Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žvalgyba: Maskva neatsisako planų užimti visą Ukrainos teritoriją

JAV apie Ukrainos pajėgų padėtį ir planus žino mažiau nei apie Rusijos karių veiksmus. Apie tai pranešė laikraštis „The New York Times“, remdamasis JAV žvalgybos ir vyriausybės šaltiniais. Žurnalistų teigimu, Vašingtonas beveik realiu laiku dalijasi su Ukraina informacija apie Rusijos karių judėjimą, o Ukrainos pareigūnai, nors ir surengė kelis privačius pasitarimus su JAV kolegomis dėl savo strategijos, per šiuos susitikimus neatskleidė konkrečių operacijų detalių ir net pripažino, kad ne viską pasakoja. Tačiau Kyjivas įsitikinęs – Rusija dar turi potencialo kariauti ne vieną mėnesį, rašo „Nastojaščeje Vremia“.
Lysyčanskas
Lysyčanskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Radio Free Europe“ projektas „Nastojaščeje Vremia“ pasikalbėjo su Ukrainos vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovo pavaduotoju Vadymu Skibickiu. Pasak jo, Maskva neatsisako planų užimti visą Ukrainos teritoriją.

– Ar, jūsų duomenimis, rusai iš tiesų ketina dabar atnaujinti puolimą Zaporižios srityje ir visiškai užimti Chersono sritį?

– Pirmiausia reikėtų pažymėti, kad Rusijos Federacija neatsisako savo planų, kuriuos turėjo pačioje karo pradžioje, t. y. visiškai užimti Ukrainos teritoriją. Kadangi pirmuoju etapu tai nepavyko, dabar pagrindinės pastangos sutelktos mūsų šalies rytuose – pirmiausia Lysyčanske, Sjevjerodonecke, Donecko kryptimi, kur šiuo metu vyksta labai aktyvūs koviniai veiksmai.

Taigi, jei priešui pavyks pasiekti laimėjimų šia kryptimi, jis grįš į Chersono, Mykolajivo sritis. Išlieka grėsmė Zaporižios ir Dnipro regionams, nes Maskvos generaliniame štabe parengti planai dar tik aiškėja. Tačiau, mūsų vertinimais, Rusija vis dar turi potencialo kariauti ilgalaikį karą prieš Ukrainą.

VIDEO: Ukrainiečių kariai tiki, kad Ukraina laimės karą: „Pergalė neabejotinai mūsų“

– Iš ko susideda šis potencialas?

– Pirmiausia kalbame apie bataliono taktinių grupių, kurias dabar prieš mus naudoja priešas, skaičių, o šiuo metu jų yra 103, kurios tiesiogiai dalyvauja kovinėse operacijose. Mūsų skaičiavimais, yra dar apie 40 batalionų taktinių grupių, kurios yra skirtingo laipsnio rezerve ir gali būti panaudotos mūsų teritorijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sistemos „Grad“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sistemos „Grad“

Antroji priežastis – tai įranga, ginklai, šaudmenys, kuriuos Rusijos Federacija išveža iš sandėlių, iš arsenalų, kad papildytų nuostolius Ukrainos teritorijoje ir išlaikytų puolimo tempą, ypač rytų kryptimi.

Rusija vis dar turi potencialo kariauti ilgalaikį karą prieš Ukrainą.

– O planai užimti Odesą – anksčiau sakėte, kad rusai gali įtraukti Uždniestrę, kad galėtų pulti iš to regiono – ar, jūsų žiniomis, jie išlieka?

– Šie planai išlieka. Šiandien Odesai tiesioginės grėsmės nėra, kaip nėra ir tiesioginės grėsmės vykdyti plataus masto jūrų desanto operaciją, nes pirmiausia mums pavyko sustabdyti priešą. Antra, jūrų pėstininkai – ta pati Juodosios jūros laivyno 810-oji jūrų pėstininkų brigada – dabar aktyviai dalyvauja kaip paprastas pėstininkų dalinys Chersono ir Zaporižios regionuose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolajivas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolajivas

Todėl dabar visos Rusijos pastangos nukreiptos į tai, kad mūsų grupuotė būtų apsupta rytuose ir bent jau ten būtų įvykdyta Rusijos generalinio štabo iškelta užduotis.

– Kiek laiko jie planuoja tęsti karą? O gal nėra tokios datos, kada jie ketina jį nutraukti?

– Jei pirmasis jų planas buvo 10–14 dienų ir visiška Ukrainos okupacija, tai vėliau šie planai ėmė keistis, buvo daromos korekcijos. Tiesą sakant, kas 30 dienų jie rengia naujus planus. Turime patvirtintų duomenų, kad jie turi kitą 120 dienų karo planą.

Situacija yra labai sudėtinga, nes rusai turi didelį ginkluotės pranašumą.

Kaip bus koreguojami planai dėl Odesos, Uždniestrės ir apskritai pietų krypties – viskas priklausys nuo to, kokios pažangos ar sėkmės jie pasieks pirmiausia Rytų Ukrainoje.

VIDEO: Iš palydovo: nuotraukos prieš ir po grūdų saugyklos Ukrainoje sunaikinimo

– Sakėte, kad 120 dienų. Sunku patikėti, kad po dviejų savaičių karas baigsis, nes šiandien 107-oji diena.

– Natūralu, kad tai nesibaigs, nes nėra sėkmės. Dėl vadinamųjų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų, kaip jie teigė prieš prasidedant vadinamajai specialiajai karinei operacijai, tikslai nebuvo pasiekti. Jie nepasiekė nei Donecko, nei Luhansko sričių administracinių sienų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Jiems nepavyko to padaryti Chersono regione. Pagrindiniai šios vadinamosios specialiosios karinės operacijos tikslai dar nepasiekti. Putinas tęs karą prieš mūsų valstybę.

– V.Zelenskis teigė, kad Donbase rusai turi 20:1 technikos pranašumą. Ar galite bendrais bruožais apibūdinti, ar tokia padėtis išlieka ir dabar?

– Iš tiesų situacija yra labai sudėtinga, nes rusai turi didelį ginkluotės pranašumą. Pateiksiu jums tik keletą skaičių, kurie aiškiai parodys, kad, Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos skaičiavimais, Rusija šiandien prieš mus naudoja apie 1110 tankų, apie 2800 šarvuočių ir BMP, apie 1130 vienetų 100 ir didesnio kalibro artilerijos sistemų, apie 660 įvairių sistemų – „Uragan“, „Smerč“, „Grad“, „Tornado-S“, „Tornado-G“ – ir 78 įvairių tipų taktinių raketų – „Točka-U“, „Iskander“ – paleidimo įrenginiai.

Jau nekalbant apie tai, kad yra apie 400 kovinių orlaivių. Šiandien visa tai naudojama prieš mūsų valstybę.

Taip, patiriame tam tikrų nuostolių, šiuo metu gauname tarptautinę pagalbą. Iš esmės mes pereiname prie NATO standarto, visų pirma tai yra 155 kalibro sviediniai ir atitinkamos artilerijos sistemos. Tačiau šiuo metu to vis dar nepakanka, kad būtų visiškai sumažintas Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų puolimo tempas.

– Ar žinote, ar rusai, planuodami puolimą, atsižvelgia į ginklų tiekimą Ukrainai?

– Žinoma, kad taip.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius