Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 26 /14:20

Žiniasklaida: D.Trumpas pasiūlys A.C.Barrett kandidatūrą į JAV Aukščiausiąjį Teismą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį paskelbs savo kandidatą į Aukščiausiąjį Teismą, likus vos penkioms savaitėms iki lapkričio 3 dieną įvyksiančių prezidento rinkimų.
Amy Coney Barrett
Amy Coney Barrett / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak JAV žiniasklaidos, prezidentas kandidate pasirinko konservatyvių pažiūrų Amy Coney Barrett.

Jei 48 metų teisės profesorė iš tikrųjų bus paskirta ir patvirtinta, jos paskyrimas įtvirtins konservatorių daugumą aukščiausiame šalies teisme.

Įvairios žiniasklaidos priemonės, įskaitant „The New York Times“ ir CNN, remdamosi informuotais šaltiniais teigė, kad D.Trumpas pasiūlys minėtos teisėjos kandidatūrą.

„Netrukus paskelbsime kažką puikaus“, – penktadienį pareiškė JAV prezidentas apsilankymo Virdžinijos valstijoje metu, leidęsis į priešrinkiminės kampanijos turą trijose valstijose.

„Rytoj [šeštadienį], manau, bus svarbi diena!“ – pridūrė jis, o minia prezidento žodžius sutiko pritarimu.

D.Trumpas neįvardijo ketinamo pasiūlyti kandidato, tačiau anksčiau yra teigęs, kad sprendimas jau priimtas. Pasak prezidento, A.C.Barrett yra „išskirtinė“.

Žiniasklaidos pranešimuose pažymėta, kad nepastovumu garsėjantis D.Trumpas dar gali apsigalvoti prieš paskelbdamas oficialų pranešimą, kurio tikimasi šeštadienį 17.00 val. vietos lauku (vidurnaktį Lietuvos laiku).

Kandidato į prezidentus Joe Bideno vadovaujami demokratų oponentai reikalauja, kad respublikonai nepriimtų sprendimo dėl liberalų ikona laikytos velionės Ruth Bader Ginsburg įpėdinio iki kol lapkričio 3 dieną neįvyks rinkimai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ruth Bader Ginsburg
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ruth Bader Ginsburg

Respublikonų daugumos Senate, kuris turi patvirtinti kandidatus į Aukščiausiojo Teismo teisėjus, lyderiai teigė, kad turi pakankamai palaikymo balsuoti dėl kandidatūros dar prieš rinkimus arba, blogiausiu atveju, per sesiją tarp rinkimų ir prezidento inauguracijos, kuri įvyks sausio mėnesį.

„Mes tikrai tai padarysime dar šiais metais“, – pareiškė respublikonų senato lyderis Mitchas McConnellas.

Jei A.C.Barrett bus patvirtinta, Aukščiausiasis Teismas turės konservatorių daugumą santykiu 6 prieš 3.

A.C.Barrett teisėjos pareigas eina vos nuo 2017-ųjų. Itin konservatyvių pažiūrų katalikė laikoma abortų priešininke – šis klausimas yra svarbus daugeliui respublikonų.

Kairiosios pakraipos vyriausybės stebėtojų grupė „Accountable US“ pareiškė nesanti sužavėta pasirinkta kandidate.

„A.C.Barrett ne kartą įrodė, kad verslo, o ne žmonių apsauga yra jos svarbiausias prioritetas“, – pareiškė grupės prezidentas Kyle'as Herrigas.

2018 metais septynių vaikų motina pateko į trumpąjį kandidatų į vietą, atsilaisvinusią teisėjui Anthony Kennedy išėjus į pensiją, sąrašą, kurį pateikė D.Trumpas. Minėtą vietą po įnirtingos kovos dėl patvirtinimo galiausiai užėmė Brettas Kavanaugh.

Visos sudėties kolegija

Konservatyvių pažiūrų teisėjo paskyrimas į Aukščiausiąjį teismą D. Trumpui yra būdas sustiprinti savo padėtį artėjant rinkimams lapkričio mėnesį.

Visgi penktadienį JAV prezidentas neapsiribojo savo pagrindiniais rinkėjais ir Floridoje – kur labai svarbūs Lotynų Amerikos kilmės amerikiečių balsai – pareiškė, kad jo varžovas demokratas J. Bidenas „buvo labai blogas ispanakalbiams“.

„Aš esu siena tarp amerikietiškos svajonės ir chaoso“, – tvirtino D.Trumpas.

Vėliau Džordžijoje jis pareiškė, kad, būdamas prezidentu, netgi viršijo afroamerikiečiams duotus pažadus.

„Per 47 mėnesius aš padariau juodaodžių bendruomenės labui daugiau... nei Joe Bidenas per 47 metus“, – pareiškė D. Trumpas, dar kartą primindamas 10-o dešimtmečio griežtą įstatymą dėl kovos su nusikalstamumu, prie kurio rengimo prisidėjo J. Bidenas ir kuris, daugelio ekspertų nuomone, lėmė aukštus juodaodžių amerikiečių įkalinimo rodiklius.

Pats J.Bidenas penktadienį asmeniškai nedalyvavo priešrinkiminės kampanijos renginiuose, o iš savo namų Delaveryje nuvyko į Vašingtoną, kur Kapitolijuje buvo pašarvota R.B.Ginsburg. Ji yra pirmoji valstybės tarnautoja moteris ir pirmoji žydų tautybės atstovė Amerikos istorijoje, pašarvota JAV Kapitolijuje.

Paskutinis teisėjos noras, kurį ji, kaip pranešama, išsakė savo anūkei, buvo, kad dėl R.B.Ginsburg įpėdinio Aukščiausiame teisme nuspręstų tas, kas laimės prezidento rinkimus.

D.Trumpas per vieną interviu pirmadienį suabejojo ​​teiginio teisingumu, teigdamas, kad tai gali būti demokratų lyderių sumanytas triukas.

Respublikonų lyderiai yra pareiškę, kad jei ginčijamų rinkimų likimas atsidurs Aukščiausiojo Teismo rankose, bus reikalinga visa teisėjų kolegija, kad būtų išvengta aklavietės.

D.Trumpas trečiadienį atsisakė aiškiai garantuoti taikų valdžios perdavimą, jei pralaimės, sukeldamas demokratų pasipiktinimą.

Demokratų lyderiai pažadėjo padaryti viską, kas įmanoma, kad būtų išvengta naujo teisėjo patvirtinimo prieš rinkimus, tačiau atsižvelgiant į tai, kad Senate respublikonai turi 53 vietas, o demokratai – 47, jų galimybės yra ribotos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius