-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmogus, kuriam turėtume dėkoti už vakciną: kilusi iš mažo miestelio, ilgai nepripažinta, bet šiandien mokslo pasaulyje nešiojama ant rankų

Smulkaus sudėjimo, tamsių trumpų plaukų, melsvų akių ir kukliai besišypsanti – tokia yra Katalina Kariko, mokslininkė, padėjusi sukurti vakciną nuo koronaviruso. Šiandien jau ne vienas jai žada Nobelio premiją ir sveikina su atradimu, pakeisiančiu medicinos pasaulį. Tačiau iki to jai reikėjo nueiti vingiuotą kelią, kai niekas netikėjo, smukdė, ir surasti jėgų atsitiesti.
Katalin Kariko
Katalina Kariko / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kai praėjusių metų pabaigoje vakcinas nuo COVID-19 gaminančios bendrovės „Moderna“ bei „Pfizer/BioNTech“ paskelbė, kad šios yra veiksmingos, daugelis stebėjosi, kaip taip greitai – mažiau nei per metus – pavyko jas sukurti.

Be to, nustebino ir joms gaminti panaudota visai nauja, iki šiol medicinoje plačiai netaikyta informacinės RNA (angl. messenger mRNR) technologija, kuri leido sukurti veiksmingą vakciną be pačio viruso jos sudėtyje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Buvusiame pašte įrentas vakcinacijos punktas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Buvusiame pašte įrentas vakcinacijos punktas

Atrodytų – tikras stebuklas.

Bet iš tiesų tokios technologijos dar ilgai galėjome ir neturėti, jeigu ne K.Kariko – iš mažo Vengrijos miestelio kilusi mokslininkė, kone 40 savo gyvenimo metų paskyrusi nuolatiniams iRNA molekulės tyrinėjimams ir bandymams ją pritaikyti ligų gydymui.

Šiandien – ji pasaulio mokslininkų ir medikų dėmesio centre. Kai kurie jau užsimena, kad iRNA technologijos pritaikymas vertas Nobelio premijos.

Tačiau pati K.Kariko kuklinasi ir savęs heroje nevadina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius