Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiniasklaida: ES ketvirtadienį gali susitarti dėl naujų sankcijų Baltarusijai

Europos Sąjunga ketvirtadienį gali pritarti naujoms sankcijoms Baltarusijai, pranešė „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL).
Protestas Baltarusijoje
Protestas Baltarusijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„ES užsienio reikalų ministrai ketina uždegti žalią šviesą trečiam sankcijų Baltarusijai paketui ketvirtadienį per susitikimą vaizdo konferencijos formatu. [Aktyvisto Ramano] Bandarenkos nužudymas pagreitino procesą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė RFE/RL žurnalistas Rikardas Jozwiakas.

Vis tik vienas diplomatinis šaltinis pirmadienį pareiškė naujienų agentūrai „Interfax“, kad ši konferencija nebus oficialus ES Tarybos susitikimas – taigi, ministrai negalės priimti teisiškai įpareigojančio sprendimo.

„Diskusijų metu ministrai gali kelti bet kokius klausimus. Gali būti, kad ministrai pasieks politinį susitarimą dėl tokio paketo priėmimo“, – pažymėjo šaltinis, bet pabrėžė, kad sankcijų klausimas net nėra įtrauktas į susitikimo darbotvarkę.

Anksčiau Briuselis „nežmonišku ir gėdingu Baltarusijos pareigūnų veiksmų rezultatu“ pavadino civiliniais drabužiais apsirengusių saugumo pajėgų narių kankinto R.Bandarenkos žūtį Minske.

„Europos Sąjunga nuoširdžiausią užuojautą pono Bandarenkos šeimai ir draugams. ES reiškia solidarumą su visais baltarusiais, kurie po suklastotų rugpjūčio 9 dieną įvykusių prezidento rinkimų nukentėjo ir tebekenčia nuo Baltarusijos valdžios veiksmų“, – rašoma penktadienį Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) išplatintame pareiškime.

Briuselis priminė, kad Bendrija jau taiko sankcijas 55 baltarusių pareigūnams, kuriuos laiko atsakingais už bendrapiliečių persekiojimą. ES taip pat pagrasino įvesti Minskui papildomas baudžiamąsias priemones, jei represijos tęsis.

Tuo metu Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pirmadienį nurodė, kad Baltarusijos režimo pareigūnų, kuriems yra taikomos ES sankcijos, sąrašas turėtų pailgėti iki daugiau kaip 200 pavardžių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Cichanouskaja
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Cichanouskaja

„Tariamės su kitomis šalimis, kad jos plėstų, gilintų sankcijų sąrašus. Nuo praeitos savaitės aktyviai dirbame dėl ekonominių sankcijų verslo subjektams ir valstybinėms įmonėms, maitinančioms režimą. Be to, laukiama, kad ES šalys artimiausiu laikus išplės asmeninių sankcijų sąrašą iki daugiau kaip 200 pavardžių“, – sakoma S.Cichanouskajos štabo išplatintame pranešime.

Opozicijos lyderė pažymėjo, kad jos komanda šiuo metu deda pastangas, kad būtų persvarstytos tarptautinės paramos Baltarusijai sutartys, siekiant užtikrinti, „jog pinigai būtų skiriami ne režimui, o tiesiogiai Baltarusijos visuomene“.

S.Cichanouskaja pridūrė, kad taip pat siekiama, jog „užsienio bankai liautųsi kredituoti Baltarusijos [bankus], visų pirma valstybinius – „Belarusbank“ ir „Belagroprom“, ir su jais bendradarbiauti“.

„Aptarinėjame galimybę atjungti Lukašenkos režimą nuo SWIFT sistemos“, per kurią vyksta tarptautiniai tarpbankiniai atsiskaitymai, sakoma S.Cichanouskajos pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius