Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiniasklaidos įvardijamų potencialių Ukrainos premjerų sąraše – ir A.Abromavičius

Prezidento Volodymyro Zelenskio partijai „Tautos tarnas“ triumfavus Ukrainos parlamento rinkimuose, netyla kalbos apie kandidatus į premjero postą. Tarp potencialių žiniasklaidos įvardijamų Ukrainos vyriausybės vadovų – ir lietuvis Aivaras Abromavičius.
Oleksandras Danyliukas, Aivaras Abromavičius ir Maksimas Nefiodovas
Oleksandras Danyliukas, Aivaras Abromavičius ir Maksimas Nefiodovas / „Reuters“/„Scanpix“, 15min ir wikipedia.org nuotr.

Balandį prezidentu išrinktas V.Zelenskis jau yra užsiminęs, kad norėtų premjero poste matyti ekonomistą, kuris gerbiamas ne tik Ukrainoje, bet ir užsienyje.

„Norime nepriklausomo, stipraus asmens, išsilavinusio, kuris, pirmiausia yra gerbiamas Ukrainoje, ir kuris yra gerbiamas Vakaruose. Kuris iš tikrųjų yra pavyzdys, ekonomikos guru“, – liepos 21 dieną kalbėjo V.Zelenskis.

VIDEO: Volodymyras Zelenskis tęsia šou – iš susitikimo išvarė pareigūną: „Lauk, bandite!“

Pasak analitiko Timothy Asho, V.Zelenskis leido suprasti, kad premjeru nominuos asmenį, kuris yra gerbiamas ekonomistas, ir kuris kol kas neturi politinės karjeros.

„Spėju, kad premjeru taps technokratas“, – „Laisvosios Europos radijui“ (RFE/RL) sakė T.Ashas.

Aivaro Abromavičiaus šansas?

RFE/RL kaip potencialų premjerą įvardija lietuvį Aivarą Abromavičių, 2014–2016 metais ėjusį Ukrainos ekonomikos ministro pareigas.

A.Abromavičius pelnė buvusio prezidento Petro Porošenkos pasitikėjimą, tačiau po dvejų metų poste atsistatydino skųsdamasis oligarchų spaudimu vyriausybei.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aivaras Abromavičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aivaras Abromavičius

Prieš prezidento rinkimus A.Abromavičius viešai išreiškė paramą V.Zelenskiui, buvo pastebimas jo komandoje.

Birželio viduryje A.Abromavičius buvo paskirtas valstybinio koncerno „Ukroboronprom“ stebėtojų tarybos nariu. Šis koncernas jungia Ukrainos gynybos industrijos įmones, kuriose dirba 80 tūkstančių žmonių.

„Kadangi būdamas ministru inicijavau ir pradėjau valstybinių įmonių valdymo reformą, kuri palietė daugelį įmonių, tai ji ganėtinai sėkmingai vystoma toliau. Kaip bebūtų gaila, praėjusi valdžia specialiai iš tos visos reformos dėl visiškai suprantamų priežasčių, specialiu sprendimu tą įmonę iš tos reformos ištraukė“, – tuomet BNS sakė A.Abromavičius.

O.Danyliuko sugrįžimas

Žiniasklaida kaip potencialų premjerą įvardija Oleksandrą Danyliuką, kuris 2016–2018 metais ėjo finansų ministro pareigas. Jis iš posto pasitraukė po konflikto su premjeru Volodymyru Hroismanu. Atsistatydindamas O.Danyliukas sakė nenorįs „parduoti savo šalies“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Oleksandras Danyliukas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Oleksandras Danyliukas

RFE/RL rašo, kad O.Danyliukas jau turi vietą V.Zelenskio administracijoje – jį prezidentas paskyrė vadovauti Nacionalinio saugumo tarybai. O.Danyliukas, anksčiau šį mėnesį keliavęs į JAV, nutiesė svarbius tiltus su šia šalimi.

Pasak RFE/RL, nepaisant didelių struktūrinių problemų, įskaitant karą Donbase, ekonominė Ukrainos situacija – gera. Prognozuojama, kad ekonomika šiemet augs 2,7–3 proc. Be to, mažėja infliacija.

„Naftogaz“ vadovai

Potencialiais kandidatais įvardijami ir du „Naftogaz“ atstovai: kompanijos generalinis direktorius Andrijus Koboliovas bei Jurijus Vitrenko, suvaidinęs esminį vaidmenį „Naftogaz“ konflikte su valstybine Rusijos dujų gigante „Gazprom“.

RFE/RL atkreipia dėmesį, A.Koboliovas ir J.Vitrenko, kartu su kitais „Naftogaz“ vadovais, buvo kritikuojami dėl vakarietiško dydžio priedų už gerą darbą. Atsižvelgiant į tai, kad „Naftogaz“ – valstybinė kompanija, o dujų kainos auga, Ukrainos visuomenė ir kai kurie įstatymų leidėjai laikė tokias išmokas nepagrįstomis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrijus Koboliovas, Pavlo Klimkinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrijus Koboliovas, Pavlo Klimkinas

Pasak žiniasklaidos, premjeru galėtų tapti ir Vladyslavas Raškanovas, 2014–2016 metais ėjęs Ukrainos nacionalinio banko vicegubernatoriaus pareigas. V.Raškovanas šiuo metu užima laikinojo Ukrainos direktoriaus Tarptautiniame valiutos fonde (TVF) pareigas, o tai galimai jam suteikia patikimumo Vakarų lyderių akyse.

Pasak T.Asho, V.Raškovanas, A.Koboliovas, A.Abromavičius ar J.Vitrenko „visi būtų puikūs pasirinkimai žvelgiant iš rinkos perspektyvos“.

Kandidatu į premjerus įvardijamas ir buvęs Ekonomikos ir prekybos viceministras Maksimas Nefiodovas. Likus savaitei iki parlamento rinkimų jis tapo Ukrainos muitinės administracijos vadovu.

„Wikipedia.org“ nuotr./Maksimas Nefiodovas
„Wikipedia.org“ nuotr./Maksimas Nefiodovas

RFE/RL rašo, kad 35 metų M.Nefiodovas laikomas kylančia politikos žvaigžde. Jis žinomas kaip LGBT bendruomenės Kijeve rėmėjas, o tai – pakankamai neįprasta tarp aukščiausių Ukrainos politikos figūrų.

Labiausiai M.Nefiodovą išgarsino viešuosius pirkimus reguliuojanti programa „Pro Zorro“, leidžianti kuo daugiau sprendimų priimti technologijoms ir taip į viešųjų pirkimų procesą įnešti skaidrumo.

Plačiau apie M.Nefiodovą ir „Pro Zorro“ skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius