-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žymioji G7 susitikimo nuotrauka: pokštauja ir politikai, ir internautai

„Didžiojo septyneto“ (G7) susitikime netrūko įtampos ir skambių pareiškimų. Pasaulio lyderiai komunikavo ir vaizdais: internautų, politikų bei žiniasklaidos dėmesio centre atsidūrė nuotrauka, kurioje Vokietijos kanclerė Angela Merkel piktai žvelgia į Donaldą Trumpą.
Angela Merkel ir Donaldas Trumpas G7 susitikime
Angela Merkel ir Donaldas Trumpas G7 susitikime

Vokietijos vyriausybės fotografo Jesco Denzelio nuotrauka pirmiausia buvo pasidalinta oficialioje kanclerės Angelos Merkel „Instagram“ paskyroje.

Prieštaringą reakciją į fotografiją sukėlė nuo pat D.Trumpo kadencijos pradžios tarp jo ir A.Merkel tvyrojusi įtampa, prasiveržianti įvairiais simboliniais veiksmais. Pavyzdžiui, pernai pirmojo kanclerės vizito į Baltuosius rūmus metu D.Trumpas nepaspaudė jai rankos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./A.Merkel kalbasi su D.Trumpu kitų pasaulio lyderių apsuptyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./A.Merkel kalbasi su D.Trumpu kitų pasaulio lyderių apsuptyje

Susitikimas šių metų balandį buvo šiek tiek taikesnis, tačiau abiejų šalių lyderiai nė nesistengė slėpti nesutarimų dėl Irano branduolinio susitarimo ateities ir prekybos tarp JAV bei Europos.

Penktadienį D.Trumpas tik paaštrino konfrontaciją su G7 lyderiais paragindamas į pasaulio galingųjų klubą vėl priimti Rusiją. Be to, jis taip ir nesušvelnino pozicijos pasaulinės prekybos sistemos atžvilgiu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Tuomet A.Merkel pasidalijo garsiąja nuotrauka su prierašu: „Antra G7 susitikimo Kanadoje diena: spontaniškas susitikimas tarp dviejų darbinių sesijų.“

Sesijų pabaigoje Kanados vyriausybė išplatino bendrą pranešimą, kuriame paskelbti esą visų septynių šalių susitarimai. Vis dėlto D.Trumpas pareiškė tų susitarimų nepalaikysiantis ir pagrasino dar labiau eskaluoti prekybos karą.

Be to, pakeliui į Singapūrą susitikti su Šiaurės Korėjos diktatoriumi Kim Jong Unu, Baltųjų rūmų vadovas tviteryje užsipuolė Kanados premjerą Justiną Trudeau išvadindamas jį „labai nesąžiningu ir silpnu“.

Skirtingos interpretacijos

Į A.Merkel pasidalintą nuotrauką sureagavo žiniasklaida, politikai ir internautai iš viso pasaulio.

D.Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas fotografijoje prezidentą matė kaip JAV interesų gynėją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Boltonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Boltonas

„Dar vienas #G7 (susitikimas – red.), kuriame kitos šalys tikisi, kad Amerika visada bus jų bankas. Prezidentas šiandien aiškiai pasakė, kad to nebebus“, – rašė J.Boltonas.

Patarėjas nacionalinio saugumo klausimais atkartojo pirmąją G7 dieną spaudos konferencijoje skambėjusius D.Trumpo žodžius.

„Esame kaip kiaulė taupyklė, kurią visi plėšia“, – sakė JAV prezidentas žurnalistams.

D.Trumpas: „Esame kaip kiaulė taupyklė, kurią visi plėšia.“

Gegužės pradžioje JAV įvedė importo muitus plienui ir aliuminiui savo didžiausiems prekybos partneriams – ES, Kanadai ir Meksikai. Be to, D.Trumpas anksčiau ne kartą skundėsi „neteisingomis prekybos sutartimis“, kadangi ES prekybos su JAV perteklius siekia 151 mlrd. dolerių (127 mlrd. eurų).

Nepaklusnus vaikas?

Tuo tarpu vienas didžiausių Vokietijos laikraščių „Süddeutsche Zeitung“ pademonstravo kitokį požiūrį. Redakcijai nuotrauka priminė situaciją, kai susierzinusi motina kalba su nepaklusniu sūnumi.

Savo „Instagram“ paskyroje laikraščio redakcija nuotrauka pasidalijo su prierašu „bent jau pabandyk brokolį“.

Pati A.Merkel po susitikimo kalbėjo, esą D.Trumpo sprendimas nepalaikyti bendrų susitarimų „atvėrė akis ir šiek tiek prislėgė“.

Vokiečiai turi savų priežasčių būti susierzinę: JAV prezidentas grasino įvesti muitus automobiliams – Vokietijai gyvybiškai svarbiai pramonės šakai su daugiau nei 800 tūkst. darbo vietų.

Rašytojas, buvęs britų diplomatas Tomas Fletcheris tviteryje rašė, kad „ši nuotrauka pagrįstai pritraukė mūsų dėmesį. Iš dalies dėl pykčio ir nusivylimo, kurį Angelos Merkel komanda turėjo jausti, kad ja (nuotrauka – red.) pasidalintų. Tačiau labiau todėl, kad joje užfiksuota didelės rizikos akimirka“.

Be to, sekmadienį D.Trumpas spėjo Vokietiją užsipulti ir dėl nepakankamų NATO skiriamų lėšų. Reikalaujama, kad visos Aljanso narės gynybai skirtų 2 proc. savo Bendrojo vidaus produkto (BVP), tačiau Vokietija šiuo metu skiria 1,2 proc. BVP.

D.Trumpas: „Vokietija moka 1 proc. BVP (lėtai) NATO, o mes mokame 4 proc. DAUG didesnio BVP. Ar kas nors tiki, kad tai yra logiška? Mes saugome Europą (tai yra gerai) patirdami didelį finansinį nuostolį, o tuomet mus neteisingai baudžia prekyboje. Pokyčiai ateina!“

„....Vokietija NATO moka 1 proc. BVP (lėtai), o mes mokame 4 proc. DAUG didesnio BVP. Ar kas nors tiki, kad tai yra logiška? Mes saugome Europą (tai yra gerai) patirdami didelį finansinį nuostolį, o tuomet mus neteisingai baudžia prekyboje. Pokyčiai ateina!“ – tviteryje rašė D.Trumpas.

Kritika dėl galimų ryšių su Rusija

Buvęs Belgijos premjeras, liberalų aljanso Europos Parlamente (EP) vadovas Guy Verhofstadtas įgėlė D.Trumpui dėl santykių su Rusija.

Tviteryje prie nuotraukos jis rašė: „Tiesiog pasakyk mums, ką apie tave žino Vladimiras. Galbūt galėsime padėti.“

Šiuo metu vyksta tyrimas dėl galimo Maskvos kišimosi į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus. Valstijų žvalgybos bendruomenė sutaria, kad su Rusija susijusios paskyros socialiniuose tinkluose kurstė neapykantą ir ragino balsuoti už D.Trumpą.

Įžvalgomis apie nuotrauką dalijosi ir eiliniai internautai. Greitai imta kelti hipotezes, kad animacinio serialo „Simpsonai“ kūrėjai ir vėl nuspėjo ateitį.

Buvo ir tokių, kurie užsimanė D.Trumpą pavaizduoti švelnesniu amplua.

Tuo tarpu „Tim Young“ pasivadinęs tviterio vartotojas pokštavo, kad tai primena epizodą iš Donaldo Trumpo realybės šou „Mokinys“, kuriame „Trumpas ketina atleisti Angelą Merkel, kadangi jos štrudelių rinkodaros planas žlugo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius