Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zimbabvė pateikė prašymą sugrįžti į Tautų Sandraugą

Zimbabvė pateikė prašymą sugrįžti į Tautų Sandraugos šalių grupę, pirmadienį pranešė organizacija, paskelbdama apie svarbų Hararės tarptautinį žingsnį po Roberto Mugabe nuvertimo praėjusiais metais.
Emmersonas Mnangagwa prisaikdintas Zimbabvės prezidentu
Emmersonas Mnangagwa / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vadovaujant R. Mugabei, 2003 metais Zimbabvė išstojo iš buvusių britų kolonijų bloko, kai Sandrauga sustabdė šalies narystę organizacijoje dėl įtarimų, jog R. Mugabe suklastojo prieš metus vykusių rinkimų rezultatus ir persekiojo savo politinius priešininkus.

Sandrauga pranešė, kad gegužės 15 dieną gavo Zimbabvės prezidento Emmersono Mnangagwos prašymą sugrąžinti šalį į šį bloką.

Sandraugos narės „labai laukia Zimbabvės sugrįžtant, kai tam bus tinkamos sąlygos“, sakoma generalinės sekretorės Patricia Scotland pranešime iš Londono.

„Zimbabvės sugrįžimas į Sandraugą, patenkinus jos narystės prašymą, bus įsimintinas įvykis“, – teigiama jame.

P. Scotland patvirtino, kad Sandrauga siųs savo stebėtojus į liepą ar rugpjūtį turinčius įvykti rinkimus. Šie rinkimai bus pirmieji po praėjusių metų lapkričio mėnesį įvykdyto karinio perversmo, per kurį buvo nuverstas kelis dešimtmečius šalį valdęs R.Mugabe.

R.Mugabe pakeitė jo buvęs viceprezidentas E.Mnangagwa, valdančiosios ZANU-PF partijos veteranas, turintis aukšto rango kariuomenės pareigūnų užnugarį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Mugabe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Mugabe

E. Mnangagwa žada surengti laisvus ir teisingus rinkimus. Jis taip pat ketina atgaivinti merdinčią šalies ekonomiką, atnaujindamas ryšius su užsienio šalimis ir iš jų pritraukdamas naujų investicijų.

Savo ruožtu P. Scotland paragino surengti „patikimus, taikius ir visuotinius rinkimus, kurie sugrąžintų piliečiams pasitikėjimą, tikėjimą ir viltį“, vedant šalį plėtros ir demokratijos keliu.

Praėjusį mėnesį Didžioji Britanija pažadėjo stipriai palaikyti Zimbabvės sugrįžimą į Sandraugos šalių draugiją.

Prezidentaujat R.Mugabe, kuris valdė Zimbabvę nuo 1980-ųjų, kai šalis paskelbė nepriklausomybę nuo Britanijos, Zimbabvės santykiai su Vakarais buvo sudėtingi.

Sandraugos šalių grupei priklauso 53 valstybės, įsipareigojusios laikytis demokratijos, žmogaus teisių ir įstatymo viršenybės principų; jose gyvena 2,4 mlrd. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius