TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žvilgsnis į Šiaurės Korėją iš vidaus: mėsainiai nežinia iš ko, auksas metro stotelėse ir šokas dėl Michaelo Jacksono mirties

Britų bulvarinio laikraščio „The Sun“ darbuotojai, apsimetę verslininkais, pateko į Šiaurės Korėją ir galėjo į ją pažvelgti kitomis akimis, nei diktatoriaus valdoma valstybė pristatoma žiniasklaidai.
Demonstracija Kim Il Sungo aikštėje
Demonstracija Kim Il Sungo aikštėje / AP/„Scanpix“ nuotr.

Alexas Peake'as ir Simonas Jonesas aprašo šiurpią šiaurės korėjiečių buitį, kai visa tauta vargais negalais mėgina gelbėtis nuo bado ir visiško skurdo. Štai įdomiausios jų kelionės detalės:

– Kim Jong Ilas įsakė netoli sienos su Kinija pastatyti daugiabučius, kurie iš tikrųjų yra... negyvenami. Net neketinama be langų stovinčių betoninių monstrų pritaikyti gyvenimui – jais tik norėta parodyti už sienos gyvenantiems kinams, kad Šiaurės Korėjoje neva gyvenama gerai.

– Palei netoli sienos tekančią upę 24 valandas per parą budi kareiviai, kuriems įsakyta iškart nušauti bet ką, kuris mėgina sprukti iš šalies.

– Visi gyventojai nešioja ženklelius su mirusio geležinio vadovo Kim Jong Ilo arba jo tėvo Kim Il Sungo atvaizdu. Kim Jong Ilo vis dar gedima – užsieniečių ir vietinių ekskursijos atvyksta padėti gėlių prie jo paminklo.

– Šiaurės korėjiečiai žurnalistams atrodė kaip zombiai – jie vienodu ritmu žingsniuodavo gatvėmis, žvelgdami į žemę, nereaguodavo, net jei jiems mojuojama, laukuose be atokvėpio dirbdavo iki kelių įbridę į vandenį.

– Užsieniečiai apgyvendinti viename iš dviejų Pchenjano viešbučių, kuris yra saloje – taip valdžiai lengviau sekti atvykėlius, o kariai saugo vienintelį esantį tiltą.

– Viešbučio darbuotojai visuomet atsisakydavo arbatpinigių, tačiau vietoj jų priimdavo kramtomąją gumą.

– Buvo neleista fotografuoti Kim Jong Ilo statulos iš arti – kad nebūtų fotografijoje „nukirsta“ nei viena diktatoriaus kūno dalis.

– Pchenjane galima suvalgyti mėsainių restorane – nors žurnalistai teigia, kad juose vargiai buvo jautiena.

– Visi trys žurnalistų turėti gidai teigė be galo mėgstantys „The Beatles“, tačiau nė vienas iš jų negirdėjo apie Johną Lennoną, Ringo Starrą, Paulą McCartney ar George'ą Harrisoną.

– Vienintelė vakarų pasaulio žvaigždė, jiems gerai žinoma – tai Michaelas Jacksonas. Tačiau jie buvo šokiruoti išgirdę, kad pop karalius yra miręs.

– Milijonams šiaurės korėjiečių badaujant, turtingieji sostinėje metro stotelėse gali džiaugtis auksiniais ir krištoliniais šviestuvais.

– Kalbama, kad valdžia į metro stoteles priveža aktorių, kai vyksta turai užsieniečiams.

– Absoliuti dauguma gyventojų negauna jokio atlyginimo – tik gyvenamąją vietą. Už elektros energiją nereikia mokėti, tačiau jau 11 valandą vakaro mieste ji išjungiama. Tik Kim Jong Ilo ir Kim Il Sungo statulos išlieka apšviestos.

– Automobilius turi mažiau nei vienas procentas gyventojų.

– Miestų ir miestelių gatvėmis važinėja mėlyni autobusiukai, kurie per garsiakalbius skelbia „Dirbkite smarkiau“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius