Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmogaus teisių pareigūnė reiškia susirūpinimą dėl Albanijos žiniasklaidos įstatymo

Aukščiausio rango Europos žmogaus teisių pareigūnė antradienį išreiškė didelį susirūpinimą dėl Albanijos vyriausybės planų priimti įstatymą, kuris, kritikų teigimu, smarkiai suvaržytų šalyje saviraiškos ir žiniasklaidos laisves.
Albanija
Albanijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos Tarybos žmogaus teisių komisarės Dunjos Mijatovič pareiškime nurodoma, jog „kovos su šmeižtu paketą“, kurį trečiadienį turėtų patvirtinti Albanijos parlamentas, būtina „skubiai tobulinti“, nes kelios jo nuostatos nesuderinamos su tarptautiniais ir Europos žmogaus teisių standartais žiniasklaidos laisvės srityje.

Naujas įstatymas įpareigotų visas interneto žiniasklaidos priemones registruotis, taip pat leistų valstybinėms institucijoms skirti dideles baudas neregistruotoms organizacijoms.

D.Mijatovič paragino albanų įstatymų leidėjus suderinti pataisas su Europos Žmogaus Teisių Teismo praktika ir Europos Tarybos standartais.

Įstatymo projektą jau kritikavo vietos ir tarptautinės žurnalistų asociacijos, taip pat Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).

D.Mijatovič irgi išreiškė susirūpinimą dėl planų suteikti „diskrecinius įgaliojimus“ reguliavimo institucijoms – Albanijos pašto ir elektroninių ryšių tarnybai bei Audiovizualinės žiniasklaidos tarnybai – „skirti per dideles baudas ir blokuoti žiniasklaidos tinklalapius be teismo leidimo“.

Pareigūnė taip pat sunerimusi dėl „valstybinio reguliavimo įvedimo interneto žiniasklaidai“.

„Nepaprastai svarbu užtikrinti, kad internetas išliktų atviras ir viešas forumas ir kad egzistuotų žiniasklaidos, įskaitant interneto žiniasklaidą, savireguliacija“, – pareiškė komisarė.

Albanijos žurnalistų asociacijos planuoja surengti protestą trečiadienį, kai parlamentas svarstys įstatymo projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius