Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ydinga D.Trumpo politika Vidurio Rytams atskleidžia JAV silpnumą

Panašu, kad beveik kiekvieną savaitę JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija atskleidžia savo politikos Vidurio Rytų atžvilgiu nerealistiškumą, mano „The Financial Times“ redaktorius Davidas Gardneris.
Donaldas Trumpas JT Generalinėje Asamblėjoje
Donaldas Trumpas JT Generalinėje Asamblėjoje / „Scanpix“/AP nuotr.

D.Gardneris teigia, kad nė neverta kalbėti apie šimtmečio senumo Palestinos klausimą neva galinčią išspręsti taiką tarp Izraelio ir tokios arabų sunitų galios kaip Saudo Arabijos.

Net jei abi šalys jaučia antipatiją Iranui, Jeruzalės klausimas išlieka itin svarbus.

Anot redaktoriaus, valdžią sutelkusi karališkoji Saudo Arabijos šeima, globojanti tokias musulmonams šventas vietas kaip Meka ir Medina, negali atvirai bendradarbiauti su Izraeliu, besisavinančiu trečią švenčiausią islamo vietą – Jeruzalę. Bendradarbiauti su Izraeliu sau negali leisti ir Jordaniją valdanti Hašimitų dinastija.

Realiame pasaulyje nugali jų siekis išgyventi ir nesuteikti emocinių ginklų sunitų džihadistams, keliantiems didesnę grėsmę nei Irano regioninės ambicijos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jeruzalė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jeruzalė

Siekis pakenkti Iranui

Anot D.Gardnerio, nepaisant politikos Vidurio Rytams nerealistiškumo, D.Trumpo administracija šiuo metu bando įgyvendinti du tikslus: sutriuškinti „Islamo valstybę“ (IS) ir kiek įmanoma labiau pakenkti Iranui.

Tapo akivaizdu, kad JAV neturi realaus plano Sirijai ir Irakui po to, kai IS bus nugalėta. O Iranas tokį planą turi ir sparčiai lenkia savo priešininkes.

Tapo akivaizdu, kad JAV neturi realaus plano Sirijai ir Irakui po to, kai IS bus nugalėta. O Iranas tokį planą turi ir sparčiai lenkia savo priešininkes.

Pasitelkdamas sąjungininkus Bagdade, Damaske ir Beirute, Iranas gaus daugiausia naudos iš teritorinio IS žlugimo. Be to, Teheranas jau dabar atsiriekia iš IS atsikovotas žemes.

D.Gardneris rašo, kad JAV oro pajėgos padėjo Sirijos kurdų kovotojams atsiimti buvusią IS sostinę Raką, dabar jos padeda kurdams stumtis Eufrato slėniu ir tokiu būdu iš IS atsikovoti likusius miestus. Vis dėlto autorius abejoja, ar tai JAV politikai suteikia kitokį atspalvį.

Nors daugybę žemių atsikovoję kurdai šiuo metu dominuoja Šiaurės Sirijoje, jie – giliai arabų teritorijose. JAV pareigūnai tikina nieko nežadantys kurdų Demokratų sąjungos partijai (PYD), savo ruožtu kurdų pajėgos Šiaurės Sirijoje kuria de facto savivaldą.

Anot D.Gardnerio, iš dalies nuo pažadų susilaikoma siekiant nuraminti Turkiją. Ši JAV sąjungininkė NATO piktinasi Valstijų parama Kurdistano darbininkų partijai (PKK) – seserinei PYD partijai, su kuria turkai kariauja valstybės viduje.

Kliaudamiesi JAV kurdai turės būti labai optimistiški. Ypač po to, kai praeitą savaitę Valstijos atsitraukė ir Bagdadas sutriuškino Irako kurdus.

Supainiojo šalis?

D.Gardneris primena, kad gegužę D.Trumpas lankėsi Rijade, kuriame su Saudo Arabijos pareigūnais sudarė aljansą siekiant izoliuoti Iraną.

Savo ruožtu Saudo Arabija ir jos sąjungininkės susitarė dėl sunitų nepritapėlio Kataro izoliavimo ir, D.Gardnerio nuomone, tik dar labiau destabilizavo situaciją.

Šią savaitę Rijade įvyko dar vienas susitikimas. JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas pirmininkavo Saudo Arabijos ir Irako viršūnių susitikime tikėdamasis, kad tokiu būdu galės ištraukti Iraką iš Irano įtakos zonos.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas
„Scanpix“/AP nuotr./JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas

Garsiausiai nuskambėjusi R.Tillersono frazė, kad „Irake esančios Irano pajėgos turi grįžti namo dabar, kai kova su IS beveik baigta“, buvo plačiai išjuokta, ypač – Irake.

R.Tillersono minimą šiitų pajėgų koaliciją „Hashd al Shaabi“ (Tautos mobilizavimo pajėgas, PMF) sudaro irakiečiai, tačiau galingiausi jos lyderiai yra ištikimi Teheranui ir jo Islamo revoliucijos sargybos korpusui.

D.Gardneris spėja, kad galbūt R.Tillersonas Iraką supainiojo su Sirija, kurioje sargybos korpusuose besikaunantys užsienio kovotojai bando išsaugoti Basharo al Assado režimą.

D.Gardneris spėja, kad galbūt R.Tillersonas Iraką supainiojo su Sirija, kurioje sargybos korpusuose besikaunantys užsienio kovotojai bando išsaugoti Basharo al Assado režimą.

PMF sudaro maždaug 100 tūkst. irakiečių karių, pajėgos – Irano sąjungininkės, kadangi JAV 2003-iaisiais Irano naudai pakeitė keleto šimtmečių senumo Vidurio Rytų kontūrus.

R.Tillersono pastangos užmegzti dialogą tarp Saudo Arabijos ir Irako, kurio Rijadas vengia dėl šiitų vadovaujamos vyriausybės, teoriškai galėtų būti naudingos tuo atveju, jei Bagdadas būtų pakankamai stiprus tapti nepriklausomu nuo Irano.

D.Trumpas gali ir priešinasi savo pirmtakui Barackui Obamai, kuris stengėsi šiek tiek normalizuoti santykius su Iranu. B.Obama suprato tris dalykus: karas – vienintelė leidimo Iranui kaupti urano atsargas griežtai kontroliuojant tarptautinei bendruomenei alternatyva; IS barbarizmo išrovimas su šaknimis reiškia de facto JAV ir Irano aljansą; tai, ką Vidurio Rytuose JAV sukūrė įvykdama Irako invaziją, gali būti išspręsta ir be Irano.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Barackas Obama
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Barackas Obama

D.Gardneris teigia, kad nors tai skamba nemaloniai, realybė dažnai nėra maloni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius