Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemės drebėjimas Indonezijoje: pakartotinių smūgių bijantys gyventojai miega gatvėse

Praėjus dienai po Indonezijos salas supurčiusio mirtino žemės drebėjimo jose vis dar buvo įstrigę šimtai turistų, viešbučiai – perpildyti, o gelbėtojai po nuolaužomis viltingai ieškojo išgyvenusiųjų. Pakartotinių smūgių bijantys vietiniai nesiryžta grįžti namo – miega gatvėse, rašo „The New York Times“.
Žemės drebėjimo padariniai Lomboke
Žemės drebėjimo padariniai Lomboke / AFP/„Scanpix“ nuotr.

7 balų pagal Richterio skalę stiprumo požeminis smūgis Lomboko saloje nusinešė mažiausiai 98 gyvybes, dar 236 asmenys buvo sužeisti. Maždaug 20 tūkst. žmonių tapo benamiais, tūkstančiai turistų išvyko iš šalies.

Nepranešama apie žuvusius turistus. Vis dėlto sekmadienį vakare Lomboką supurtęs smūgis buvo juntamas net už 188 km plytinčioje Balio saloje, kurioje žuvo du žmonės. Pirmadienį smūgiai kartojosi, jų stiprumas kai kur siekė 5,4 balo.

Lomboko Mataramo oro uoste rikiavosi ilgos turistų eilės. Stichinių nelaimių padarinių likvidavimo tarnybos atstovai teigė, kad turistų išgabenimui buvo suorganizuota 18 papildomų skrydžių.

„Scanpix“/AP nuotr./Keliautojai miega Lomboko Mataramo oro uoste
„Scanpix“/AP nuotr./Keliautojai miega Lomboko Mataramo oro uoste

„Buvau ant viešbučio stogo, pastatas pradėjo labai stipriai svyruoti, – teigė 43 metų amžiaus prancūzas Gino Poggiali, keliaujantis su žmona ir dviem vaikais. – Aš negalėjau atsistoti.“

Organizacijos „Raudonasis kryžius“ Indonezijos padalinys tviteryje rašė, kad jo darbuotojai viename iš pirmosios pagalbos punktų po žemės drebėjimo priėmė gimdymą. Vienas iš kūdikiui duotų vardų buvo „Gempa“, reiškiantis žemės drebėjimą.

Gatvėse miegantys žmonės

Dėl žemės drebėjimo ir po jo Indoneziją purčiusių smūgių daugybė žmonių – itin išsigandę, jie nenori būti pastatuose.

Jie galvoja, kad gatvėse – saugiau nei namuose.

Pagrindiniame Lomboko mieste Matarame pirmadienio rytą šimtai žmonių miegojo laukuose arba automobiliuose.

Kai kurie miega palapinėse, kurias paprastai naudoja alpinistai, kopiantys į Rindžanio kalną. Pastarąjį liepos 29 dieną supurtė 6,4 balo stiprumo žemės drebėjimas, tuomet žuvo 17 žmonių, 160 buvo sužeisti.

Netoli Balio plytintis Lombokas – vis labiau populiarėjantis turistų traukos centras. Žemės drebėjimas čia apgadino kai kuriuos viešbučius, svečiams teko juos apleisti.

Daugelis turistų norėjo išvykti iš Lomboko kiek įmanoma greičiau, tačiau skrydžiai buvo perpildyti.

Mataramo viešbučiai, kurie nebuvo apgriauti drebėjimo, veikė pilnu pajėgumu. Nespėję rezervuoti kambarių žmonės miegojo didesnių viešbučių vestibiuliuose.

Tarptauniame Lomboko oro uoste šimtai įstrigusių turistų miegojo ant terminalo grindų.

Vienu metu jie supanikavę pašoko ir ėmė bėgti išėjimo link – pagalvojo, kad salą supurtė dar vienas pakartotinis smūgis. Tačiau pavojus nebuvo tikras, jie greitai sugrįžo ten, kur miegojo.

Nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros atstovas spaudai Sutopo Purwo Nugroho teigė, kad daugybės vietos gyventojų namai buvo sulyginti su žeme, todėl jie ėmė savo kiemuose statyti palapines.

„Nuo praeitos nakties žmonėms leidžiama grįžti namo, tačiau kai kurie nesutinka, nes vis dar yra traumuoti“, – žurnalistams sakė S.P.Nugroho.

Tarp namus palikusių vietinių – į šiaurę nuo Mataramo įsikūrusio Mentigi kaimelio gyventojai. Jie pasitraukė į netoliese esančius kalnus. Dabar čia kraštovaizdį užpildo mėlyno brezento pašiūrės, kuriose jie planuoja praleisti naktį.

„Gauname šiek tiek pagalbos iš savanorių, tačiau kol kas neturime tinkamų palapinių“, – teigė Marhunu pristatęs 50 metų amžiaus kaimelio gyventojas, čia besiglaudžiantis su žmona ir vaikais.

Sengigio kurortas, kuriame paprastai netrūksta turistų, atrodo apleistas: viešbučiai – uždaryti, paplūdimiai – tušti. Veikia keli restoranai.

Gelbėtojų komandos ir toliau šukuoja tūkstančių namų griuvėsius – ieško išgyvenusiųjų ir aukų. Vyriausybė į salą išsiuntė medicininės pagalbos komandas.

VIDEO: Indoneziją supurtęs smarkus žemės drebėjimas nusinešė 91 gyvybę

Turistai evakuojami į nardytojų pamėgtas Gilio salas, plytinčias šiaurės vakaruose.

Sekmadienį požeminis smūgis taip pat buvo juntamas Sumbavos saloje į rytus nuo Lomboko ir salos sostinėje Matarame. Čia nukentėjo du prekybos centrai ir katedra.

Sekmadienį išplatintame vaizdo įraše matyti panikuojantys gyventojai ir turistai, ieškantys prieglobsčio Lomboke ir Balyje. Jų baimę sukėlė įspėjimas, kad žemės drebėjimas gali sukelti cunamį. Tiesa, vėliau pavojus buvo atšauktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius