Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Komunistinės Korėjos kasdienybė – iš bado mirštantys vaikai, kanibalizmas ir grandinėmis supančiotų kalinių darbas konclageriuose

Britų reporteris iš pasienio atskleidžią tikrąją komunistinės Šiaurės Korėjos istoriją, kurios diktatorius Kim Jong-unas nenori demonstruoti išoriniam pasauliui, skelbia „The Mirror“.
Kim Jong Uno vizitas netoli Pietų Korėjos salos
Kim Jong Unas, besilankantis netoli Pietų Korėjos, nesirūpina skurstančiais gyventojais, svarbu, kad būtų aprūpinta . / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šalikelėje mirdamas iš bado sėdi maždaug dešimties metų vaikas, o vos už kelių metrų nuo jo kareiviai į sunkvežimius kelia ryžius, kurių šeimoms prasimaitinti užtektų kelias savaites.

Kai gerokai per didelį švarką vilkintis mažas berniukas nukrenta ant murzino šaligatvio, pro jį tarsi zombiai eina suaugusieji, į jį net nežvilgtelėdami, neparodydami nė lašelio gailesčio.

Visai netoliese, ieškodami maisto likučių, infekcijų kupinose šiukšliadėžėse kuičiasi jo draugai. Anot kai kurių šaltinių iš šalies vidaus, Šiaurės Korėjoje žmonės gyvena taip skurdžiai, jog priversti graužti medžio žieves ir valgyti lavonus.

Tarsi koncentracijos stovyklose

„Vienas žmogus buvo nušautas, nes jis suvalgė pusę kito žmogaus, o dar pusę pardavė kaip mėsą. Žmonės toje šalyje gyvena kaip gyvūnai, – pasakojo dvasininkas.

Siaubinga situacija ir kalėjimuose. Kaliniai suvaryti į atšiauriomis darbo sąlygomis garsėjančias darbo stovyklas, iš įšalusios žemės jie kasa derlių, tuo metu agresyvūs kariai seka kiekvieną neteisingą jų žingsnį, kuris kaliniui gali baigtis mirtimi.

Tai tikroji Šiaurės Korėja, skelbia „The Mirror“. Šie pragariški vaizdai yra toli gražu nuo realybės. Trečiadienį šalis išplatino nuotraukas, kuriose matyti savo puikų lyderį sveikinantys, besišypsantys žmonės, tarsi jų kraštas būtų rožinė svajonė.

Vaizdai, kuriuos užfiksavo drąsūs aktyvistai, atskleidžia žiaurią tiesą apie brutalų Kim Jong-uno režimą. Nuotraukos laikraščiui „The Mirror“ buvo perduotos tuo metu, kai Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras Williamas Hague'as perspėjo, kad jei šalis surengs ketvirtąjį raketos bandymą, Pchenjanui gresia dar griežtesnės sankcijos. Ši žinia nuskambėjo Londone vykusiame Didžiojo aštuoneto (G8) viršūnių susitikime.

Valgo žmones

Diktatorius Kim Jong-unas ir toliau ignoruoja badaujančius šalies gyventojus, jam labiau rūpi, kad maistu būtų aprūpinta kariuomenė, kurią jis ruošia karui su Pietų Korėja.

Netoli minėto badu mirštančio berniuko, kuris buvo slapta nufilmuotas Jang Gango apygardoje netoli Kinijos sienos, į sunkvežimius buvo kraunami maisto kupini maišai, skirti galimoms mūšių zonoms. Į jas keliauja kariai ir milijonus dolerių kainuojanti ginkluotė. Tarp karių – ir dailiai apsirengusios jaunos moterys, dėvinčios aukštakulnius.

Vaizdo medžiagą peržiūrėjo kunigas Kim Seung-Eunas, iš šalies padėjęs pabėgti daugiau kaip 1 000 šiaurės korėjiečių. Kalbėdamas savo namuose Pietų Korėjoje jis pasakojo, kad Šiaurės Korėjoje yra žmonių, kurie iš alkio tapo kanibalais: „Vienas žmogus buvo nušautas, nes jis suvalgė pusę kito žmogaus, o dar pusę pardavė kaip mėsą. Žmonės toje šalyje gyvena kaip gyvūnai. Stengiuosi padėti kuo daugiau žmonių pabėgti iš ten, tačiau tai labai labai pavojinga, ypač žmonėms, kurie man padeda.“

Šiaurės Korėjos kariai pratybose su šunimis
Šiaurės Korėjos kariai pratybose su šunimis

Jo teigimu, alkanas berniukas buvo nufilmuotas neatsitiktinai. Asmeniui, slapta filmavusiam šiuos vaizdus, buvo papasakota apie kenčiantį berniuką, tad jis nuėjo jo ieškoti.

„Tai labai žiauru. Tikiuosi, kad pasaulis bus sukrėstas šių vaizdų ir padės kuo daugiau žmonių pabėgti iš šios baisios vietos“, – teigė dvasininkas.

Rizikuoja gyvybe

48-erių vyras iš Šiaurės Korėjos padeda ištrūkti dezertyrams, papirkdamas alkanus pasieniečius ir kitus pareigūnus. Jie padeda išplatinti ir tokius vaizdo įrašus, kuriuos užfiksuoja režimo kritikai. Jei jie būtų sučiupti, grėstų mirties bausmė.

„Turiu draugų, kurie paima fotoaparatą ir perteikia tikrąją tiesą iš Šiaurės Korėjos. Svarbu, kad žmonės suprastų, kaip baisu iš tiesų ten yra“, – sakė pastorius K.Seung-Eunas.

Šie vaizdai rodo, kad komunistų vykdoma propaganda dehumanizuoja žmonės. Jie gali lengvai praeiti pro mirštantį vaiką, nes patys neturi, ką valgyti. Jie įpratę prie mirčių, jų širdys tapo akmeninės.

Vienoje vaizdo medžiagoje galima matyti, kaip pasienietis į operatoriaus kamerą atsuka kulkosvaidį. Iš Kinijos pusės filmavęs vyras buvo pastebėtas. Pasieniečiui besitaikant, filmavęs vyras šaukdamas pabėga.

Šie vaizdai toli gražu neatitinka pasauliui demonstruojamo Pchenjano grožio – poliruotų gatvių ir plytelėmis išklotų sienų.

Kituose vaizdo įrašuose galima išvysti vaizdus iš provincijos, kur kaliniai pluša darbo stovyklose. Vyrai ir moterys iš įšalusios žemės traukia derlių, kuris, neabejojama, skirtas Kim Jong-uno kariuomenei ir paties diktatoriaus aplinkai.

Kaliniai verčiami nešioti rąstus, skirtus nedidelio pėsčiųjų tilto atstatymui, skaldo akmenis.

„Prieš daugelį metų aš nuvykau prie Kinijos ir Šiaurės Korėjos pasienio, aš niekada nepamiršiu skurdo, kurį išvydau, todėl nusprendžiau pats kažko imtis. Šiaurės Korėjos patrauklia pavaizduoti neįmanoma, išskyrus Pchenjaną. Tai siaubinga tiesa, ypač kaimiškose vietovėse“, – pasakojo pastorius Kim Seung-Eunas.

Nesuvokiamas žiaurumas

Anot organizacijos „Amnesty International“ atstovo Rajivo Narasyano, žiaurumas ir maisto trūkumas Šiaurės Korėjoje yra tipiški reiškiniai.

Daugelis žmonių jam pasakojo apie priverstinį darbą ir gatvėse mirti paliktus vaikus. Dažnai jie yra našlaičiai, mat jų tėvai buvo nužudyti. Pastaraisiais metais, trūkstant maisto, tokių atvejų buvo labai daug. Apsaugos darbuotojai vaikams neleidžia ieškoti maisto ir taip sau pagelbėti.

„Darbo stovyklos, kurias matome įrašuose, yra policijos institucijos“, – sakė atstovas.

Manoma, kad labai realu, jog juose laikomi žmonės nepadarė jokių rimtų nusikaltimų, tiesiog norėjo ištrūkti į Kiniją užsidirbti pinigų ar susirasti maisto. Vos grįžę atgal į šalį, jie sulaikomi ir uždaromi į kalėjimą. Darbo stovykloje ribojamas maisto kiekis, apribojimai naudojami kaip bausmės priemonė. Jei vienas iš kalinių komandos narių neįvykdo darbo dienos normos, tos dienos maisto davinio jie išvis negauna.

Pasak R.Narayano, žinomas ne vienas atvejis, kai žmonės miršta iš bado arba suserga dėl prastos mitybos. Moterys, kurios į Kiniją vyko uždirbti pinigų savo šeimoms, grįžtant yra seksualiai išnaudojamos pasienio sargybinių.

„Jei padarai klaidą, esi žiauriai nubaudžiamas. Taikomos egzekucijos. Kartais žmonės kankinami dėl tariamos klaidos“, – pasakojo „Amnesty International“ atstovas.

Vaizdo įraše matomi kaliniai, nešiojantys akmenis ar rąstus, yra surakinti grandinėmis ir kontroliuojami sargybinių. Žmonės neturi jokių teisių. Dienos pabaigoje jie grįžta į sulaikymo centrus, kur gyvena apgailėtinomis sąlygomis.

„Tai tipiniai pranešimai, kurie mus pasiekia“, – sakė  R.Narayanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius