Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Zimbabvės prezidentas dienai pratęsė balsavimą rinkimuose

Zimbabvės lyderis trečiadienį pratęsė balsavimą prezidento rinkimuose dar vienai dienai.
Temos: 2 Zimbabvė Rinkimai

Toks sprendimas priimtas po to, kai ilgai delsta pradėti balsavimą prezidento rinkimuose svarbiausiose apygardose, o opozicija pažėrė kaltinimų balsų klastojimu ir rinkėjų engimu.

Kai vienose rinkimų apylinkėse balsavimas buvo besibaigiąs, kitose jis tik prasidėjo, todėl opozicija pareiškė, kad manipuliuojama rinkėjų balsais po įtemptos ir susipriešinimo kupinos kampanijos.

„Šiuo pareiškimu dėl paveiktų rinkimų apygardų rinkimų apylinkių nustatau 2023 metų rugpjūčio 24 dieną kaip paskutinę rinkimų dieną“, – paskelbė prezidentas Emmersonas Mnangagwa (Emersonas Mnangagva) direktyvoje, pateiktoje vyriausybės pranešime.

Rinkimų institucijos pranešė, kad Hararėje, opozicijos tvirtovėje, laiku atsidarė mažiau nei ketvirtadalis rinkimų apylinkių. Tačiau rinkimų apylinkės nurodė, kad taip nutiko dėl to, kad buvo vėluojama atspausdinti balsavimo biuletenius.

„Tai akivaizdus rinkėjų engimo atvejis, klasikinis Akmens amžiaus, senovinio, analoginio klastojimo atvejis“, – sostinėje surengtoje spaudos konferencijoje sakė 45 metų Nelsonas Chamisa (Nelsonas Čamiza) iš pirmaujančios opozicinės „Pilietinės pokyčių koalicijos“.

N. Chamisa yra pagrindinis 80-mečio E. Mnangagvos, atėjusio į valdžią po perversmo, per kurį 2017 metais buvo nuverstas ilgametis prezidentas Robertas Mugabe (Robertas Mugabė), varžovas.

E. Mnangagva siekia antrosios kadencijos per rinkimus, kurie vyksta visuotinio nepasitenkinimo šios pietinės Afrikos šalies ekonominėmis problemomis fone.

VIDEO: Zimbabvė renkasi lyderį, tarp 12 kandidatų – perversmo būdu į valdžią atėjęs prezidentas

Šie rinkimai visoje Pietų Afrikoje laikomi išbandymu 43 metus trunkančiam ZANU-PF partijos valdymui, kurį krečia ekonomikos nuosmukis ir kaltinimai autoritarizmu.

Balsuoti buvo užsiregistravę mažiausiai 6,6 mln. žmonių, iš kurių daugiau nei milijonas gyvena Hararėje.

Teisės aktai reikalauja, kad rinkimų rezultatai būtų paskelbti per penkias dienas.

Jei nė vienas kandidatas nesurinks aiškios balsų daugumos pirmajame ture, spalio 2 dieną bus surengtas antrasis rinkimų turas.

Opozicija tikėjosi pasinaudoti nepasitenkinimo banga dėl korupcijos, didelės infliacijos, nedarbo ir įsišaknijusio skurdo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius