Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Potvynis smogė ir Panevėžiui (atnaujinta 12.44 val., nuotraukos)

Panevėžio rajone ir mieste gelbėtojams taip pat tenka evakuoti nuo vandens stichijos kenčiančius žmones.
Potvynis Kaune
Potvynis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvą kamuojantis potvynis plečiasi. Iš patvinusių upių išsiliejęs vanduo pridarė rūpesčių ir Panevėžio apskrities gyventojams.

Kaip naujienų portalą 15min.lt antradienį informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Visuomenės informavimo skyriaus viršininko pavaduotojas Donatas Gurevičius, į potvynio zoną pateko prie Lėvens upės įsikūręs Šeškų kaimas (Panevėžio r.), taip pat sodų bendrija „Rasa“. Prie Sanžilės upės apsemtas Bernatonių kaimas ir sodų bendrija „Sanžilė“.

„Kaip tik šįryt iš šios bendrijos trys žmonės paprašė evakuoti. Vakar jie matė tą situaciją, tačiau tik per naktį pakilęs vanduo padėjo jiems apsispręsti. Skambutis iš jų šeimos gautas 4.45 val.“, – pasakojo PAGD atstovas D.Gurevičius.Nevėžis išsiliejo iš savo krantų ir tapo dešimt kartų didesne upe nei iki šiol, kai kur patvinusio Nevėžio plotis pasiekė pusę kilometro.

Ugniagesių duomenimis, Tičkūnų kaime (Panevėžio r.) gelbėtojai iš apsemtų gyvenamųjų namų evakavo 6 suaugusius žmones ir 2 vaikus, iš Pamarliškio kaimo – 3 gyventojus. Steponiškių kaime vandens banga ir ledo sangrūdos nuvertė 7 elektros stulpus.

Karsakiškio seniūnijoje, Tiltagalių kaime, gautas pranešimas, kad patvinęs Marnakos upelis Žaliojoje gatvėje nuplukdė apie 3 tonų talpos tuščią krosnį. Atvykę gelbėtojai panaudojo valtį bei virvę ir talpyklą ištempė į krantą.

„Panevėžio rytas“ antradienį rašo, kad ugniagesiams tenka spėriai suktis ir mieste.

Pirmadienį gelbėtojams vandenį teko siurbti iš garažų Sirupio gatvėje, iš gyvenamųjų namų bei rūsių Pušaloto, Danutės, Zanavykų, Margių, Apynių, Aukštaičių ir kitose gatvėse.

Panevėžyje dėl potvynio buvo nutrūkęs eismas Upės gatve.

Nevėžio upėje vandens lygis reguliuojamas pakeliant užtvankos skydus. Tačiau, pasak specialistų, rezervas nedidelis, greitai vanduo gali plūstelėti per kraštus. Tuomet pakrančių gyventojams kiltų rimta grėsmė.

Dienraščio duomenimis, iš Panevėžio gali tekti evakuoti pie 60-ies namų gyventojus. Žmonės būtų apgyvendinami sporto mokyklos viešbutyje.

Pirmadienį užfiksuota, kad Nevėžio upės vandens lygis buvo 4,79 m (kritinė 4 m), Lėvens – 2,69 (kritinė 2,5 m), Sanžilės – 2,24 (kritinė 1,9 m).

Operacinio vadovavimo skyriaus viršininkas Gediminas Ščevinskas „Panevėžio balsui“ teigė, kad pirmadienį vakare situacija Panevėžio rajone stabilizavosi: padėtis negerėjo, bet ir neblogėjo.

Nevėžyje vanduo stabiliai stovėjo, o Lėvenyje jo lygis tai kilo, tai krito.

Blogiausia padėtis buvo Karsakiškio seniūnijoje. Tičkūnų ir Šeškų kaimuose, kur yra sodų bendrijos, jau pirmadienį teko evakuoti nemažai gyventojų.

Panevėžio laikraštis „Sekundė“ antradienį pasakoja, kad vandeniu virtusios sniego pusnys šniokšdamos užpildė Nevėžį. Upė išsiliejo iš krantų ir tapo dešimt kartų didesne upe nei iki šiol, o patvinęs Lėvuo ties Piniava privertė palikti namus šalia upės gyvenančius žmones.

Panevėžio rajone, ties Krekenava, Nevėžis išsiliejo plačiausiai. Kai kur patvinusio Nevėžio plotis pasiekė pusę kilometro. Miestelyje buvo užsemti daugelis ūkinių pastatų, esančių arčiau upės, vanduo ėmė grasinti ir gyvenamiesiems namams.

Panaši situacija – ir Naujamiestyje. Staiga prasidėjęs vienas didžiausių potvynių per kelis dešimtmečius užklupo nepasiruošusius gyventojus. Tai vienur, tai kitur buvo matyti iš vandens styranti žemės ūkio technika, mediena, šiaudų kaugės.

Mato Jakniūno/Mxnews.lt nuotr./Potvynio padariniai Panevėžyje
Mato Jakniūno/Mxnews.lt nuotr./Potvynio padariniai Panevėžyje

Iš praėjusios paros Panevėžio rajono ugniagesių gelbėtojų suvestinės:

2010-03-22 01:22

Panevėžio sen., Tičkūnų k., gautas pranešimas, kad gyvenamojo namo viduje – vanduo. Namuose neįgalūs ir ligoti žmonės. Gelbėtojai valtimi evakavo 4 žmones. Jie visi buvo pristatyti į VšĮ ,,Vilties namai“.Steponiškių viensėdyje gautas pranešimas: artinasi ledų sangrūdos, versdamos elektros stulpus. Buvo išversti 7 elektros stulpai, laidai atsidūrė po vandeniu...

2010-03-22 07:58

Panevėžio sen., Tičkūnų k., dėl potvynio nuo Lėvens upės iš sodų bendrijose esančių gyvenamųjų namų evakuoti 6 suaugę žmonės ir 2 vaikai. Buvo gyventojų, kurie evakuotis atsisakė. Panaudota gelbėjimo valtis.

2010-03-22 11:30

Paįstrio sen., Šeškų k., nuo Lėvens upės apsemta gyvenvietė. Atlikta žvalgyba. Iškviesta elektros tinklų avarinė, jos darbuotojai valtimi nuplukdyti iki elektros transformatorinės išjungti elektros SB „Piniava“. Evakuotų žmonių nebuvo.

2010-03-22 15:17

Karsakiškio sen., Pamarliškio k., Lėvens upės SB „Svajonė“ dėl potvynio apsemta gyvenvietė. Iš gyvenamųjų namų evakuoti 3 suaugę žmonės ir 2 naminiai gyvūnai. Buvo žmonių, kurie evakuotis atsisakė.

2010-03-22 16:10

Miežiškių sen., Steponiškių vs., gautas pranešimas: artinasi ledų sangrūdos, versdamos elektros stulpus. Atvykus 50 m nuo gyvenamojo namo buvo išversti 7 elektros stulpai, laidai po vandeniu. Žmonės, gyvenantys kaime, evakuotis atsisakė. Pagalbos nereikėjo. Buvo iškviesta elektros tinklų avarinė tarnyba.

2010-03-22 18:45

Raguvos sen., Fermos k., Žibučių g. 1, apsemtas gyvenamasis namas. Atvykus ir įvertinus situaciją pagalba suteikta nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius