Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arminas Lydeka: žmonės turi įgyti teisę, kad jų privatūs duomenys internete būtų sunaikinti

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka sako, kad griežtesnė ir visoje Europos Sąjungoje (ES) suvienodinta asmens duomenų apsaugos reglamentavimo sistema, kurią dabar svarsto Europos Komisija, yra tinkama kryptis Lietuvai. Apie tai kalbėta Seime vykusioje diskusijoje „ES duomenų apsaugos reforma: veiksmingesnė privatumo apsauga globaliame pasaulyje“.
Arminas Lydeka
Arminas Lydeka / S. Žiūros BFL nuotr.
Temos: 1 Internetas

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys A. Lydeka dar kartą pabrėžė, kad permainos yra neišvengiamos – dar 1995 m. priimta ES direktyva dėl duomenų apsaugos, kurios nuostatas valstybės narės pasirinkta forma perkėlė į nacionalinius įstatymus, jau yra atgyvenusi.

„Asmens duomenys šiandien tapo vertinga ir ypač geidžiama preke. Tai labiausiai pastebima milžiniškais tempais augančioje skaitmeninėje erdvėje, kurioje neišvengiama pažeidimų, o privatūs duomenys patenka ir tretiesiems asmenims. Šį procesą vis sunkiau kontroliuoti, dėl to Europos Komisijos rengiamas naujas asmens duomenų apsaugos reglamento projektas yra būtinas“, – sakė Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas A. Lydeka.

Europos Komisija planuoja, jog naujasis reglamentas gali būti priimtas jau 2013 metais – Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai.

Liberalo A. Lydekos manymu, žmonės vis geriau suvokia, kad tai, ką jie daro socialiniuose tinkluose, pasilieka internete neribotam laikotarpiui. Todėl Seimo narys palaiko naujame ES reglamento projekte esančią nuostatą, kuria ketinama įtvirtinti asmens teisę „būti užmirštam“ – t.y. žmogus galėtų pareikalauti ištrinti visus su juo susijusius duomenis. Tai ypač aktualu socialinių tinklų vartotojams, kurie susiduria su sunkumais siekdami panaikinti jų pateiktą informaciją.

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas A. Lydeka mano, kad šiuo metu Lietuvoje galiojanti maksimali 2 tūkst. litų bauda už Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo pažeidimus yra nepakankama, neleidžia užkirsti kelią pažeidimams.

„Eurobarometro“ tyrimų duomenimis, net 65 proc. Lietuvos ir vidutiniškai 74 proc.  Europos Sąjungos gyventojų mano, kad asmeninės informacijos atskleidimas tampa vis aktualesnė problema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius