-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žymus politologas: JAV galybė baigiasi. Kurios šalys labiausiai nukentės dėl to?

Amerikiečių leidinys „Foreign Policy“ skelbia žymaus politologo, sociologo Zbignevo Bžezinskio įžvalgas apie tai, kad JAV dominavimas pasaulyje greičiausiai baigiasi, – kai kurioms šalims tai turės itin neigiamų pasekmių.
JAV vėliava
JAV vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nors, Z.Bžezinskio teigimu, JAV nuopolis tarptautinėje arenoje dar nėra galutinai nulemtas, tai – realus scenarijus. Anot politologo, pasauliui tai turės neigiamų pasekmių. Neužtikrintumas tarptautinėje politikoje, santykių paaštrėjimas tarp globalių priešininkų ir net atviras chaosas – tokias galimas JAV nuopolio pasekmes įžvelgia politologas. Jis mano, kad gali iškilti autoritarizmo grėsmė, šalys vis labiau rūpinsis nacionaliniu saugumu, o ne demokratijos plėtra.

Kai kurios šalys iš to mėgins išpešti sau naudos. Pavyzdžiui, Rusija, politologo teigimu, gali imti žvalgytis į nepriklausomas valstybes, anksčiau įėjusias į Sovietų Sąjungos sudėtį. Kinija supranta, kad jos sėkmės garantas – nuoseklus galios auginimas, tačiau jeigu šioje šalyje išaugs nacionalizmas ir paaštrės jos santykiai su kaimynėmis, Azija gali tapti panaši į XX amžiaus kruviną Europą.

Specialistas teigia, kad labiausiai JAV galios susilpnėjimas smogtų 8 valstybėms.

1. Gruzija. Ši šalis gali sulaukti Rusijos agresijos. Nuo 1991 metų JAV Gruzijai skyrė 3 mlrd. JAV dolerių paramos. JAV susilpnėjimas gali paskatinti Rusiją plėsti savo įtakos zoną, nepaisyti tarptautinės bendruomenės, spausti Europą, kad ši susitaikytų su politiniais Maskvos tikslais, o „domino efektas“ gali pasireikšti ir Azerbaidžane.

2. Taivanas. Taivanui JAV susilpnėjimas gresia rimta konfrontacija su Kinija. Kinija ir Taivanas yra oficialiai atsiskyrę, bet Pekinas formaliai laiko Taivaną savo teritorija ir žada jį susigrąžinti, net panaudojant jėgą. JAV galios mažėjimas leistų Kinijai lengviau žengti šį žingsnį.

3. Pietų Korėja. JAV ilgą laiką buvo Pietų Korėjos saugumo garantas. Jo nelikus šalis atsidurtų ties rimta dilema: susitaikyti su regioniniu Kinijos dominavimu arba suartėti su Japonija, kuri istoriškai čia nelaikoma patikima partnere. JAV susilpnėjimas reikštų karinio ir ekonominio stabilumo sumažėjimą regione.

4. Baltarusija. Baltarusija ir dabar yra itin smarkiai priklausoma nuo Rusijos. Politologo teigimu, JAV susilpnėjimas leistų Rusijai beveik be jokios rizikos „absorbuoti“ Baltarusiją. Tai reikštų ir grėsmę Baltijos šalių saugumui, visų pirma – Latvijos.

5. Ukraina. Rusija jau kurį laiką intensyviai siekia Ukrainai primesti savo politinį ir ekonominį dominavimą. Susilpnėjus JAV, Europa gali rodyti mažesnį suinteresuotumą šią šalį paversti Vakarų visuomenės dalimi, taip atrišdama Rusijai rankas. Tai taip pat grėstų Rusijos imperinių svajonių atgimimu.

6. Afganistanas. Suskaldyta, nuo kitų šalių paramos priklausoma valstybė, kurioje nedarbas siekia 40 proc., susilpnėjus JAV, greičiausiai būtų dar labiau nuniokota vietos genčių tarpusavio kovų ir valdžios dalinimosi. Dėl įtakos čia kovotų Pakistanas, Indija ir turbūt Iranas. Tai sustiprintų Talibaną, šalis taptų teroristų prieglobsčiu, o Indija kovotų su Pakistanu svetimomis rankomis.

7. Pakistanas. Ši valstybė, netekusi JAV paramos, gali virsti šalimi, valdoma islamistų radikalų. Kariškiai, savo galioje turintys branduolinį ginklą, keltų grėsmę visam regionui, o smurtas gali išplisti ir į Kiniją, Indiją, Rusiją.

8. Izarelis. JAV susilpnėjimas reikštų radikalius pokyčius Artimuosiuose Rytuose. Jau ir taip politiškai nestabilus regionas taptų dar nesaugesnis, išaugtų ekstremizmo, radikalizmo pavojus. Tai grėstų tiesiogine Izraelio ar JAV konfrontacija su Iranu, pasauline naftos krize, pažeidžiami taptų ir JAV sąjungininkai Persijos įlankoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius