Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algirdas Butkevičius: po valstybinių įmonių valdymo reformos – šiltos kėdės saviems?

„Visuomio“ idėja patyrė fiasko, tačiau Vyriausybė rankų nenuleidžia ir, bandydama apeiti Seimą, ketina sukurti dar vieną biurokratinę struktūrą, kuri turėtų koordinuoti valstybės įmonių veiklą. „Mums ši struktūra kelia labai daug abejonių. Jei paaiškės, kad tai naujajame nutarime yra punktų, kuri prieštarauja Lietuvoje galiojantiems teisės aktams, kreipsimės į prokuratūrą, kad būtų apgintas viešasis interesas“, – teigia Seimo opozicijos lyderis Algirdas Butkevičius.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak socialdemokrato, valstybės valdomų įmonių veiklą būtina efektyvinti ir skaidrinti, tačiau panašu, kad Ūkio ministerijos rengiama reforma būtų vykdoma tik prisidengiant gražiais tikslais.

„Siūloma ŪM pavaldžioje institucijoje – Turto fonde įsteigti VVĮ valdymo koordinavimo centrą (VKC), kuris kontroliuotų planus, užtikrintų, kad valstybinėms įmonėms vadovauti būtų paskirti specialistai, tačiau vadovus parinktų Finansų, Ūkio ministrai bei premjeras. Valstybinėms įmonėms vadovautų VKC siūlomų specialistų valdybos, tarp jų nepriklausomi specialistai. Be to siūloma, kad įmones kontroliuotų nauji, papildomi gerai apmokami išorinio audito ir atlygio komitetai, kurie dubliuotų įmonių audito padalinius. Nenumatoma jokia atsakomybė VKC, ta pati situacija su valdybomis, nes jų veiklą kontroliuotų VKC. Taigi tokios reformos rezultatai tikrai nebūtų naudingi, būtų eliminuota bet kokia personalinė atsakomybė už valstybinių įmonių veiklos rezultatus“, – nuogąstauja A.Butkevičius.

Anot politiko, po tokios reformos itin reikšmingi taptų už nieką neatsakingi nepriklausomi specialistai. Tikėtina, kad didžiąją dalį jų sudarytų brangiai kainuojančių užsienio šalių bei Skandinavijos kontroliuojamų Lietuvos bankų specialistai.

„Tai kam reikia šios reformos? Panašu, kad tikrasis tikslas yra labai „žemiškas“. Galbūt valdymo kadencijos pabaigoje siekiama užtikrinti gerai apmokamomis darbo vietomis savo specialistus ir rėmėjus, viliantis, kad šiltos kėdės bus išsaugotos net ir po rinkimų?“, – svarsto Seimo opozicijos lyderis.

Socialdemokratų frakcija apie galimas reformas teiravosi Vyriausybės vadovo Andriaus Kubiliaus raštu.

„Jei vietoj ekspertų į tokią struktūrą būtų įdarbinti ministrų deleguoti atstovai, ar struktūros veikla būtų efektyvesnė? Kiek papildomai tai kainuotų mokesčių mokėtojams? Atsakymo kol kas negavome. Vyriausybė gudrauja, tačiau nelaukdami, kol ši reforma prasidės, mes analizuojame, ar ji neprieštarauja teisės aktams. Jei paaiškės, kad prieštaravimų yra, kreipsimės į prokuratūrą, tikrai remsimės įstatymų suteiktomis galimybėmis, kad nebūtų padaryta žalos ūkio valdymui“, – sako A.Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius