Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Zimbabvės prezidentas E. Mnangagwa po ginčijamų rinkimų laimėjo antrąją kadenciją

Zimbabvės prezidentas Emmersonas Mnangagwa (Emersonas Mnangagva) laimėjo antrąją kadenciją, šeštadienį pranešė rinkimų pareigūnai. Tuo tarpu opozicija atmetė balsavimo, kuris, anot tarptautinių stebėtojų, neatitiko demokratinių standartų, rezultatus.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Remiantis Zimbabvės rinkimų komisijos (ZEC) paskelbtais oficialiais rezultatais, 80-metis E. Mnangagva surinko 52,6 proc. balsų, o pagrindinis varžovas 45 metų Nelsonas Chamisa (Nelsonas Čamiza) – 44 proc.

„Mnangagwa Emmersonas Dambudzo, priklausantis ZANU-PF partijai, paskelbtas tinkamai išrinktu Zimbabvės Respublikos prezidentu“, – žurnalistams sakė ZEC pirmininkė Justice Chigumba (Džastis Čigumba).

Trečiadienį ir ketvirtadienį Zimbabvės gyventojai ėjo prie balsadėžių rinkti prezidento ir įstatymų leidžiamosios valdžios atstovų po to, kai rinkimai buvo atidėliojami, o opozicija prakalbo apie jų klastojimą ir rinkėjų engimą.

Prezidento rinkimų rezultatus spaudos konferencijos vietoje džiaugsmingais šūksniais pasitiko keli valdančiosios partijos šalininkai.

Tačiau N. Chamisos Piliečių koalicijos už pokyčius (CCC) atstovas spaudai Promise'as Mkwananzi (Promisas Mkvananzis) teigė, kad partija nepasirašė galutinio suskaičiavimo, kurį jis pavadino melagingu.

„Negalime sutikti su rezultatais“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP ir pridūrė, kad partija netrukus paskelbs savo tolesnius veiksmus.

Visoje Pietų Afrikoje balsavimas buvo stebimas kaip paramos E. Mnangagwos ZANU-PF, kurios 43 metus trunkančiam valdymui koją kiša žlunganti ekonomika ir kaltinimai autoritarizmu, išbandymas.

Penktadienį užsienio rinkimų stebėtojai pareiškė, kad rinkimai neatitiko regioninių ir tarptautinių standartų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius