Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmonės AIDS galėjo užsikrėsti nuo gorilų, mano mokslininkai

Prancūzijos mokslininkai sekmadienį pranešė nustatę atvejį, kai viena Kamerūno gyventoja užsikrėtė į ŽIV panašiu virusu, kuris yra būdingas goriloms.
Girtuokliaujanti gorila
Gorila / Andy Rose nuotr.
Temos: 3 Gorila AIDS ŽIV

Moteris, kuriai kol kas nepasireiškė AIDS požymiai, jaučiasi gerai ir tikriausiai yra užsikrėtusi nuo kito žmogaus, o ne gyvūno, sakė tyrėjai.

Šis atradimas perša prielaidą, kad neseniai atrastas gorilų virusas taip yra išplitęs tarp žmonių, mokslininkai rašo žurnale „Nature Medicine“ paskelbtame straipsnyje.

„Nustatėme, jog viena kamerūnietė yra užsikrėtusi nauju žmogaus imunodeficito virusu. Jis yra labai artimas beždžionių imunodeficito virusui (BIV), kuris būdingas goriloms. Taip pat nepastebėta jokių požymių, rodančių, jog įvyko rekombinacija su kitomis ŽIV-1 atmainomis arba šimpanzių BIV“, – nurodė Prancūzijos Ruano universiteto tyrėjas Jeanas Christophe'as Plantier ir bendraautoriai.

Naujuoju virusu užsikrėtusi našlė tiesiogiai nekontaktavo su gorilomis, tačiau sakė, jog mirus vyrui turėjo kelis partnerius.Naujojo viruso infekcija 62 metų moteriai buvo diagnozuota 2004 metais, kai ji persikėlė iš Paryžiaus į Kamerūną. Įprastas genų sekos tyrimas parodė, kad šis virusas nepanašus į kitus AIDS sukeliančius virusus. Galiausiai jis buvo palygintas su gorilų BIV, kuris buvo atrastas tik 2006 metais.

Manoma, kad pasaulyje ŽIV virusu užsikrėtė apie 33 mln. žmonių, o nuo jo sukeliamo AIDS mirė dar apie 25 milijonai.

Mokslininkai nustatė, kad pirminis ŽIV šaltinis galėjo būti šimpanzės, kurių genotipas yra artimiausias žmonėms iš visų šiuo metu gyvenančių primatų. Tikėtina, kad šiuo virusu pirmieji užsikrėtė šimpanzes medžioję arba jūs mėsą doroję žmonės.

„Mūsų atradimas rodo, jog ŽIV-1 šaltiniu galėjo tapti ne vien šimpanzės, bet ir gorilos, – nurodo J.Ch.Plantier vadovaujama tyrėjų grupė. – Šios naujos ŽIV-1 atmainos atradimas pabrėžia būtinybę toliau atidžiai stebėti naujų ŽIV variantų raidą, ypač Vakarų Afrikos centrinėje dalyje, iš kur yra kilusios visos egzistuojančios ŽIV-1 grupės.“

Naujuoju virusu užsikrėtusi našlė tiesiogiai nekontaktavo su gorilomis, tačiau sakė, jog mirus vyrui turėjo kelis partnerius.

Moteris prisiminė, jog kartą buvo susirgusi. Daugeliui ŽIV užsikrėtusių žmonių pakyla temperatūra ir pasireiškia kitokių simptomų, tačiau jie retai kada sukelia įtarimą. Šio viruso infekcija paprastai diagnozuojama daug vėliau, kai pradeda kenkti imuninei sistemai.

Kol kas AIDS nepavyksta visiškai išgydyti, tačiau vaistais ŽIV galima slopinti daugelį metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius