Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žydus gelbėjęs nacis

Žydai prašo pripažinti nacių admirolą pasaulio teisuoliu.
Admirolas Wilhelmas Canarisas vadovavo nacių karinei žvalgybai.
Admirolas Wilhelmas Canarisas vadovavo nacių karinei žvalgybai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Judaizmas

Judėjų chabado religinės srovės atstovai padavė oficialų prašymą memorialiniam holokausto centrui „Yad Vashem“, kad nacistinės Vokietijos karinės žvalgybos Abvero vadovas admirolas Wilhelmas Canarisas būtų pripažintas pasaulio teisuoliu.

Jie teigia, kad rizikuodamas savo gyvybe admirolas išgelbėjo chasidų bendruomenės dvasinį vadovą Josephą Yitzhaką Shneyersoną bei šimtus kitų žydų.

Neseniai pasirodė istoriko Dani Orbacho knyga „Valkirija – vokiečių pasipriešinimas Hitleriui“, kurioje pateikiami nauji įrodymai, kad W.Canarisas gelbėjo žydus. Autoriaus teigimu, W.Canariso vadovaujama tarnyba siuntė žydus už reicho ribų, daugiausia į Ispaniją ir Portugaliją, atseit kaip šnipus. J.Y.Shneyersonas ir jo šeima, pasak istoriko, buvo išgelbėta 1940 metais, kai vokiečiai užėmė Varšuvą. JAV žydų bendruomenė susirūpino šio dvasininko likimu ir kreipėsi į Valstybės departamentą. Šis per savo žmogų susisiekė su admirolu W.Canarisu ir paprašė padėti. Abvero darbuotojai išsiuntė J.Y.Shneyersoną iš Varšuvos per Berlyną į Latviją, iš ten jis vėliau nusigavo į Švediją.

Admirolas W.Canarisas buvo gestapo suimtas 1944 metais po nepavykusio grupės Vermachto karininkų pasikėsinimo į Hitlerį. Įrodyti, kad jis prisidėjo prie sąmokslo, nepavyko, bet vėliau buvo aptikti W.Canariso dienoraščiai, kuriuose jis neigiamai atsiliepia apie fiurerį. 1945 metų balandžio 9 dieną W.Canarisas buvo pakartas, o jo kūnas sudegintas kalėjimo kieme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius