-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ženevoje – derybos be prošvaisčių?

Sirijos pagrindinei opozicijos grupei atstovaujanti delegacija šeštadienį vakare atvyks į Ženevą ir prisidės prie Jungtinių Tautų remiamų taikos derybų. Opozicinio aukštojo derybų komiteto sprendimas, pasiektas spaudžiant Vakarams ir Saudo Arabijai, dalyvauti derybose teikia vilčių, kad bus nutrauktas Siriją penkerius metus niokojantis pilietinis karas, bet kelias į taiką bus sudėtingas, sako apžvalgininkai.
Sirija
Sirija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Turiu rimto pagrindo tikėtis, kad tikriausiai sekmadienį prasidės diskusija su opozicija“, –  sakė JT specialusis pasiuntinys Sirijai Staffanas De Mistura.

Pareiškimas nuskambėjo po dvi valandas trukusio Jungtinių Tautų specialiojo pasiuntinio susitikimo su Sirijos vyriausybine delegacija, kuriai vadovauja ambasadorius Jungtinėse Tautose Basharas Djaafaris.

Nugalėjus Vakarų ir Saudo Arabijos spaudimui, pagrindinė Sirijos opozicijos grupuotė siunčia 17 derybininkų ir 25 juos lydinčius asmenis. Vyriausybinę delegaciją sudaro 16 žmonių. Bet nereikia tikėtis, kad Basharo al-Assado vyriausybės atstovai ir tie, kurie su ja kovoja, sės prie vieno stalo – delegacijos sėdės atskiruose kambariuose, o tarp jų kursuos Jungtinių Tautų tarpininkai.

„Mūsų delegacija vyksta į Ženevą kontroliuoti, ar režimas sutiks su tuo, kas, mūsų nuomone, būtina – nutraukti Sirijos miestų ir miestelių blokadą, leisti atvežti humanitarinę pagalbą, liautis bombarduoti raketomis ir bombomis, kurios yra uždraustos, paleisti belaisvius, ypač moteris, vaikus, senolius“, – teigia opozicijos derybininkų atstovas Monzeras Makhous.

Analitikai nespinduliuoja optimizmo dėl proveržio derybose. Sunkiai įveikiama kliūtis – skirtingas požiūris į B.Al-Assado, kurio pajėgos, palaikomos Rusijos naikintuvų, pažengė pirmyn, likimą. Juolab opozicija iš anksto perspėjo – siunčianti delegaciją diskutuoti su Jungtinėmis Tautomis, o ne derėtis. Padėtį apsunkina tai, kad konfliktas Sirijoje labai sudėtingas – jame dalyvauja ir nuosaiki opozicija, ir kurdų pajėgos, ir vadinamosios Islamo valstybės kovotojai, ir vyriausybinė kariuomenė, palaikoma Rusijos ir Irano.

Kurdai, kurių pajėgos bene sėkmingiausios, į derybas neįleisti, nes tam priešinasi Turkija ir Saudo Arabija.

Ambicingas Jungtinių Tautų palaikomas planas numato sukurti pereinamąją vyriausybę, priimti naują konstituciją ir per pusantrų metų surengti rinkimus, bet vadinamasis Ženevos procesas kaip niekada nedaug turi bendra su Sirijos realybe, sako analitikai. Jų nuomone, dabar derybų atmosfera mažiau palanki negu paskutinis 2014-ais žlugusių derybų raundas – Rusijos atakos sustiprino B.Al-Assado pozicijas, jos atstovai bus ne tokie lankstūs.

Daugiau negu ketvirtis milijono žmonių žuvo per pilietinį karą Sirijoje, ne vien nuo bombų ir kulkų. Vyriausybinių pajėgų apgultame Madajos mieste nuo gruodžio dėl bado mirė pusšimtis žmonių ir net 16, kai į miestą maisto atvežė Jungtinių Tautų ar Raudonojo pusmėnulio tarnybos.  Šio miesto likimas – viena iš pokalbių Ženevoje temų. Taip pat pabėgėliai, jais tapo vos ne pusė Sirijos gyventojų, ir šiandien dar mažiausiai dešimt migrantų iš Sirijos, iš jų penki vaikai, nuskendo Egėjo jūroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius