Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 05 /17:05

Žiniasklaida: Berlyne žuvęs Rusijos diplomatas – įtakingo žvalgybininko sūnus

Berlyne dar spalio 19-ąją žuvęs 35-erių Rusijos diplomatinės atstovybės ambasados sekretorius, pasak portalo „Bellingcat“, galimai turėjo ryšių su Rusijos federaline saugumo tarnyba (FSB).
Rusijos ambasada Berlyne
Rusijos ambasada Berlyne / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jau anksčiau skelbta, kad Berlyno policijos pareigūnai spalio 19 d., apie 7 val. 20 min., ant šaligatvio priešais Rusijos ambasados pastatą Berlyne aptiko negyvo žmogaus kūną.

Iškviesti gelbėtojai žmogui padėti nebegalėjo. Iki šiol neaišku, ar jis žuvo nukritęs, ar buvo negyvas dar prieš skrydį žemės link.

Vyras galimai iškrito iš kažkurio, greičiausiai, viršutinio, ambasados komplekso aukšto, esančio Berlyno Mitės rajone, Behrenstrasse gatvėje.

Savaitraščio „Der Spiegel“ žiniomis, 35 metų vyras dirbo antruoju ambasados Berlyne sekretoriumi nuo 2019 m. vasaros. Būtent dėl turėto diplomatinio statuso Vokietijos policija negalėjo pradėti tyrimo – kūną repatrijavo Rusija. Neatliktas ir skrodimas.

Dabar aiškėja, kad velionis buvo ne šiaip diplomatas, o, greičiausiai, po priedanga dirbęs Rusijos federalinės saugumo tarnybos darbuotojas.

Teigiama, kad jis taip pat buvo susijęs su aukšto rango FSB generolu. Jei tiksliau, „Bellingcat“ nustatė, kad diplomatas buvo FSB Antrosios tarnybos direktoriaus pavaduotojo, generolo Aleksejaus Žalo sūnus.

Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Christoferis Burgeris patvirtino incidento faktą, tačiau dėl asmens duomenų apsaugos taisyklių daugiau jokios informacijos nepateikė.

Komentuoti šį „tragišką nelaimingą atsitikimą“ atsisakė ir Rusijos ambasada, savo sprendimą grindusi „etikos priežastimis“.

„Bellingcat“ anksčiau skelbė, kad FSB Antroji tarnyba buvo susijusi su buvusio čečėnų sukilėlių vado Zelimchano Changošvilio nužudymu Berlyne 2019 metų rugpjūtį.

„Twitter“ nuotr./Zelimchanas Changošvilis buvo nušautas Berlyne
„Twitter“ nuotr./Zelimchanas Changošvilis buvo nušautas Berlyne

Žuvusio diplomato tėvas taip pat tiesiogiai atsakingas už FSB direktorato konstitucinės tvarkos apsaugai veiklą. Šis direktoratas buvo pasiuntęs agentus sekti Aleksejų Navalną prieš jo apnuodijimą pernai rugpjūtį.

Kaip skelbia „Bellingcat“, žuvęs A.Žalo sūnus anksčiau dirbo Rusijos nuolatinėje atstovybėje prie Jungtinių Tautų Vienoje – nuo pat 2013 metų.

Į Berlyną jis buvo perkeltas 2019 metų birželį, o po dviejų mėnesių čia buvo nužudytas Z.Changošvilis. Nėra jokių įrodymų, kad jis būtų prisidėjęs prie nusikaltimo planavimo.

40-metis Z.Changošvilis buvo nužudytas dviem šūviais į galvą iš nedidelio atstumo Berlyno Tyrgarteno parke. Manoma, kad jį nušovė netrukus po nužudymo suimtas rusas.

55 metų vyras, prokurorų įvardijamas kaip Vadimas Krasikovas arba Vadimas Sokolovas, yra teisiamas dėl šios, pasak jų, Maskvos užsakymu įvykdytos žmogžudystės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius