Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 21 /10:22

V.Putinas paskelbė apie dalinę mobilizaciją Rusijoje, grasina branduoliniu ginklu

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį kreipdamasis į visuomenę paskelbė apie dalinę mobilizaciją šalyje.

Anot jo, karinę tarnybą atlikusiems piliečiams bus taikomas šaukimas į kariuomenę. Prieš dislokavimą Ukrainoje jie bus papildomai apmokyti. Šiuo tikslu buvo pasirašytas atitinkamas dekretas.

„Į karinę tarnybą bus kviečiami tik tie piliečiai, kurie šiuo metu yra rezerve, ir visų pirma tie, kurie tarnavo ginkluotosiose pajėgose, turi tam tikrų karinių profesijų ir atitinkamos patirties. Pašaukti į karinę tarnybą asmenys, prieš siunčiant juos į dalinius, bus papildomai mokomi, atsižvelgiant į specialiosios karinės operacijos patirtį“, – sakė jis.

Dalinę mobilizacija Rusijoje prasideda rugsėjo 21-ąją, trečiadienį.

Rusijos prezidentas V.Putinas taip pat pareiškė, kad „specialiosios karinės operacijos tikslai nesikeičia“. Anot jo, „Rusijos tikslas išlaisvinti visą Donbaso teritoriją“.

V.Putinas pasisakė ir apie „referendumus“ Donbase: „Rusija negali atiduoti jai artimų žmonių katorgininkams ir nereaguoti į jų siekį spręsti savo likimą.“

Jis tikino, kad „Rusija padarys viską, jog balsavimas dėl Donbaso regionų ir Ukrainos prijungimo prie Rusijos vyktų saugiai“.

Kaltinimai Vakarams ir nauji grasinimai

Rusijos prezidentas vėl žėrė kaltinimus Vakarams, esą Maskvos veiksmus Ukrainoje paskatino Vakarų šalių elgesys.

„Vakarų tikslas yra susilpninti ir sunaikinti Rusiją, nes jie jau pradėjo apie tai kalbėti garsiai. Po to, kai Kyjivo režimas viešai atmetė taikų Donbaso problemos sprendimą ir pareiškė, kad turi branduolinių ginklų, tapo aišku, kad naujas puolimas neišvengiamas. Tada būtų užpultas Krymas – Rusija“, – tvirtino V.Putinas.

Rusijos prezidentas taip pat perspėjo Vakarus, kad „Rusijos teritorinis vientisumas bus saugomas visomis įmanomomis priemonėmis, įskaitant ir branduolines“. Jis pabrėžė, kad „tai nėra blefas“.

„Vėtra gali atsigręžti į juos“, – pagrasino V.Putinas.

Jis užsiminė apie „aukšto rango NATO pareigūnų pareiškimus“ apie „galimybę panaudoti masinio naikinimo ginklus prieš Rusiją“.

„Tiems, kurie daro tokius pareiškimus apie Rusiją, norėčiau priminti, kad mūsų šalis taip pat turi įvairių naikinimo priemonių, o kai kurie komponentai yra pažangesni nei NATO šalių“, – sakė jis.

S.Šoigu: mūsų mobilizacinis resursas – 25 milijonai karių

Po Rusijos prezidento kreipimosi į visuomenę, savo kalbą taip pat pradėjo Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu. Jis tvirtino, kad Ukraina esą neteko jau pusės savo kariuomenės, todėl ieško galinčiųjų kariauti visus, kur tik gali.

Kalbėdamas apie mobilizaciją, jis tikino, kad ji nebus taikoma „nei studentams, nei kontraktininkams“.

„Turime didžiulį mobilizacinį resursą. Tų, kurie turi reikiamų įgūdžių, tarnavo, yra maždaug 25 milijonai“, – teigė jis.

Jis paminėjo, kad karui Ukrainoje bus pašaukta 300 tūkst. rezervistų.

Jis tvirtino, kad Ukraina esą neteko jau pusės savo kariuomenės. Pasak S.Šoigu per karo veiksmus daugiau Ukrainos karių žuvo (61 000) nei buvo sužeista (49 000). Jis tikino, kad Ukrainoje vyksta jau ketvirtoji mobilizacijos banga, kariauti pašaukta 300 tūkst.

Anot gynybos ministro S.Šoigu, iš viso nuo karo pradžios žuvo 5937 rusų kareiviai (BBC vien iš viešų šaltinių skelbia apie 6476 patvirtintas žūtis). Sužeistųjų skaičiaus ministras neįvardijo, bet pabrėžė, kad daugiau nei 90 proc. jų sugrįžo į rikiuotę. Tiek Ukrainos, tiek Vakarų šaltiniai nurodo dešimt kartų didesnius Rusijos karių skaičius.

S.Šoigu pakartojo V.Putino žodžius, esą „specialiosios operacijos tikslas nesikeičia ir jis bus pasiektas“.

VIDEO: Обращение Шойгу после объявления частичной мобилизации. Прямой эфир

S.Šoigu aiškino, kad Rusijos kariuomenė kaunasi ne su Ukrainos pajėgomis, o su „kolektyviais Vakarais“ ir NATO bloku.

Kremliaus žiniasklaida skelbė, kad V.Putinas ir gynybos ministras Sergejus Šoigu pasisakyti turėjo antradienį. Tačiau po ilgo delsimo jų kalbos taip ir nebuvo transliuotos, o Rusijos žiniasklaidos kanalai ištrynė informaciją apie anonsuotus pasisakymus šalies žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius