Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žvilgsnis iš Berlyno ir Paryžiaus: po J.Borrellio pažeminimo ES-Rusijos santykiuose gali įvykti lūžis

Po Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovo Josepo Borrellio vizito Maskvoje analitikai kalba apie asmeninį jo ir Bendrijos pažeminimą. Tačiau vizitas gali tapti lūžiu Rusijos ir ES santykiuose: šiam klausimui darbotvarkėje bus skiriama daug dėmesio, gali net pasikeisti bloko diplomatijos vadovas – jį pakeistų geriau regioną išmanantis diplomatas. Lietuva, kad būtų išgirsta dėl Rusijos, turi žinoti, kaip elgtis.
Sergejus Lavrovas ir Josepas Borrellis Maskvoje
Sergejus Lavrovas ir Josepas Borrellis Maskvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.Borrelio vizitas Maskvoje buvo visiškas pažeminimas, mano Joergas Forbrigas, tyrimų centro „The German Marshall Fund of the US“ Vidurio bei Rytų Europos tyrimų direktorius.

Pasak J.Forbrigo, tai įvyko dėl kelių priežasčių: J.Borrelliui trūksta supratimo apie Rytų Europą ir Rusiją, prieštaringam vizitui nebuvo tinkamai pasiruošta.

Be to, tikina, J.Forbrigas pati ES nėra užtikrinta, kaip turėtų atsakyti Rusijai, kuri „yra agresyvesnė nei bet kada anksčiau, kuri mano, kad šalies viduje ir už jos ribų gali daryti tai, ką nori“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Josepas Borrellis Maskvoje
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Josepas Borrellis Maskvoje

J.Borrellis Rusijoje lankėsi iškart po to, kai buvo įkalintas opozicionierius Aleksejus Navalnas, o du savaitgalius vykusių protestų metu sulaikyta per 10 tūkst. žmonių.

ES diplomatijos vadovui nepavyko susitikti su A.Navalnu, prieš pusmetį apnuodytu cheminiu ginklu, kaip ir atremti Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo kaltinimų Bendrijai. Be to, J.Borrelis išreiškė viltį, kad ES registruos rusišką vakciną nuo koronaviruso „Sputnik V“.

Tačiau didžiausiu akibrokštu tapo per bendrą J.Borrellio ir S.Lavrovo spaudos konferenciją pasirodžiusi žinia, kad Rusija iš šalies išsiunčia Lenkijos, Švedijos ir Vokietijos diplomatus dėl dalyvavimo protestuose, skirtuose paremti A.Navalną.

Politologas Julienas Theronas iš Paryžiaus Sciences Po universiteto sako, kad J.Borrelio vizito metu nepasiekta praktiškai nieko – tik pagilėjo nesantaika tarp Rusijos ir ES. Tiesa, vizitas priminė apie būtinybę europiečiams galiausiai suprasti, kad Rusija nėra tikra Europos demokratija.

Lūžio taškas santykiuose?

Pasak J.Forbrigo, J.Borrelio vizitas į Maskvą, kurio metu jis buvo pažemintas, turės padarinių – Rusijos klausimas atsiras aukštai ES darbotvarkėje.

„Galiu įsivaizduoti, kad ES permąstys Rusijos politiką“, – 15min sakė jis.

Po vizito Maskvoje pasigirdo raginimų J.Borrelliui atsistatydinti – laišką, skirtą Europos Komisijos (EK) prezidentei Ursulai von der Leyen, pasirašė 81 europarlamentaras. Tiesa, EK vadovė pareiškė, kad J.Borrellis turi jos „visišką palaikymą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius