-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zikos virusas verčia nerimauti net dėl olimpinių žaidynių dalyvių saugumo

Pietų Amerikoje vis labiau plintantis ir Pasaulio sveikatos organizacijos atstovams nerimą keliantis Zikos virusas verčia nerimauti ir dėl Brazilijoje vyksiančių plataus masto renginių sėkmės.
Medicinos darbuotojau purškia uodų nuodos Brazilijoje
Medicinos darbuotojau purškia uodų nuodos Brazilijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Brazilijos sporto ministrui George'ui Hiltonui teko atremti nerimo bangą, kai Jungtinės Karalystės ir Rusijos olimpinių komitetų atstovai viešai išreiškė susirūpinimą dėl šią vasarą Rio de Žaneire vyksiančių olimpinių žaidynių dalyvių saugumo.

Ekspertų teigimu, dauguma atletų blogiausiu atveju rizikuotų tik nedideliu karščiavimu, nes ligos komplikacijos pavojingos besilaukiančioms moterims, tačiau viruso plėtra vis labiau gąsdina ir kelia nerimą dėl galimo jo protrūkio visame pasaulyje.

Brazilijos sporto ministras G.Hiltonas pasipiktino žiniasklaidos spekuliacijomis, kad tokiomis sąlygomis pirmosios vasaros olimpinės žaidynės Pietų Amerikoje netgi gali būti atšauktos.

„Brazilijos valdžia padarys viską, kad 2016 metų žaidynės Rio įvyktų saugumo ir ramybės atmosferoje“, – emocingai spaudos konferencijos metu kalbėjo G.Hiltonas.

VIDEO: Zika virusas: svarbiausi faktai, kuriuos turite žinoti

Baiminasi tuščių tribūnų

Jo žodžius parėmė ir Tarptautinio olimpinio komiteto vadovas Thomasas Bachas, pareiškęs, kad visiškai pasitiki organizatorių gebėjimu suvaldyti krizines situacijas.

Brazilijos sporto ministras gynėsi, kad Pasaulio sveikatos organizacija neuždraudė vykti į Braziliją ir tik rekomendavo ten nevykti nėščiosioms. Jo teigimu, rugpjūčio mėnesį Rio de Žaneire jau vyraus sausesnis klimatas, kuris atbaidys virusą pernešančius uodus.

Kol kas išpirkta tik pusė vietos gyventojams skirtų bilietų, ir organizatoriai baiminasi, kad Zikos virusas gali atbaidyti didelę dalį tai kompensuoti galinčių turistų.

„Scanpix“/AP nuotr./Zikos virusas kol kas labiausiai paveikė Braziliją
„Scanpix“/AP nuotr./Zikos virusas kol kas labiausiai paveikė Braziliją

Britai patvirtino rekomendacijas

Jungtinės Karalystės olimpinė asociacija patvirtino, kad rengia specialias instrukcijas, kuriose atletai bus mokomi išvengti uodų įkandimų bei informuojami apie Zikos viruso požymius ir keliamus pavojus.

„Šiuose patarimuose asmenims rekomenduojama laikytis nurodytų apsaugos priemonių, o nėščioms moterims siūloma atsisakyti kelionių į viruso kamuojamus regionus“, – teigė britų olimpinės asociacijos atstovas Billas Sweeney.

Šiuo metu aš nesvarstau galimybės keliauti su savo šeima, mažais vaikais, tad mes tikrai nevyksime kaip šeima, – pridūrė ji.

Britė ilgų nuotolių bėgikė Jo Pavey, turinti du vaikus, teigė, kad nesiūlys savo šeimos nariams vykti į Brazilijoje vyksiančias olimpines žaidynes ir palaikyti ją, kol situacija bus tokia rizikinga.

„Aš jaučiu labai didelę užuojautą toms moterims, kurias paveikė šis virusas. Suprantu jų skausmą“, – sakė J.Pavey. „Šiuo metu aš nesvarstau galimybės keliauti su savo šeima, mažais vaikais, tad mes tikrai nevyksime kaip šeima“, – pridūrė ji.

Britų gimnastas Samas Oldhamas teigė, kad nemato didelės grėsmės ir pasitiki valdžios pateiktomis rekomendacijomis. „Tiesą sakant, dar vakar gavome patvirtinimo laiškus iš Tarptautinio olimpinio komiteto, taip pat savo valdžios atstovų. Jie patikino, kad situacija nėra pavojinga“, – sakė S.Oldhamas.

Kankina korupcija

Tiesa, Brazilijos sporto funkcionieriai turi rūpintis net ne dėl nėščioms moterims pavojingo viruso plitimo, o dėl nebaigtų statybos darbų.

Brazilija patiria didžiausią recesiją nuo pat ketvirtojo praėjusio amžiaus dešimtmečio. Infliacija viršija 10 proc., o valiuta prarado 30 proc. savo vertės. Tuo metu šalies vadovė Dilma Rousseff neatsigina kaltinimų korupcija, o trokšdami jos atsistatydinimo į gatves išeina šimtai tūkstančių protestuotojų.

„Instagram“ nuotr./Baseinas Rio de Žaneire
„Instagram“ nuotr./Baseinas Rio de Žaneire

Ekonominis nuosmukis ir protestai dėl korupcijos aukščiausiuose valdžios sluoksniuose sustabdė olimpinio komplekso statybos darbus.

Vis dar nebaigtas statyti naujasis dviračių trekas ir neįrengti teniso kortai. Jau tris mėnesius vėluojama pasirūpinti augalais, turinčiais valyti įlanką, kurioje vyks buriavimo varžybos. Užterštas vanduo irklavimo trasoje.

Organizaciniame komitete pasigirsta balsų, kurie teigia, jog per pusmetį kai kurie darbai gali būti taip ir neatlikti, tačiau Rio de Žaneire tvyro optimizmas, kad rugpjūčio 5 dieną žaidynės jau vyks visiškai sutvarkytose sporto aikštėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius