Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 04 21

XXI amžiaus kolūkiai: Izraelio kibucai iki šiol neišsižada socializmo

Iš kiekvieno – pagal galimybes, kiekvienam – pagal poreikius. Šis šūkis daliai Izraelio gyventojų neatrodo tik naivi utopija. Kai kurios žemės ūkiu užsiimančios bendruomenės Izraelyje, vadinamieji kibucai, vis dar nuosekliai laikosi socializmo principų. Šiuose kibucuose nuosavybė bendra, o uždirba jų nariai vienodai, nesvarbu, ar yra vadovai, ar melžėjai. Tik, skirtingai negu SSRS, čia žmonės tokį gyvenimą renkasi savo noru.
Kibucą puošiančios palmės
Kibucą puošiančios palmės / Ugniaus Antanavičiaus nuotr.

Žodis „kibucas“ hebrajų kalba reiškia „susirinkimą“ ar „sambūrį“.

Šiuo žodžiu vadinamos Izraelyje egzistuojančios po keliasdešimt ar kelis šimtus narių turinčios dažniausiai žemės ūkiu užsiimančios bendruomenės, kuriose žemė, būstai ir gamybos priemonės nariams priklauso bendrai.

2023 m. spalį keli Izraelio kibucai į žiniasklaidos antraštes pateko dėl liūdnos priežasties – jų gyventojams teko patirti ypatingą „Hamas“ žiaurumą.

Ypač nukentėjo Kfar Azos kibucas, kuris 2023 m. spalio 10 d. virto griuvėsiais. Sudeginti namai, nuniokota aplinka ir gatvėse besimėtantys žuvusiųjų kūnai – tokius vaizdus pamatė kibuce apsilankę žurnalistai. Kibuce rasta per 100 nužudytų izraeliečių.

Iki 2023 m. žudynių šiame 1951 m. iš Egipto į Izraelį persikėlusių žydų įkurtame kibuce gyveno apie 700 žmonių. Kaip atrodė kasdienis kibuco gyvenimas iki tol, kol jį sukrėtė žudynės?

Portalo 15min žurnalistas kartu su moksleivių delegacija iš Lietuvos 2018 m. lankėsi kitame Izraelio kibuce, Deganijos B kibuce.

Dabar, 2023 m., šį straipsnį publikuojame iš naujo, kad 15min skaitytojai turėtų galimybę susipažinti, kaip kibucų gyvenimas atrodo taikoje. Nors straipsnis apie kitą kibucą, nemaža dalis jame aprašytų dalykų tinka ir Kfar Azai.

XXI a. kolūkis

Deganijos B kibucas – viename iš keliasdešimties Izraelyje išlikusių kibucų, kurie vis dar priešinasi kapitalizmo įsitvirtinimui.

Net jei per vargus iš „socialistinio rojaus“ pasprukusiems lietuviams tai skamba keistai, patys kibuco gyventojai savo gyvenimo nenori keisti į jokį kitą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius