-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiema sukėlė chaosą Europoje

Žiema, sukėlusi chaosą tokiose šalyse kaip Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija, dabar visa jėga paspaudė Rytų Europoje.
Vyras mėgaujasi žiema Novosibirske.
Vyras mėgaujasi žiema Novosibirske. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Šaltis Žiema Europa

Sekmadienį rytą Estijoje buvo užfiksuotas dar vienas šios žiemos šalčio rekordas – minus 32,4 laipsnio. Toks šaltis spaudė tarp 7 ir 8 val. ryto Jegevoje. Dieną prieš tai šioje vietovėje temperatūra buvo nukritusi iki 31,5 laipsnio šalčio. Gal tai ne taip ir baisu tiems, kurie prisimena šalčiausią Estijos istorijoje dieną – 1940 metų sausio 17-ąją, kai Jegevoje buvo 43,5 žemiau nulio.

Vidurio ir Rytų Lenkijoje temperatūra siekia 28 laipsnius šalčio, tačiau sinoptikai teigia, kad ateinančiomis dienomis gali būti dar šalčiau. Apie 20 tūkst. kaimo gyventojų Lenkijos pietuose liko be elektros dėl sniego ir ledo nutrūkus elektros laidams. Šią žiemą Lenkijoje sušalo jau daugiau kaip pusantro šimto žmonių, daugiausia benamių ir išgėrusiųjų.

Žiema paralyžiavo ir Bulgariją. Šalies rytuose į gilų sniegą klimpsta ne tik automobiliai, bet ir traukiniai.

Dėl šlapdribos ir žvarbaus vėjo labai pavojingi tapo Rumunijos keliai, per avarijas jau žuvo keli žmonės. Kai kur Rumunijoje temperatūra siekia 25 laipsnius šalčio. Tai paveikė net jūrų eismą – uždaryti Rumunijos Juodosios jūros uostai.

Sniegą drebia ir Turkijoje, o labai žvarbus vėjas didina šalčio pojūtį. Stambule sutriko eismas, taip pat dujų ir vandens tiekimas, nors kai kuriems turkams sniegas – netikėta permaina.

Kad ir kokia būtų rūsti žiema, žmonės gali savimi pasirūpinti. Tačiau reikia nepamiršti ir naminių bei benamių gyvūnų. Per tokius šalčius šunys ir katės turėtų būti laikomi namuose, o jei šuo vis tiek paliekamas būdoje, ši turėtų būti šiltai apklota kartu nuo žvarbaus vėjo pridengiant ir angą, o viduje pakreiktas bent jau storas šiaudų sluoksnis.

Vairuotojai turėtų patikrinti, ar po variklio dangčiu neįsitaisė kokia nors katė – tai dažnas benamių kačių prieglobstis spaudžiant šalčiui. Benamiams gyvūnams žmonės turėtų suteikti bent laikiną šiltą prieglobstį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius