Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Judėjimas-sąjunga TAIP: „Kūno kultūrai ir sveikatingumui turime iškovoti deramą statusą“

Nepaisant pastaraisiais metais prastėjančios visuomenės sveikatos, Lietuvos sportininkų pergalių, kūno kultūros ir sporto sričiai Lietuvoje tenka našlaitės vaidmuo. Dėl to kenčia ne tik profesionalūs sportininkai, kurie garsina Lietuvos vardą, bet ir visa visuomenė, kuriai nesuteikiamos galimybės plėtoti sveiką gyvenimo būdą, teigė judėjimo-sąjungos TAIP diskusijos „Kūno kultūros ir sporto ateitis“ dalyviai.
Žilvinas Šilgalis („BC Kažkur matyti“)
Žilvinas Šilgalis („BC Kažkur matyti“) / Roko Lukoševičiaus (vkl.lt) nuotr.

„Kūno kultūros ir sporto srityje – aibė problemų. Bet dabartinė valdžia neturi rimto ir tinkamo požiūrio į šią sritį. Vienas pagrindinių mūsų tikslų – iškovoti sporto sričiai statusą, kuris suformuotų visiškai kitokį, sistemišką, nuoseklų požiūrį. Vien perskirstę   finansavimo prioritetus ir perkėlę pasėkmių gydymui skiriamų lėšų dalį prevencijai, visuomenės sveiko gyvenimo būdo skatinimo programoms, neabejotinai, sukurtume didelį proveržį stiprinant žmonių sveikatą ir gerinant jų gyvenimo kokybę. Tik vienydami sportui neabejingus žmones, nepriklausomai nuo jų politinių pažiūrų ar užimamų pareigų, atvirai įvardindami problemas ir siūlydami realias priemones jų sprendimui, galime pakeisti dabartinę padėtį“, – trečiadienį (balandžio 26 d.) įvykusioje diskusijoje kalbėjo sąjungos TAIP pirmininko pavaduotojas, Seimo narys Žilvinas Šilgalis.

Savo įžvalgomis pasidalinęs premjero patarėjas sporto, jaunimo užimtumo, sveikatingumo, socialinės atskirties mažinimo klausimais Mindaugas Špokas džiaugėsi, kad vis daugiau politinių organizacijų kreipia dėmesį į kūno kultūrą ir sportą, bet čia pat pridūrė, jog dažnai tai likdavo tik žodžiai.

„Tarsi sovietiniais laikais – daug gražių deklaracijų, lozungų, tačiau, kas slypi už jų, nelabai suvokiama ir ne visi gali paaiškinti, nekalbant jau apie įgyvendinimą“, – teigė 2011 m. Europos vyrų krepšinio čempionato organizacinio komiteto vykdomasis direktorius M.Špokas.

Jis pažymėjo, kad šiuo metu nėra vieningos ir nuoseklios sistemos, vyrauja tarpinstitucinis nesusišnekėjimas, veiksmų dubliavimas. Blogiausia tokios situacijos pasekmė – visuomenės, ypač jaunosios kartos, atgrasymas nuo sveiko gyvenimo būdo.

„Išleidžiame milijardus vaistams, medicinai, gydymui, bet ar ne geriau rimtai ir efektyviai užsiimti prevencija, suteikti galimybes ir skatinti nuo mažų dienų visuomenę sportuoti, prižiūrėti savo sveikatą?“, – retoriškai klausė M.Špokas.

Jis paminėjo ne vieną idėją, kaip tai įgyvendinti: nuo plaukimo pamokų visiems moksleiviams, papildomų sveikatinimo pamokų mokyklose iki bendruomenės sporto centrų tinklo, socialinių garantijų profesionaliems sportininkams.

Judėjimas-sąjunga TAIP (Tėvynės Atgimimas Ir Perspektyva) – tai talentingų, kūrybingų ir veikiančių žmonių sąjunga, kuri brėžia naujas Lietuvos politinės sistemos gaires. Šiuo metu judėjimas TAIP vienija apie 10 tūkst. narių bei simpatikų ir turi savo skyrius daugiau nei pusėje Lietuvos savivaldybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius