Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žlungant deryboms su Izraeliu palestiniečiai sieks narystės tarptautinėse institucijose

Palestinos išvadavimo organizacijos (PLO) centrinė taryba sekmadienį priėmė planą, pagal kurį palestiniečių administracija sieks prisijungti prie 60 Jungtinių Tautų (JT) institucijų bei sutarčių.
Palestiniečių organizacijų „Fatah“ ir „Hamas“ atstovai Azzamas Al-Ahmedas ir Moussa Abu Marzouqas.
Neseniai „Fatah“ ir „Hamas“ susitarė kurti bendrą vyriausybę, išprovokuodami Izraelio pyktį. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Taryba, kontroliuojama palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso, „patvirtina, jog Palestinos vadovybei reikia tęsti narystę JT agentūrose ir (prisijungti) prie tarptautinių sutarčių“, – sakoma Palestinos liaudies partijos generalinio sekretoriaus Bassamo al Salhi pranešime.

Taryba taip pat nurodė, kad Izraelis turi būti kaltinamas dėl žlugusių JAV vadovaujamų tarptautinių pastangų derybomis rasti sprendinį Artimųjų Rytų konfliktui.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu praeitą savaitę įšaldė strigusias taikos derybas su palestiniečiais, kai PLO ir islamistų judėjimas „Hamas“ susitarė suformuoti vienybės vyriausybę, siekiant nutraukti daugelį metų trukusią įnirtingą politinę priešpriešą.

Taikos derybos su žydų valstybe įstrigo kovo pabaigoje, kai Izraelis atsisakė vykdyti savo pažadą paleisti daugiau nei 20 kalinamų palestiniečių, o Palestinos Autonomija atsakė pasirašydama 15 tarptautinių sutarčių ir tuo išprovokuodama izraeliečių įniršį.

Praeitą lapkritį palestiniečiai pirmąkart balsavo JT Generalinėje Asamblėjoje ir teigė, kad tas momentas yra naujas žingsnis pelnyti visišką šios pasaulinės organizacijos pripažinimą.

Praeitą lapkritį palestiniečiai pirmąkart balsavo JT Generalinėje Asamblėjoje ir teigė, kad tas momentas yra naujas žingsnis pelnyti visišką šios pasaulinės organizacijos pripažinimą.

Dauguma iš 193 Generalinės Asamblėjos narių plojo palestiniečių ambasadoriui Riyadui Mansourui, kai jis balsavo renkant vieną teisėją į Tarptautinį baudžiamąjį tribunolą buvusiai Jugoslavijai.

Metais anksčiau Palestina įgijo stebėtojos statusą Jungtinėse Tautose, už kurį balsavo triuškinama dauguma jų narių.

Palestiniečių misija negali blokuoti JT rezoliucijų, tačiau, pagal JT taisykles, ji ir kiti stebėtojai, tokie kaip Vatikanas, gali balsuoti, renkant teisėjus į tarptautinius teismus.

Tuo tarpu Izraelis laikosi pozicijos, kad Palestinos Autonomija nėra valstybė ir kad ji neatitinka valstybingumo kriterijų.

Izraelis ir JAV dėjo daug pastangų, kad palestiniečiams nebūtų leista įgyti didesnio pripažinimo Jungtinėse Tautose. Pasak jų, Palestinos valstybė gali būti įkurta tik tiesioginėse dvišalėse derybose, kurios užbaigtų dešimtmečius vykstantį Izraelio ir palestiniečių konfliktą.

Izraelis ir JAV dėjo daug pastangų, kad palestiniečiams nebūtų leista įgyti didesnio pripažinimo Jungtinėse Tautose. Pasak jų, Palestinos valstybė gali būti įkurta tik tiesioginėse dvišalėse derybose.

Tačiau palestiniečiai jau įstojo į JT Švietimo, mokslo ir kultūros organizaciją (UNESCO) bei joje balsavo.

Izraelis ir Jungtinės Valstijos atsisakė finansuoti UNESCO dėl narystės suteikimo palestiniečiams, tačiau tuo pačiu prarado balso teisę tarptautinėje institucijoje.

Anksčiau šį mėnesį M.Abbasas pasirašė prašymus priimti Palestinos savivaldą į 15 JT agentūrų ir tarptautinių sutarčių, pradedant 4-ąja Ženevos konvencija, apibrėžiančia civilių humanitarinę apsaugą karo veiksmų zonose.

„Tai nėra žingsnis prieš Ameriką arba kokią nors kitą šalį – tai yra mūsų teisė, ir mes sutikome ją įšaldyti devyniems mėnesiams“, – palestiniečių prezidentas sakė tuo metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius