Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 24 /11:18

Zimbabvė ruošiasi naujo prezidento inauguracijai

Emmersonas Mnangagwa penktadienį bus prisaikdintas Zimbabvės prezidentu, ir ši ceremonija užbaigs politinę dramą, per kurią jo pirmtakas politikos veteranas Robertas Mugabe neteko valdžios per karinį perversmą.
Zimbabvė ruošiasi naujo prezidento inauguracijai
Zimbabvė ruošiasi naujo prezidento inauguracijai / „Scanpix“/AP nuotr.

E.Mnangagwa, dar visai neseniai buvęs vienas artimiausių R.Mugabe sąjungininkų, ištars prezidento priesaiką nacionaliniame sporto stadione sostinės Hararės pakraštyje tūkstančių savo šalininkų, garbingų svečių ir užsienio diplomatų akivaizdoje.

Autokratiškasis R.Mugabe, vadovavęs šiai Pietų Afrikos valstybei 37 metus, buvo išverstas iš posto, kai kariškiai ėmėsi veiksmų prezidentui atstatydinus E.Mnangagwą iš viceprezidento pareigų.

Trapios sveikatos 93 metų R.Mugabe siekė, kad prezidento postas atitektų jo žmonai Grace, bet kariuomenės vadai nusprendė sutrukdyti šiam planui ir palaikyti E.Mnangagwą.

„Scanpix“/AP nuotr./Emmersonas Mnangagwa (kairėje) pakeis Robertą Mugabe
„Scanpix“/AP nuotr./Emmersonas Mnangagwa (kairėje) pakeis Robertą Mugabe

„Atvykite ir tapkite kuriamos istorijos liudininkais – istorijos, atnešančios naują epochą ir geresnę šalį“, – sakoma valdančiosios partijos ZANU-PF kreipimesi, kuriuo žmonės raginami atvykti į prisaikdinimo ceremoniją.

Buvo parengta daug autobusų, turinčių anksti penktadienį vežti naujojo lyderio šalininkus į 60 tūkst. vietų stadioną.

75 metų E.Mnangagwa šią savaitę sakė, kad Zimbabvės žmonės galės stebėti „naują ir besiskleidžiančią visišką demokratiją“, nors kritikai sako, kad jis yra ZANU-PF griežtosios linijos šalininkas, įgijęs valdžią per faktinį karinį perversmą.

Šis politikas, dėl savo negailestingumo pramintas „Krokodilu“, kaltinamas vadovavęs 9-ame dešimtmetyje kariuomenės vykdytoms etninėms žudynėms ir prisidėjęs prie smurto per 2008 metų rinkimus, kai R.Mugabe buvo iškilęs pavojus pralaimėti.

Žada apsaugą pirmtakui

E.Mnangagwa pažadėjo savo pirmtakui R.Mugabe užtikrinti jo ir jo šeimos „maksimalią apsaugą“, pranešė valstybinė žiniasklaida.

„E.Mnangagwa (ketvirtadienį) kalbėjosi su išeinančiu prezidentu... ir pateikęs jam pasiruošimo (penktadienio) inauguracijai vertinimą, patikino, kad bus užtikrinta jo ir jo šeimos maksimali apsauga bei gerovė“, – nurodė valstybinis naujienų portalas „Herald“.

R.Mugabe savo įpėdinio inauguracijoje veikiausiai nedalyvaus, nes jam „reikia laiko pailsėti“, pranešė „Herald“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius