Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 25 /14:41

Žuvusiųjų per policijos reidą Rio de Žaneiro faveloje padaugėjo iki 22

Rio de Žaneire per antradienį įvykdytą kovos su nusikalstamumu operaciją lūšnyne iš viso žuvo mažiausiai 22 žmonės, pranešė pareigūnai, praėjus metams po kruviniausio miesto istorijoje reido faveloje.
Favela
Favela / Ugniaus Antanavičiaus nuotr.

Pasak sveikatos apsaugos pareigūnų, dar septyni asmenys buvo hospitalizuoti. Tuo metu policija nurodė, kad viena iš aukų yra atsitiktinė praeivė, į kurią netyčia pataikė kulka.

Karo policija informavo, kad pareigūnai buvo apšaudyti, kai pabandė patekti į Vila Kruzeiro lūšnyną miesto šiaurėje, kur turėjo surasti ir suimti „nusikaltėlių lyderius“.

Po operacijos aptikus daugiau lavonų, žuvusiųjų skaičius padvigubėjo – anksčiau buvo pranešama apie 11 negyvų žmonių.

Brazilijos policija dažnai rengia reidus prieš prekeivius narkotikais Rio de Žaneiro lūšnynuose.

Anot pareigūnų, šį kartą jie ieškojo Vila Kruzeire besislėpusių gaujų lyderių iš kitų Brazilijos vietų.

„Tai buvo ne vieną savaitę planuota operacija, tačiau naktį nustatėme nusikaltėlių judėjimą ir nusprendėme sureaguoti“, – nurodė reidą įvykdžiusio būrio pulkininkas Luizas Henrique Marinho Piresas.

Pasak jo, įtariamieji ruošėsi persikelti į kitą favelą.

Pernai gegužę per policijos reidą Žakarezinjos faveloje žuvo 28 žmonės, įskaitant vieną policininką. Tai buvo didžiausias skaičius aukų per tokią operaciją miesto istorijoje.

Ant kalvos šlaito netoli Rio de Žaneiro tarptautinio oro uosto įsikūrusi Vila Kruzeiro favela tapo smurtinės konfrontacijos vieta ir vasarį. Tuomet policija nukovė aštuonis žmones.

Antradienį priešaušriu įvykdyta operacija buvo nukreipta prieš vieną didžiausių Brazilijos nusikaltėlių gaujų „Comando Vermelho“ (Raudonoji komanda), televizijai „TV Globo“ sakė policijos atstovas. Jo teigimu, ši grupuotė „atsakinga už daugiau kaip 80 proc. šaudynių Rio de Žaneire“.

Jokių vaizdo registratorių

Per reidą pareigūnai konfiskavo 13 automatų, keturis pistoletus, 20 motociklų ir 10 automobilių.

Jokių pranešimų apie areštus negauta.

Dalis visuomenės kritikavo operaciją dėl triuškinančios jėgos panaudojimo, o Federalinė prokuratūra paskelbė pradedanti tyrimą dėl pareigūnų veiksmų.

„Dar vienos žudynės. Mokyklos uždarytos, tūkstančiai žmonių terorizuojami“, – per „Twitter“ parašė kairiųjų pažiūrų miesto tarybos narys Tarcisio Motta.

„Rio de Žaneire vykdoma naikinimo politika“, – pareiškė jis.

Gyventojai ir aktyvistai dažnai smerkia pareigūnų piktnaudžiavimą per tokias kovos su nusikalstamumu operacijas, įskaitant įtariamųjų egzekucijas be teismo. Teigiama, kad tokie veiksmai dažnai lieka nenubausti.

„Šios operacijos favelose kelia pavojų visiems gyventojams ir trukdo teikti viešąsias paslaugas. Žinome, kad jos niekada nebūtų toleruojamos geresniuose rajonuose“, – naujienų agentūrai AFP sakė ombudsmenas Guilherme Pimentelis.

Rio de Žaneiro policijos pareigūnai buvo įpareigoti šį mėnesį pradėti naudoti prie uniformų pritaisomus vaizdo registratorius, kad būtų filmuojami visi jų tarnybos metu atliekami veiksmai. Tačiau tokios įrangos naudojimas buvo atidėtas.

Saugumo ekspertų nuomone, kameros gali padėti užkirsti kelią piktnaudžiavimui, bet visų problemų neišspręs, o diegiant šią naujovę lygiagrečia turėtų būti vykdoma ir visapusiška policijos reforma.

Ekspertai ragina atsisakyti konfrontacijos strategijos nesibaigiančioje kovoje su prekyba narkotikais, o dėmesį sutelkti į pastangas atkirsti gaujų pinigų srautus.

„Rio de Žaneirui reikia naujos viešojo saugumo politikos, kuri nebūtų kulka“, – pabrėžė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“.

Brazilijoje policijos veiksmai pareikalauja kone daugiausiai gyvybių pasaulyje: pernai dėl pareigūnų kaltės šalyje žuvo per 6,1 tūkst. žmonių –vidutiniškai po 17 asmenų per parą, rodo smurto stebėsenos duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius