-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žalgirio laukas parengtas pergalės prieš kryžiuočius 600-ųjų metinių minėjimui

Žalgirio mūšio lauko sutvarkymas ir infrastruktūros įrengimas kainavo 28 milijonus zlotų. Visa tai daroma tiems, kurie liepos 15 dieną atvyks stebėti 1410 metais įvykusio didžiausio viduramžių Europoje mūšio inscenizaciją.
Renginio akimirka
Mūšio inscenizacija / Fotostudijos „Geri kadrai“ fotografo Donato Babensko nuotr.

Daugiausia lėšų šiam tikslui skyrė Europos Sąjunga, likusius pinigus pridūrė Lenkijos Varmijos ir Mozūrų, kurios teritorijoje yra memorialas, vaivadija, praneša Lenkijos naujienų agentūra PAP.
Jjubiliejiniam renginiui pastatytas naujas informacinio centro pastatas, kuriame įrengtas knygynas, suvenyrų parduotuvė ir restoranas.

Šiemet turistai ir renginio svečiai galės gyventi palapinių miestelyje, kuriame įrengti sanitariniai mazgai, dušai, virtuvės.

Renginiams stebėti pastatytas amfiteatras. Taip pat restauruota viduramžių koplyčia, lenkų pastatyta po istorinės pergalės.

Nuo informacinio centro iki Žalgirio mūšio paminklo maždaug 1 kilometro ilgio alėja išgrįsta akmenimis; grindinys pakeitė buvusį duobėtą išdilusį asfaltą.

Pasak Griunvaldo muziejaus direktoriaus Januszo Cyganskio, didžiuliu iššūkiu tapo muziejaus modernizacija. Pastatytas 1960 metais pastatas neatitiko šiuolaikinių reikalavimų, per stipresnį lietų stogas leisdavo vandenį.

Mūšio lauko plotas – apie 50 ha. Iš jų 29 hektaruose nutiesti kanalizacijos, telekomunikacijos ir elektros tinklai, dujotiekis. Atsižvelgta taip pat į neįgaliųjų poreikius.

Pasak muziejininkų, tai tik pirmasis Žalgirio mūšio objektų modernizavimo etapas. Varmijos ir Mozūrų vaivadija numato dar skirti 50 mln. zlotų. Planuojama pastatyti Jogailaičių arba lenkų mūšių muziejų.

Jubiliejiniai renginiai Žalgirio lauke vyks liepos 15 ir 17 dienomis. Pirmąją dieną į jį atvyks Lenkijos vadovai ir užsienio svečiai – prezidentai ir premjerai. Laukiamas taip pat Kryžiuočių ordino didysis magistras Brunas Platteris.

Liepos 17 d. įvyks mūšio inscenizacija, kurioje dalyvaus apie pustrečio tūkstančio riterių iš Lenkijos ir visos Europos. Inscenizacijai skirta 1 mln. zlotų.

Reginį stebės apie 120 tūkst. turistų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius