Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žurnalistai detaliai papasakojo, kaip vyko Charkivo ir Chersono sričių išlaisvinimas: suveikė gudrybės

Planuodami kontrpuolimą pietuose, Ukrainos vadai nuo liepos dalyvavo kariniuose mokymuose su amerikiečiais ir britais, o rugpjūtį Charkivo srities kontrpuolimas buvo suplanuotas 3D žemėlapio pagalba. Ukrainiečių proveržis šioje srityje sukrėtė Rusiją. „The Washington Post“ žurnalistai atskleidė, kaip buvo planuojamas Ukrainos pajėgų kontrpuolimas Charkive ir Chersone.
Sudegintos gyvenvietės išlaisvintoje Charkivo srityje
Sudegintos gyvenvietės išlaisvintoje Charkivo srityje / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„The Washington Post“ atkūrė Charkivo ir Chersono kontrpuolimo operacijas, remdamasis daugiau nei 35 žmonių interviu, įskaitant Ukrainos karinius vadus, Kyjivo pareigūnus ir kovinių padalinių karius, taip pat aukštus Amerikos ir Europos karinius ir politinius pareigūnus.

Anot leidinio, paskutinėmis rugpjūčio dienomis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis susitiko didelėje salėje Rytų Ukrainoje su savo aukščiausiais padėjėjais ir pagrindiniais brigadų vadais. Prieš juos gulėjo Rusijos okupuotos Charkivo srities dalies žemėlapis, atspausdintas 3D spausdintuvu.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Oleksandras Syrskis
Ukrainos kariuomenės nuotr./Oleksandras Syrskis

Kiekvienas vadas ėjo savo padalinio suplanuotu puolimo maršrutu per atkurtus miestus, kalvas ir upes, vykdydamas savo misiją ir aptardamas koordinavimą, nenumatytus atvejus ir blogiausius scenarijus. Pareigūnai naudojo lazerines rodykles probleminėms vietoms paryškinti.

„Tai buvo kruopštus darbas“, – sakė O.Syrskis.

Apgavo priešą

Nuo pavasario Sausumos pajėgų vadas Charkivo sritį ir strateginius miestus Balakliją bei Iziumą laikė pažeidžiamais taškais rusams. Jis galvojo, kaip vienu greitu smūgiu įvykdyti puolimą, veržiantis gilyn į Rusijos kontroliuojamą teritoriją iš netikėtos zonos į šiaurę nuo šių dviejų miestų, kad Rusijos Federacija negalėtų persigrupuoti.

Vasarą Generalinis štabas nurodė vadams parengti galimas diversines operacijas, siekiant atitraukti Rusijos pajėgas nuo Chersono gynybos, o O.Syrskis pasiūlė, priešingai, pradėti puolimą Charkivo srityje, kai rusai tikėjosi puolimo Chersone. Prezidentas Volodymyras Zelenskis patvirtino šį planą.

Ankstyvosiose karo stadijose Rusija Iziumą pavertė karine tvirtove ir jame bei aplinkiniuose miestuose sutelkė 24 bataliono taktines grupes – apie 18 000 karių – kartu su ginklų ir amunicijos sandėliais.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Apšaudytas Charkivas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Apšaudytas Charkivas

Iki rugpjūčio mėnesio, iš dalies dėl išsamios JAV žvalgybos, O.Syrskis pastebėjo, kad batalionų skaičius Iziumo mieste sumažėjo mažiausiai perpus, nes Rusija perskirstė savo labiausiai patyrusius kovotojus į Chersoną.

O.Syrskio skaičiavimais, Ukraina negalėjo sau leisti patirti nuostolių, kurie būtų siejami su fronto atakomis apgyvendintose vietovėse, todėl daug kas priklausė nuo proveržio pirmąją dieną.

Iki rugpjūčio ukrainiečiams beveik baigėsi sovietmečio amunicija, kurią naudojo dauguma jų artilerijos. Ukraina nukreipė kai kurias vertingiausias Vakarų ginklų sistemas nuo karštųjų taškų rytiniame fronte.

Rugsėjo 6 dieną ukrainiečiai iš karto puolė visas pozicijas. Prasiveržimas buvo greitas, rusai paliko pozicijas, todėl ukrainiečiai į Iziumą įžengė dar anksčiau nei planuota.

Anot vadų, kiekviena puolanti brigada buvo ginkluota mažiausiai aštuoniomis M777 haubicomis. Kai kuriais atvejais haubicos M777 į stovyklas atvyko naktį prieš prasidedant puolimui. Taip pat buvo pristatyti papildomi bepiločiai orlaiviai, siekiant užtikrinti, kad brigados galėtų tiksliai nustatyti taikinius ir naudoti mažiau amunicijos.

Sausumos pajėgų mokymo vadovybės Raketų pajėgų ir artilerijos skyriaus viršininkas Andrijus Malynovskis manė, kad ginkluotosioms pajėgoms gali prireikti daugiau nei 100 tūkst. šaudmenų, tačiau per 5 dienas jie sunaudojo apie 32,5 tūkst.

Amerikos žvalgyba padėjo „dozuoti“ šaudmenis tiksliai taikant. Tačiau amerikiečiai nebuvo labai įsitraukę į Charkivo kontrpuolimo planavimą ir apie tai sužinojo palyginti vėlai, teigė „The Washington Post“ šaltiniai.

Rusai, nepaisant bandymų tai laikyti paslaptyje, galiausiai suprato, kad ukrainiečiai kažko siekia. O.Syrskio teigimu, Rusijos biurokratijos dėka informacija „nieko nepasiekė arba į ją nebuvo atsižvelgta“. Pentagone daroma prielaida, kad Rusijos vadovybė iki galo nesuvokė Charkivo fronto pažeidžiamumo arba nematė puolimo artėjimo. Tuo pačiu jie neturėjo pakankamai žmonių, kurie galėtų tai sustabdyti.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Apšaudytas Charkivas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Apšaudytas Charkivas

Ukrainiečiai metė pontoninius tiltus, norėdami apgauti rusus ir priversti juos tikėtis tiesioginio Iziumo puolimo, o ne pasikėsinimo į sausumą maždaug 40 kilometrų į šiaurės vakarus.

Rugsėjo 6 dieną ukrainiečiai iš karto puolė visas pozicijas. Prasiveržimas buvo greitas, rusai paliko pozicijas, todėl ukrainiečiai į Iziumą įžengė dar anksčiau nei planuota. Lymanas buvo kitas miestas , grįžęs į Ukrainos kontrolę.

Kontrpuolimas, kurio atsisakyta

Proveržis Charkivo srityje sukrėtė Maskvą ir privertė Vladimirą Putiną paskelbti apie dalinę mobilizaciją bei paspartinti planus aneksuoti Donecko, Luhansko, Zaporižios ir Chersono sritis. V.Putinas taip pat paskyrė generolą Sergejų Surovikiną Rusijos karinių operacijų Ukrainoje vadu ir ėmė sulaukti mažiau pagražintos informacijos iš mūšio lauko.

Tačiau ukrainiečiai sėkmės sulaukė ir Chersono srityje.

Dar liepos mėnesį Ukrainos vadai atvyko į Vokietiją dalyvauti kariniuose mokymuose su kolegomis amerikiečiais ir britais.

Tuo metu ukrainiečiai svarstė platų kontrpuolimą visame pietiniame fronte, įskaitant veržimąsi į pakrantę Zaporižios regione, kuris sutrikdys Maskvos trokštamą „sausumos tiltą“, jungiantį žemyninę Rusiją su 2014 metais neteisėtai aneksuotu Krymu.

Oleksijaus Hodzenkos/Ukrainos Gynybos ministerijos nuotr./Išlaisvintas Chersonas ir Antonivkos tiltas
Oleksijaus Hodzenkos/Ukrainos Gynybos ministerijos nuotr./Išlaisvintas Chersonas ir Antonivkos tiltas

Žemėlapiais ir lentelėmis nusėtame kambaryje ukrainiečiai surengė savo „stalo pratybas“, modeliuodami mūšio eigą: kokias pajėgas panaudos, kur ir kokia seka eis daliniai, taip pat kokia gali būti tikėtina Rusijos reakcija.

Amerikos ir Didžiosios Britanijos kariniai simuliatoriai vykdė savo modeliavimą naudodami tuos pačius duomenis, bet skirtingą programinę įrangą ir analizę. Jie padarė išvadą, kad tokia operacija žlugs.

Atsižvelgdami į Ukrainos karių skaičių ir turimas amunicijos atsargas, planuotojai padarė išvadą, kad ukrainiečiai išnaudos savo kovinę galią dar nepasiekę puolimo tikslų. Partnerių patarimas buvo toks: „Ei, vaikinai, jūs apžiojate daugiau nei galite sukramtyti. Tai nesibaigs gerai.“

V.Sucharevskis: mūsų kariuomenė įpratusi kautis improvizuotomis priemonėmis.

Jie perspėjo, kad kontrpuolimas Zaporižios srityje gali įstrigti, o pajėgos gali patekti į apsupimą.

Chersono operacija

Ukrainiečiai atsižvelgė į patarimą ir surengė siauresnę kampaniją, daugiausia dėmesio skirdami Chersonui.

Rusija galėjo apginkluoti ir aprūpinti savo kariuomenę per tris perėjas: Antonivkos tiltą, Antonivkos geležinkelio tiltą ir Naujosios Kachovkos užtvanką su keliu. Abu tiltai buvo apšaudomi HIMARS.

Operatyvinės vadovybės „Pietūs“ vadas Andrijus Kovalčiukas manė, kad rusų traukimasis – tik laiko klausimas, tačiau, anot Kyjivo, A.Kovalčiukas veikė nepakankamai greitai, jį pakeitė Oleksandras Tarnavskis, O.Syrskio pavaduotojas Charkivo operacijos metu. Tačiau apie pasikeitimą viešai nebuvo pranešta.

O.Tarnavskis sakė, kad taikė kai kuriuos principus, kuriuos jis ir O.Syrskis taikė Charkive, atakuodamas ten, kur rusai to mažiausiai tikėjosi.

Kaip pagrindinio puolimo vietą jis išskyrė vietovę tarp Mykolajivo ir Chersono – lygią dirbamą žemę su mažais medžiais ir betoniniais drėkinimo kanalais. Atsakomybė už šią fronto dalį buvo priskirta 59-osios motorizuotosios pėstininkų brigados vadui pulkininkui Vadymui Sucharevskiui.

Jo kariai prasiveržė pro Rusijos fronto liniją ir kovojo „už kiekvieną metrą“.

V.Sucharevskio kariai mūšio lauke griebėsi „liaudiškos kūrybos“: pavyzdžiui, modifikavo DJI Mavic dronų baterijas taip, kad jie galėtų nuskristi 4 kartus toliau.

„Mūsų kariuomenė įpratusi kautis improvizuotomis priemonėmis“, – sakė V.Sucharevskis.

Lapkričio 9-osios naktį jo brigada užėmė Zelenyj Gaj kaimą, todėl Chersonas buvo pasiekiamas artilerija. Tuo metu rusai pradėjo trauktis dar prieš kelias dienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius