-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zimbabvės opozicijai baigiasi galimybės apskųsti rinkimo rezultatus terminas

Pralaimėjusi Zimbabvės opozicija penktadienį turi paskutinę galimybę apskųsti liepos 30-ąją vykusių prezidento ir parlamento rinkimų rezultatus, aptemdytus kaltinimų sukčiavimu ir valdžios griežtų veiksmų prieš oponentus.
Protestas Zimbabvėje
Protestas Zimbabvėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Zimbabvė Rinkimai

Zimbabvės opozicinis Judėjimas už demokratinius pokyčius (MDC) tvirtina, kad balsavimo rezultatai buvo suklastoti, o minimalia persvara išplėšta prezidento Emmersono Mnangagvos pergalė – neteisėta. Šie rinkimai Zimbabvėje buvo surengti pirmą kartą po keturis dešimtmečius valdžiusio Roberto Mugabe nuvertimo.

E.Mnangagwa, kuris siekia nutraukti Zimbabvės ekonominę izoliaciją ir pritraukti be galo reikalingas užsienio investicijas, prisiekė, kad rinkimai atvers naują šalies puslapį po 37 metus trukusio R.Mugabe represinio valdymo.

Tarptautiniai stebėtojai iš esmės gyrė pačių rinkimų eigą, nors Europos Sąjungos stebėtojai teigė, kad naujasis prezidentas, buvęs R.Mugabe sąjungininkas, „žaidė nešvariai“ ir tam tikra prasme baugino rinkėjus.

Valdančiosios ZANU-PF partijos atstovas E.Mnangagwa laimėjo prezidento rinkimus, surinkęs 50,8 proc. balsų – kaip tik tiek, kad išvengtų antro rinkimų turo. Antras liko MDC kandidatas Nelsonas Chamisa, kuris surinko 44,3 proc. rinkėjų balsų.

Pasibaigus rinkimams, teisių gynimo grupės ir MDC pareiškė, kad su opozicijos kandidatais bandyta susidoroti; jie buvo mušami ir suiminėjami.

Rugpjūčio 1-ąją kareiviai šaudė į protestuotojus iš MDC, tuomet žuvo šeši žmonės. Tokie veiksmai sukėlė tarptautinės bendruomenės pasipiktinimą.

N.Chamisa rinkimų rezultatus pavadino „suklastotais ir išpūstais“ E.Mnangagwos naudai.

Jo partija turi pateikti savo skundą Konstituciniam Teismui iki 16 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku.

Taip pat penktadienį opozicijos atstovo Tendai Biti advokatai paprašė teisėjų panaikinti jam kaltinimus dėl protestų prieš tariamą sukčiavimą per rinkimus.

Diplomatai ir rinkimų stebėtojai dalyvavo teismo posėdyje Hararėje po to, kai T.Biti pabėgo į Zambiją, tačiau buvo perduotas Zimbabvės policijai, nepaisant prašymo suteikti prieglobstį.

Praėjusią savaitę jam buvo pareikšti kaltinimai organizavus opozicijos pergalę skelbusius protestus.

Bendrame pareiškime ES, JAV, Kanados ir Australijos misijų Zimbabvėje atstovai paragino valdžios institucijas užtikrinti T.Biti saugumą ir teises.

Vakarų valstybės pridūrė esančios „labai susirūpinusios dėl nuolatinių pranešimų, kad Zimbabvės saugumo pajėgų nariai taikosi į opozicijos rėmėjus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius