Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zimbabvė atsisveikino su opozicijos didvyriu M.Tsvangirai

Tūkstančiai Zimbabvės gyventojų antradienį buvo susirinkę atsisveikinti su opozicijos veteranu Morganu Tsvangirai, vienu garsiausių Afrikos politikų, dar spėjusiu pamatyti savo politinio priešininko Roberto Mugabe nuopuolį.
Zimbabvė atsisveikino su opozicijos didvyriu M.Tsvangirai
Zimbabvė atsisveikino su opozicijos didvyriu M.Tsvangirai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Zimbabvė Mirtis

„Pagerbiame didvyrį“, – sakė opozicinio Judėjimo už demokratines permainas (MDC) prezidento pareigas einantis Nelsonas Chamisa.

M.Tsvangirai, įnirtingiausias buvusio prezidento R.Mugabe 37 tironiškų valdymo metų oponentas, mirė trečiadienį ligoninėje Pietų Afrikoje, kur buvo gydomas dėl gaubtinės žarnos vėžio. Jam buvo 65 metai.

Jo palaikai buvo atskraidinti kariniu sraigtasparniu, lydint motinai Mbuyai Tsvangirai.

Tūkstančiai gedinčių žmonių nepaisydami lietaus susirinko į laidotuves M.Tsvangirai gimtajame kaime 220 km į pietus nuo Hararės.

Taip pat dalyvavo Zimbabvės viceprezidentė Oppah Muchinguri, JAV ir Europos diplomatai.

Daugelis žmonių minioje pūtė švilpukus ir vilkėjo raudonus marškinėlius su M.Tsvangirai portretu. Kai kurie verkė.

M.Tsvangirai svajonės nušalinti R.Mugabe prie balsadėžių per kelis rinkimus žlugo. Tačiau jis dar pamatė, kaip R.Mugabe lapkričio mėnesį atsistatydino, jo paties partijai imantis veiksmų dėl apkaltos. Taip baigėsi 37 metus trukęs autokratiškas ir brutalus šalies valdymas.

R.Mugabe, kuriam trečiadienį sueina 94-eri, ir jo žmona Grace nusiuntė užuojautos žinutę M.Tsvangirai šeimai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Morganas Tsvangirai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Morganas Tsvangirai

Laidotuvėse dalyvavęs Kenijos opozicijos lyderis Raila Odinga kreipdamasis į M.Tsvangirai šalininkus smerkė politinę priespaudą Afrikoje. M.Tsvangirai, kaip R.Odingos, rinkimų ambicijas sužlugdė prieštaringai vertinamas balsavimas.

„Afrikoje pilna suklastotų rinkimų“, – miniai sakė R.Odinga.

R.Odinga: „Jis sutiko paaukoti savo pergalę, kad išgelbėtų Zimbabvę. Jis tapo vienu pagrindinių antrojo Afrikos išvadavimo simbolių.“

M.Tsvangirai nugalėjo R.Mugabe pirmajame 2008 metų prezidento rinkimų rate, bet jam vos vos pritrūko, kad jis būtų paskelbtas rinkimų laimėtoju. Iš antrojo rinkimų rato M. Tsvangirai pasitraukė po smurto proveržio, kuris, pasak jo, nusinešė mažiausiai 200 jo šalininkų gyvybes.

M.Tsvangirai buvo tvirtas keturis dešimtmečius trunkančio partijos ZANU-PF valdymo oponentas.

Po 2008 metų rinkimų smurto jis buvo priverstas suformuoti valdžios pasidalijimo vyriausybę su R.Mugabe, kuris buvo nušalintas pernai, kontrolę perėmus kariškiams.

„Jis sutiko paaukoti savo pergalę, kad išgelbėtų Zimbabvę. Jis tapo vienu pagrindinių antrojo Afrikos išvadavimo simbolių“, – sakė R.Odinga ir pavadino M.Tsvangirai savo „brangiu broliu ir didvyriu“.

„Didis afrikietis“

Zimbabvė iki liepos turi surengti itin svarbius visuotinius rinkimus ir naujasis šalies prezidentas Emmersonas Mnangagwa pažadėjo, kad jie bus laisvi, teisingi ir patikimi – M.Tsvangirai garbei.

Režimo ne kartą sumuštas ir kalintas M.Tsvangirai tapo pasipriešinimo valdančiosios ZANU-PF autoritarizmui simboliu. Šis autoritarizmas buvo įsišaknijęs nuo pat 1980 metų, kai Zimbabvė atsiskyrė nuo savo kolonijinės valdytojos Didžiosios Britanijos.

„Norime padėkoti Morganui Tsvangirai, kad kovojo už mūsų teises. Jis buvo kuklus žmogus – žmogus, kurį žmonės mylėjo. Mes amžinai jį prisiminsime“, – sakė 70 metų Christopheris Chikwati iš M.Tsvangirai gimtojo kaimo.

Buvęs opozicijos lyderis Arthuras Mutambara, kuris valdžios pasidalijimo vyriausybėje buvo M.Tsvangirai pavaduotojas, sakė, kad velionis buvo teisėtas Zimbabvės prezidentas.

„Gedime Zimbabvės prezidento, Morgano Tsvangirai – didžio zimbabviečio, didžio afrikiečio, – sakė jis. – Jis buvo areštuotas. Jis buvo sumuštas. Čia yra ir ZANU-PF žmonių; tai žmonės, kurie nužudė Morganą Tsvangirai.“

M.Tsvangirai mirtis įžiebė piktą vidaus kovą dėl opozicinės MDC kontrolės. Šios partijos skilimas būtų naudingas ZANU-PF.

Įtampa buvo akivaizdi ir per laidotuves: MDC prezidento pavaduotoja Thokozani Khupe buvo nušvilpta, ją kritikavo „girti“ partijos jaunimo sparno nariai, sakė MDC pareigūnas Douglasas Mwonzora.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius