Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zimbabvės opozicija atmeta „suklastotus“ rinkimų rezultatus

Zimbabvės opozicija penktadienį atmetė istorinių rinkimų „suklastotus rezultatus“, rodančius dabartinio šalies vadovo Emmersono Mnangagvos pergalę.
Emmersonas Mnangagwa
Emmersonas Mnangagwa / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Zimbabvės rinkimų komisija paskelbė, kad buvęs ilgamečio autoritarinio lyderio Roberto Mugabe sąjungininkas E.Mnangagwa surinko 50,8 proc., o opozicinio Judėjimo už demokratinius pokyčius (MDC) kandidatas N.Chamisa – 44,3 proc. balsų, tad antrojo rinkimų rato neprireiks.

„Zimbabvės rinkimų komisijos sprendimas paskelbti nepatikrintus suklastotus rezultatus yra apgailėtinas, – N.Chamisa rašo savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“. – Neskaidrumo, tiesos stokos, moralinio nuopuolio ir vertybių deficito lygis – trikdantis.“

Tuo metu E.Mnangagwa, lapkritį išrinktas R.Mugabe įpėdiniu valdančiojoje partijoje ZANU-PF po trumpo kariškių įsikišimo, per kurį veteranas prezidentas buvo priverstas atsistatydinti, savo pergalę pavadino „nauja pradžia“ Zimbabvei.

„Galbūt buvom susipriešinę per rinkimus, bet mūsų svajonės vieningos“, – sakoma jo tviterio žinutėje

Opozicija, pasipiktinusi numanomu rezultatų klastojimu, trečiadienį surengė audringų protestų sostinėje Hararėje. Per kariuomenės susirėmimus su demonstrantais žuvo šeši žmonės.

Kariai ir policija ketvirtadienį išvaikė žmones iš sostinės centrinių gatvių, o vyriausybė pareiškė, kad daugiau protestų netoleruos.

Penktadienį gatvės ir turgūs, kaip įprasta, buvo pilni žmonių, bet riaušių policija įžengė į vieną viešbutį, kad nutrauktų planuotą N.Chamisos spaudos konferenciją.

„Scanpix“/AP nuotr./Neramumai Zimbabvėje po rinkimų
„Scanpix“/AP nuotr./Neramumai Zimbabvėje po rinkimų

Skydais ir ašarinių dujų kanistrais ginkluoti pareigūnai neleido prasidėti renginiui, turėjusiam vykti viešbutyje „Bronte“, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Vienas kariuomenės sunkvežimis ir dvi vandens patrankos buvo laikomos prie opozicinio Judėjimo už demokratinius pokyčius (MDC) būstinės. Tuo metu Mbarės priemiestyje džiūgaujantys ZANU-PF šalininkai mojavo partijos vėliavomis, o iš vieno automobilio buvo garsiai leidžiama muzika.

„Tai naujoji Zimbabvė, esame laimingi“, – sakė 32 metų IT specialistas Tendai Mugadzi.

Jis nesirūpino, kad E.Mnangagwa laimėjo labai maža persvara.

„Tiesiog tai rodo, kad rinkimai buvo laisvi ir sąžiningi“, – teigė vyras.

„R.Mugabe bagažas“

Kaimyninės Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Cyrilas Ramaphosa telefonu pasveikino E.Mnangagwą ir pažadėjo glaudžiai su juo bendradarbiauti. PAR vadovas taip pat paragino „visus Zimbabvės politinius lyderius ir žmones priimti rezultatus“.

C.Ramaphosos pareiškime reiškiamas susirūpinimas dėl protestuotojų žūties, bet taip pat pabrėžiama, kad opozicija „privalo naudotis teisinėmis priemonėmis, numatytomis konstitucijos ir rinkimų įstatymo“, jeigu nori užginčyti rezultatus.

„Mnangagwos uždavinys – ne vien laimėti rinkimus, bet ir įtikinti tarptautinę bendriją dėl naujosios Zimbabvės, laimėjus aiškiai ir sąžiningai“, – sakė analitinės bendrovės „Verisk Maplecroft“ ekspertas Charles'as Laurie.

„Šešių protestuotojų nužudymas ir klausimai dėl jo vyriausybės elgesio per rinkimus reiškia, kad Mnangagwa iš esmės tempia visą Mugabe bagažą į savo prezidentavimą“, – pridūrė jis.

Ekspertas sakė, kad sprendimas nedelsiant imtis griežtų priemonių prieš protestus yra „aiškus pavyzdys, kaip Mnangagwa ketina valdyti“.

1980 metais tapusi nepriklausoma nuo Didžiosios Britanijos Zimbabvė iki šiol turėjo tik du prezidentus: 37 metus geležiniu kumščiu valdžiusį R.Mugabe ir jo buvusį dešiniąją ranką E.Mnangagwą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Mugabe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Mugabe

Naujasis prezidentas žadėjo laisvus ir sąžiningus rinkimus, turinčius atversti naują puslapį po daug metų vykdytų brutalių represijų, užbaigti Zimbabvės izoliaciją ir pritraukti užsienio investicijų, galinčių atgaivinti nustekentą ekonomiką.

„Scanpix“/AP nuotr./Nelsonas Chamisa
„Scanpix“/AP nuotr./Nelsonas Chamisa

Tačiau N.Chamisa ne kartą tvirtino, kad rinkimai buvo suklastoti ir kad rinkimų komisija dar kartą padėjo ZANU-PF pavogti pergalę.

Vienas MDC atstovas anksti penktadienį sakė, kad jo partija planuoja apskųsti rezultatus teismams, nors mažai vilčių, kad šiuo būdu rinkimų baigtį pavyks atšaukti.

Rinkimų komisija atmetė kaltinimus šališkumu ir klastojimais, o tarptautiniai stebėtojai gyrė patį balsavimą, daugiausia vykusį taikiai.

Tačiau Europos Sąjungos stebėtojai konstatavo, kad per rinkimų kampaniją buvo sudarytos „nevienodos sąlygos“ ir kad įvairūs veiksniai, tarp jų nušvietimas valstybinėje žiniasklaidoje, buvo pakreipti ZANU-PF naudai.

Didžiuliai iššūkiai

Rinkėjai buvo labai aktyvūs: daugelyje iš 10 provincijų jų balsavo daugiau kaip 80 procentų.

Pirmadienį taip pat vyko parlamento rinkimai, lengvai laimėti ZANU-PF.

„Tai reiškia, kad mūsų kančios tęsis“, – sakė Emionas Chitsate, dirbantis apsaugininku viename prekybos centre Hararėje.

„Tie patys ZANU-PF atvedė mus, kur esame“, – pridūrė jis.

75 metų E.Mnangagwa buvo aiškus rinkimų favoritas, bet 35 metais jaunesnis N.Chamisa, teisininkas ir pastorius, siekė palenkti į savo pusę jaunimą ir miestų rinkėjus.

Įtariama, kad E.Mnangagwa prisidėjo prie rinkėjų bauginimo prieš 2008 metų rinkimus. Tąsyk opozicijos lyderis Morganas Tsvangirai pasitraukė iš antrojo rinkimų rato, per išpuolius žuvus mažiausiai 200 jo šalininkų.

Prezidento laukia didžiuliai iššūkiai: jis žadėjo atkurti ekonomiką, R.Mugabe paliktą katastrofinės būklės po baltųjų valdytų ūkių nacionalizacijos, hiperinfliacijos bangos ir investuotojų masinio pasitraukimo.

Anksčiau buvę geros būklės sveikatos apsaugos ir švietimo sektoriai dabar irgi pakrikę, o milijonai Zimbabvės piliečių yra išvykę ieškotis darbo užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius