jų manymu, yra geriausi. Ir visai nesvarbu, ką apie tai mano visas kitas pasaulis“, – rašoma interneto tinklalapyje.

Kalbėdamas apie Rusiją, iš kur buvo sugrįžęs vos prieš savaitę, Ch.Pattenas paminėjo tuometinį šalies prezidentą Vladimirą Putiną, kuris, anot jo, gerai pasidarbavo, iš esmės, dėl aukštų pasaulio energetinių resursų kainų. Tačiau Ch.Pattenas prasitarė, kad jam abejonių kelia šio asmens charakterio savybės.

„Tikrai nenoriu sakyti, kad genai čia turi lemiamą reikšmę“, – perspėjo Ch.Pattenas, primindamas V.Putino šeimos istoriją – jo senelį, kuris buvo Lenino apsaugos narys, komunistų partijos „aparatčiką“ tėvą ir paties V.Putino jaunystėje priimtą sprendimą siekti karjeros KGB.

„Jis atrodo labai supratingas žmogus, kai kalbama apie Artimuosius Rytus ar energetikos politiką, tačiau pokalbiui pakrypus Čečėnijos ar islamo ekstremistų linkme, V.Putino akys darosi kaip žudiko“, – sakė tuometinis ES komisaras. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius