Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 23 /15:08

Žaibiškas cunamis Indonezijoje nuplovė šimtus: bangos smogė viena po kitos

Apie mažiausiai 222 žmonių gyvybę nusinešusio cunamio pavojų specialistai Indonezijos žmonių nebuvo perspėję. Didžiulės bangos akimirksniu nuplovė daugybę žmonių Sundos sąsiaurio pakrantėje.
Indonezijai smogė pražūtingas cunamis
Indonezijai smogė pražūtingas cunamis / „Scanpix“/AP nuotr.

Cunamis, kurį sukėlė Krakatau ugnikalnio išsiveržimas, smogė pietinei Sumatros daliai ir vakariniam Javos salos pakraščiui. Daugelis vietos gyventojų tvirtino nei jautę, nei matę ženklų, kurie būtų leidę suprasti, kad artėja pavojus. O jis atėjo staigiai.

Kaip jau skelbta, po nelaimės socialiniuose tinkluose paplito įrašas, kuriame matyti, kaip per lauke vykusį popmuzikos grupės „Seventeen“ koncertą milžiniška banga nušluoja nuo scenos muzikantus, o tada užlieja žiūrovus, tarp jų – ir filmavusįjį koncertą.

Grupės lyderis Riefianas Fajarsyahas „Instagram“ vėliau pranešė, kad žuvo jo grupės bosistas ir gastrolių vadybininkas. Pačiam R.Fajarsyahui pavyko išsigelbėti.

„Vanduo nuplovė sceną, kuri buvo labai arti jūros. Vanduo pakilo ir nutempė visus, kurie ten buvo. Mes praradome mylimus žmones, įskaitant bosistą ir vadybininką. Kiti dingę“, – pranešime paskelbė grupė „Seventeen“.

„Po vandeniu galėjau tik šauktis Jėzaus Kristaus pagalbos, – pasakojo grupės narys Zackas. – Paskutinėmis sekundėmis man jau buvo pristigę kvapo.“

R.Fajarsyahas atskirame „Instagram“ įraše taip pat kreipėsi į savo žmoną, kuri, kaip ir dar „Seventeen“ nariai, yra dingusi. Jis pasidalijo savo ir žmonos nuotrauka, daryta Paryžiuje, ir prirašė: „Šiandien tavo gimtadienis. Paskubėk namo.“

Žmonės bėgo aukštyn

Banteno pakrantėje cunamis smogė ir šimtams turistų, kurie stebėjo muzikinį pasirodymą po atvirumi dangumi. „Matėme, kaip po banga pradingo šimtai žmonių“, – teigė turistas Nono, į Banteno regioną atvykęs iš Vakarų Javos provincijos.

Nono teigė su šeima meldęsis, kai išgirdo garsius smūgius ir lauke pagalbos besišaukiančius žmones.

Turistų šeima išbėgo iš maldų kambario ir per stebuklą išsigelbėjo – Nono teigė, kad ir jam smogė banga, o jo 10-metis sūnus nuskriejo kelis metrus į šoną.

Turisto žmona ir kitas sūnus nulėkė kalvelės link ir nenukentėjo, o Nono turėjo padėti medikai.

Populiaraus Tanjungo Lesungo kurorto gyventojas Sarimanas irgi teigė, kad jam ir jo sūnui smogė cunamio bangos. Jo teigimu, bangų aukštis siekė 7 metrus.

„Scanpix“/AP nuotr./Indonezijai smogė pražūtingas cunamis
„Scanpix“/AP nuotr./Indonezijai smogė pražūtingas cunamis

Populiariame Karitos paplūdimyje nelaimės metu buvęs Muhammadas Bintanfas pasakojo, kad turistų mėgstamą netikėtai užliejus vandeniui vietovė paskendo tamsoje.

„Atvykome atostogų apie 21 valandą ir staiga užplūdo vanduo, pasidarė tamsu, dingo elektra, – AFP teigė 15-metis. – Lauke netvarka, ir vis dar negalime pasiekti kelio.“

Bangos smogė viena po kitos

Kitoje sąsiaurio pusėje esančioje Lampungo provincijoje buvęs Lufti Al Rasyidas pasakojo, kad gelbėdamasis nuo cunamio pabėgo iš Kaliandos paplūdimio.

„Negalėjau užvesti savo motociklo, tad palikau jį ir puoliau bėgti. Tiesiog meldžiausi ir bėgau taip toli, kaip tik galėjau“, – tvirtino 23 metų vaikinas.

„Scanpix“/AP nuotr./Indonezijai smogė pražūtingas cunamis
„Scanpix“/AP nuotr./Indonezijai smogė pražūtingas cunamis

Vakarinėje Javos salos dalyje esanti norvegų fotografas Oysteinas Lundas Andersenas pasakojo buvęs paplūdimyje.

„Buvau vienas, mano šeima miegojo viešbučio kambaryje. Aš bandžiau fotografuoti Krakatau ugnikalnio išsiveržimą“, – pasakojo jis.

Fotografas iš Norvegijos sakė netikėtai pamatęs, kaip artinasi cunamio banga ir ėmęs bėgti. Anot jo, buvo dvi bangos. Viena nebuvo tokia stipri, todėl jis galėjo bėgti.

A.Perengkatas: „Pastatai palei pat paplūdimį buvo sugriauti, virto medžiai, elektros stulpai. Visi žmonės, kurie gyvi ir saugūs, bėgo į mišką.“

„Bėgau tiesiai į viešbutį, kuriame miegojo mano žmona ir sūnus. Pažadinau juos. Tuomet išgirdau, kad ateina didesnė banga. Pažvelgiau pro langą, kai smogė kita banga. Ji buvo kur kas stipresnė“, – pasakojo vyras.

Anot jo, jis su šeima ir kitais žmonėmis iš viešbučio spruko tiesiai į mišką, esantį prie viešbučio – į aukštesnę vietą. „Dabar esame ant kalno“, – konstatavo jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Indonezijai smogė pražūtingas cunamis
„Scanpix“/AP nuotr./Indonezijai smogė pražūtingas cunamis

Asepas Perangkatas AFP pasakojo su šeima vaikštinėjęs po Karitos paplūdimį, kai miestelį tiesiog nubloškė cunamio banga: „Mašinos ir konteineriai skriejo apie 10 metrų.“

„Pastatai palei pat paplūdimį buvo sugriauti, virto medžiai, elektros stulpai. Visi žmonės, kurie gyvi ir saugūs, bėgo į mišką“, – teigė A.Perangkatas.

Bloškėsi vandens siena

Mažos parduotuvės Bateno provincijoje savininkas Rudi Herdiansyahas BBC pasakojo, kad paplūdimiuose šeštadienio vakarą buvo ramu – nelijo ir „viskas atrodė kaip visada“.

„Bet tada iš jūros išgirdau labai keistus garsus, – prisiminė vyras, į kurio parduotuvę bloškėsi vandens siena ir kuris pats buvo tris kartus parverstas ant žemės. – Bet Alachas mane išgelbėjo, sugebėjau ištrūkti iš nuolaužų.“

Kaip ir daugelis išsigelbėjusių per nelaimę, negirdėjo, kad būtų skelbiamas koks nors pavojus. Bet R.Herdiansyahas kartą dalyvavo pratybose, kuriose mokėsi, kaip elgtis užklupus cunamiui.

„Tai padėjo man susigaudyti. Bandžiau už ko nors užsikabinti ir išsilaikyti, Pasislėpiau ir čiupau už suoliuko“, – teigė vyras.

Savo ruožtu 16-metis Azki Kurniawanas irgi prisiminė, kad pavojus jam ir daugeliui kitų Karitos paplūdimyje buvo netikėtas.

„Scanpix“/AP nuotr./Indonezijai smogė pražūtingas cunamis
„Scanpix“/AP nuotr./Indonezijai smogė pražūtingas cunamis

Esą vieną akimirką žmonės tiesiog įsiveržė į viešbučio, kuriame tuo metu buvo A.Kurniawanas, vestibiulį ir ėmė šaukti: „Kyla vandens lygis!“

Jis naujienų agentūrai teigė nebuvęs tikras, kas vyksta, nes prieš tai nejautė žemės drebėjimo. Vandens smūgio jaunuolis neišvengė – į jį tėškėsi metro aukščio banga.

„Nukritau, o vanduo atskyrė mane nuo mano motociklo. Mane nubloškė į pastato tvorą maždaug 30 metrų nuo paplūdimio. Kaip įmanoma stipriau įsikibau į tvorą ir bandžiau atsilaikyti, nes vanduo traukė mane atgal į jūrą. Verkiau iš baimės, bijojau, kad žūsiu“, – pasakojo vaikinas.

Pastatai – per arti kranto

Žmonės pasakoja, kad daugybė vietos gyventojų ieško dingusių artimųjų. Tiesa, kadangi Krakatau ugnikalnis vis dar aktyvus, cunamio pavojus vis dar neatšaukiamas, tad žmonės raginami laikytis atokiau nuo kranto.

Be to, gelbėjimo operacijas apsunkina tai, kad daug kelių nelengvai pravažiuojami.

Specialistai jau anksčiau yra teigę, kad Indonezijoje nėra pažangios cunamio pavojaus aptikimo ir visuomenės perspėjimo sistemos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Indonezijai smogė pražūtingas cunamis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Indonezijai smogė pražūtingas cunamis

Kita vertus, Indonezijos cunamių tyrimų centro vienas įkūrėjų Gegaras Prasetya atkreipė dėmesį, kad cunamio bangos iš tiesų nebuvo labai didelės: „Jų aukščio vidurkis siekė tik vieną metrą. Problema tai, kad žmonės visada mėgsta statyti namus labai arti pakrantės.“

Vietos žmonės tuomet ir kenčia. Palei pat vandenį populiariame kurorte prekybinį kioskelį įsirengusi Rani sekmadienio rytą dejavo: „Viskas sugriauta ir mes neturime pinigų atstatymui.“

Indonezijos kurortuose pats darbymetis, tad vietiniai labai priklausomi nuo turistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius