Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiaurios gaujos pamažu žudo kadaise klestėjusį Akapulko kurortą

Žmonės į Akapulko paplūdimius Meksikos vakarinėje pakrantėje pastaruoju metu nešasi ne tik rankšluosčius ir sandalus, bet ir nedidelius odinius maišelius. Juose – pistoletai. Taip nesaugu dabar šiame kadaise klestėjusiame kurorte. Čia kasdien zuja šimtai karių ir policininkų, rašo AP.
Pareigūnai Akapulko paplūdimyje
Pareigūnai Akapulko paplūdimyje / „Scanpix“/AP nuotr.

„Kai pamačiau jus stovinčius prie mano biuro, jau norėjau kišti ranką į maišą, – taip į AP žurnalistus kreipėsi vienas vietos verslininkas, sulaukęs ne vieno ir ne dviejų grasinimų mirtimi iš mieste veikiančių gaujų. – Aš gyvenu baimėje“.

Mirtis Akapulke pastaruoju metu gali smogti bet kur ir bet kada. Rankšluosčių pardavėjas sausį buvo nušautas paplūdimyje, o užpuolikas pabėgo vandens motociklu, kitas vyras žuvo mėgaudamasis alumi pakrantės restorane.

Toliau nuo pliažo, priemiesčių lūšnynuose, neseniai buvo rastas 15 metų mergaitės kūnas, kuris buvo sukapotas į gabalus. Šie buvo suvynioti į antklodę, o nukirsta aukos galva įdėta į kibirą, pažymėtą narkotikų prekeivių gaujos ženklu.

Veikia 300 samdomų žudikų

Dabar, kilus žmogžudysčių bangai, Akapulkas netikėtai tapo vienu pavojingiausių miestų Meksikoje. Šiurpi statistika gąsdina ir meksikiečius, ir kurortą pamėgusius amerikiečius – Vašingtonas jau rekomenduoja nebevykti atostogų į Akapulką.

Tiesa, meksikiečiai bando pakeisti situaciją. Pakrantės bulvare dabar knibždėte knibžda gausiai ginkluotų policininkų ir kariškių.

Akapulko pakrantės bulvare dabar knibždėte knibžda gausiai ginkluotų policininkų ir kariškių.

Dabar Akapulko centre, viešbučių zonoje, lengviau pamatyti ne taksi, o sunkvežimį su kariais, automatiniu šautuvu apsiginklavusį federalinį saugumo pareigūną ar būrį paprastų policininkų. Paplūdimyje budi jūrų pėstininkai.

„Ši teritorija dabar itin saugi“, – neseniai pasigyrė Meksikos Gerero valstijos prokuroras Xavieras Olea.

Deja, pagyros tuščios. Savaitė po šio X.Oleos pasisakymo vidury dienos buvo sušaudyti trys jaunuoliai. Du jų dirbo padavėjais, trečiasis gatvėje prekiavo kokoso aliejumi.

Akapulko paplūdimyje kasdien su ginklu budintis „Leitenantas“, dirbantis vienos gaujos lyderių apsaugininku, sutiko pabendrauti su žurnalistais. Žinoma, anonimiškai.

„Kurorto centre veikia 300 samdomų žudikų, – atvirai pasakojo meksikietis. – Padorus žudikas gali uždirbti apie 5 tūkst. pesų (246 eurus) per savaitę.

Neefektyvi valdžios strategija

Pakeisti situaciją į gerąją pusę nėra lengva. Ekspertų teigimu, į Akapulką atsiųsti federaliniai policininkai nepažįsta miesto ir greitai pasiklysta, jei iš centrinių gatvių tenka pasukti į tolimesnius rajonus.

Be to, dėl saugumo braška ir viešosios paslaugos. Praėjusią savaitę, kai miesto centre buvo pašauti du vyrai, atvyko policija, bet ne medikai, tad kantrybės netekę sužeistųjų artimieji patys nugabeno juos į ligoninę.

Galiausiai kyla klausimų dėl valdžios strategijos. Vyriausybė nusikalstamumą stengiasi pažaboti didžiuliu pareigūnų skaičiumi.

„Scanpix“/AP nuotr./Akapulko kurortas Meksikoje tapo vienu pavojingiausiu miestu šalyje dėl narkotikų prekyba besiverčiančių gaujų
„Scanpix“/AP nuotr./Akapulko kurortas Meksikoje tapo vienu pavojingiausiu miestu šalyje dėl narkotikų prekyba besiverčiančių gaujų

„Panašios problemos – ne tik Gerere, bet ir Tamaulipase bei Mičoakane, – teigė saugumo analitikas Alejandro Hope. – Staiga prireikia pagalbos, ir atsiunčiamos pajėgos. Per kelias dienas nusikaltimų staigiai sumažėja. Pagalbos prireikia kitur, ir pareigūnai išvyksta. Vietos teisėsauga vėl lieka bejėgė, ir nusikaltimų skaičius išauga“.

Rytais gatvės nusėtos lavonais

Tačiau kaip viskas prasidėjo? Pati naujausia nusikaltimų banga įsiplieskė balandžio 24-ąją, kai imta šaudyti centriniame miesto, kuriame yra 800 tūkstančių gyventojų, bulvare.

Dabar miestas jau mėnesį gyvena panikoje, nes 100 tūkst. gyventojų tenka 112 žmogžudysčių – nacionalinis vidurkis smarkiai viršijamas.

Vis dėlto įtampa ėmė kilti dar praėjusiais metais, kai į kovą stojo dvi gaujos – Akapulką anksčiau kontroliavusi Beltrano Leyvos grupuotė ir kartelis CIDA. Susirėmimus išprovokavo Arturo Beltrano Leyvos žūtis.

100 tūkst. Akapulko gyventojų tenka 112 žmogžudysčių – nacionalinis vidurkis smarkiai viršijamas.

Kai CIDA ėmė kelti grėsmę Beltrano Leyvos gaujos dominavimui, pastaroji pernai lapkritį pabandė kontratakuoti, o smogikams padėjo ir pasamdyti profesionalūs žudikai iš Rusijos.

Mieste dabar šaudomasi taip dažnai, kad žmonės bijo išeiti į gatves. Be to, nusikaltėliai pamėgo siųsti gyventojams SMS žinutes su įspėjimais, kad laukia kruvini mūšiai.

Baimė tokia didelė, kad skaičiuojama, jog Akapulke maždaug 1,6 tūkst. verslininkų jau nutraukė veiklą. Be abejo, mažiau ir turistų.

„Verslui kenkia ir reketininkai, ir faktas, kad čia nebeatvyksta turistai“, – pripažino vietos verslininkų asociacijos lyderis Alejandro Martinezas.

„Scanpix“/AP nuotr./Akapulko kurortas Meksikoje tapo vienu pavojingiausiu miestu šalyje dėl narkotikų prekyba besiverčiančių gaujų
„Scanpix“/AP nuotr./Akapulko kurortas Meksikoje tapo vienu pavojingiausiu miestu šalyje dėl narkotikų prekyba besiverčiančių gaujų

Nors, kaip teigia didžiausios Akapulke privačios saugos bendrovės vadovas Joaquinas Badillo, 95 proc. nužudymų mieste sietini su gaujų mūšiais, nukenčia ir civiliai.

„Dieną čia ramu, – rodydamas į būrį kariškių sako 71 metų Pedro Ramirezas. – Bet viskas pasikeičia naktį. Niekas nekiša nosies į lauką. Bet ryte gatvėse pilna lavonų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius