Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Xi Jinpingas šią savaitę lankysis Kazachstane ir Uzbekistane

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas šią savaitę išvyks valstybinių vizitų į Kazachstaną ir Uzbekistaną, pirmadienį pranešė Pekinas.
Xi Jinpingas
Xi Jinpingas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Tai bus pirmoji jo užsienio kelionė nuo pirmųjų koronaviruso pandemijos dienų.

Xi Jinpingas dalyvaus Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) viršūnių susitikime Uzbekistano Samarkando mieste, o nuo trečiadienio iki penktadienio „su valstybiniais vizitais lankysis Kazachstane ir Uzbekistane“, sakoma kinų Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

ŠBO vienija Kiniją, Rusiją, Indiją, Pakistaną ir keturias Centrinės Azijos šalis – Kazachstaną, Kirgiziją, Uzbekistaną ir Tadžikistaną.

Organizacijos viršūnių susitikimas vyks rugsėjo 15–16 d. Samarkande, per kurį kadaise ėjo Šilko kelias.

Rusija pranešė, kad Xi Jinpingas per vizitą Uzbekistane susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Judviejų susitikimas planuojamas Maskvai siekiant sustiprinti ryšius su Pekinu po to, kai Vakarų šalys paskelbė beprecedentes sankcijas Rusijai dėl jos surengtos invazijos į Ukrainą.

Pastarąjį kartą Kinijos prezidentas į užsienį buvo išvykęs 2020 metų sausį – tuomet jis lankėsi Mianmare. Praėjus kelioms dienoms nuo jo sugrįžimo, visame Uhano mieste buvo įvestas karantinas dėl sparčiai plitusios COVID-19 infekcijos.

Nuo to laiko Xi Jinpingas diplomatiją daugiausia vykdė virtualiai, bet vasarį, per Pekino žiemos olimpines žaidynes, jis priėmė kelis užsienio lyderius – tai buvo pirmieji jo asmeniniai susitikimai su užsienio šalių vadovais nuo pandemijos pradžios.

Xi Jinpingas ruošiasi spalį dalyvauti svarbiame, dukart per dešimtmetį rengiamame valdančiosios Komunistų partijos suvažiavime. Spėjama, kad per šį renginį jis užsitikrins beprecedentę trečią kadenciją prezidento poste.

Ankstesni Kinijos vadovai paprastai susilaikydavo nuo užsienio kelionių likus kelioms savaitėms iki partijos suvažiavimo, nes tokiais atvejais neretai paaštrėdavo užkulisinės kovos dėl valdžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius