Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Xi Jinpingas aplankė Sindziangą, tvyrant nerimui dėl žmogaus teisių

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas šią savaitę aplankė vakarinį Sindziango regioną, tvyrant susirūpinimui, kad dėl daugiau kaip milijono musulmonų uigūrų ir kitų tautinių mažumų narių, pasiųstų į „perauklėjimo stovyklas“.
Kinų policininkai Sindziange
Kinų policininkai Sindziange / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Xi Jinpingas vadino Sindziangą „esmine teritorija ir centru“, Kinijai vykdant uostų, geležinkelių ir elektrinių plėtros programą, taip pat stiprinant ryšius su Vidurinės Azijos ir Rytų Europos valstybėmis, ketvirtadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Vadovaujant Xi Jinpingui šalies valdžia ėmėsi griežtų priemonių prieš Sindziange gyvenančių uigūrų ir kazachų bendruomenes, reaguodama į ankstesnius žmonių gyvybių pareikalaudavusius separatistų smurto protrūkius.

Kritikai sako, kad tūkstančių žmonių laikymas į kalėjimus panašiose perauklėjimo stovyklose prilygsta kultūriniam genocidui. JAV ir kitos šalys pareigūnams, laikomiems atsakingais už šią politiką, apimančią neteisminį laisvės suvaržymą, šeimų atskyrimą ir užsienyje studijavusių arba kitokių ryšių užmezgusių asmenų įkalinimą, taiko draudimą išduoti vizas.

Xi Jinpingas susitiko su pareigūnais iš Sindziango gamybos ir statybų korpuso (XPCC) – didelius įgaliojimus turinčios vyriausybinės organizacijos, turinčios atskirus teismus, mokyklas ir sveikatos apsaugos įstaigas pagal sukarintą sistemą, įvestą regione po Komunistų partijos iškilimo į valdžią 1949 metais.

Prezidentas „sužinojo apie XPCC istoriją vystant ir saugant pasienio teritorijas“, rašė „Xinhua“.

Sindziangas ribojasi su Rusija, Afganistanu ir neramiu Centrinės Azijos regionu, kurį Kinija stengiasi įtraukti į savo įtakos sferą ekonominėmis paskatomis ir saugumo aljansais.

Dešimtys šalių praeitą mėnesį išreiškė susirūpinimą dėl įtariamų pažeidimų Sindziange ir pareikalavo, kad Jungtinių Tautų vyriausioji žmogaus teisių komisarė paskelbtų ilgai atidėliotą ataskaitą dėl žmogaus teisių tame regione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius