-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zimbabvės eksprezidentas R.Mugabe laidojamas gimtajame kaime

Buvusio Zimbabvės prezidento Roberto Mugabe artimieji šeštadienį, praėjus trims savaitėms po jo mirties, susirinko velionio užmiesčio sodyboje dalyvauti ilgai lauktoje laidojimo ceremonijoje Kutamos kaime.
Roberto Mugabe laidotuvės
Roberto Mugabe laidotuvės / „Scanpix“/AP nuotr.

R.Mugabe mirė rugsėjo 6 dieną ligoninėje Singapūre, eidamas 96-uosius ir praėjus beveik dvejiems metams po to, kai kariniu perversmu baigėsi jo despotiškas valdymas, trukęs beveik keturis dešimtmečius.

Jo palaikai bus palaidoti Zvimboje esančio jo namo kieme. Šis rajonas yra maždaug už 90 km į vakarus nuo sostinės Hararės.

Dalyvauti kukliame renginyje, kuris iš pradžių turėjo būti skirtas tik eksprezidento šeimos nariams, susirinko šimtai buvusio lyderio šalininkų.

Daugelis jų dėvėjo baltus marškinėlius su R.Mugabe atvaizdais ir užrašais „įkūrėjas“, „išvaduotojas“ ir „fakelo nešėjas“.

Kai kurie dalyviai dainavo ir šoko, kiti tyliai sėdėjo dviejose baltose palapinėse, įrengtose laidotuvių proga.

R.Mugabe našlė Grace ir jų vaikai lydėjo karstą, uždengtą Zimbabvės vėliava.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Mugabe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Mugabe

Tarp susirinkusiųjų nebuvo jokių aukšto rango vyriausybės pareigūnų.

R.Mugabe šeima nusprendė palaidoti Zimbabvės įkūrėją Kutumoje po kelias savaites trukusio ginčo su vyriausybe, norėjusia, kad palaikai ilsėtųsi Nacionalinių didvyrių laukuose Hararėje.

Toje vietovėje, skirtoje veikėjams, laikomiems Zimbabvės išvadavimo judėjimo didvyriais, buvo statomas specialusis mauzoliejus.

R.Mugabe, buvęs partizanų lyderis, 1980 metais tapęs pirmuoju nepriklausomos Zimbabvės vadovu, valdžioje šioje Pietų Afrikos valstybėje išsilaikė iki 2017-ųjų, kai buvo nuverstas kariškių.

Jis taip pat pagarsėjo kaip panafrikanizmo ideologijos šalininkas, užbaigęs baltųjų mažumos valdymą ir padėjęs užtikrinti geresnį švietimą ir sveikatos apsaugą neturtingų juodaodžių daugumai.

Vėliau R.Mugabe ėmėsi represijų ir bauginimo, kad sutriuškintų disidentus. Jis tapo tarptautinės bendrijos atstumtuoju dėl sprendimo nusavinti baltųjų valdytus ūkius.

Zimbabviečiai yra labai susiskaldę dėl R.Mugabe palikimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius