-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sportiški parodos eksponatai vilioja greičio gerbėjus

Gegužės 8-10 dienomis LITEXPO parodų ir kongresų centre vykstančiose dviejose transporto parodose „Automechanika“ ir „Transbaltica“ demonstruojami naujausi sunkvežimiai, autobusai, lengvieji automobiliai, stendus įrengusios transporto kompanijos, autoserviso įmonės. Čia pasižvalgyti yra ko ne tik specialistams, bet ir paprastiems vairuotojams, besidomintiems automobilių sportu ar jų puošyba.
Parodos akimirka
Parodos akimirka / Litexpo

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos studentai demonstruoja savo kūrinį – Formula Student. Tai pirmąsyk Lietuvoje pagal tarptautinius reikalavimus sukurta lenktyninė mašina, skirta varžytis įvairiose užsienio šalyse vykstančiose studentų varžybose.

Litexpo/Formulė
Litexpo/Formulė

Iš Baltijos šalių tokiose lenktynėse yra dalyvavę tik estai. Varžybos yra populiarios, dalyvauja per šimtą automobilių. Mūsų studentai lankėsi Helsinkyje vykusiame etape ir stebėjo, kaip vyksta lenktynės, kaip sukonstruotos šios formulės.

 „Automobilį kūrėme pagal šią storą knygą, – pasakojo mašinos kūrėjai. – Čia aprašyta viskas – kaip konstruoti formulę, kad ji atitiktų tarptautinius reikalavimus. Dėl to mums ne visada buvo priimtini Lietuvos specialistų patarimai, mat buvo tokių meistrų, kurie sakė: Darom taip arba niekaip nedarom. Taigi teko jų pagalbos atsisakyti. Tad ši mašina tikras studentų darbas.“

Projektas startavo prieš dvejus metus. Šiandien automobilis jau važiuoja, o artimiausiu metu numatomi bandomieji važiavimai.

Kurti projektą pradėjo keturi, dabar dirba jau vienuolika studentų. Pradžioje numatyta projekto kaina gerokai išaugo. „Tikėjomės, kad pakaks 20 000 litų, tačiau biudžetas smarkiai išaugo. Džiaugiamės, kad vystyti projektą mums padeda rėmėjai“, –  sakė studentai.

Automobilyje įmontuotas Suzuki motociklo variklis, pasiekiantis 85 kilovatų pajėgumą. „Panaudojome variklį tokį, kokį radome, koks atitinka lenktynių reikalavimus. O taisyklės riboja darbinį variklio tūrį iki 610 kubinių centimetrų. Tad daugelis važiuoja su motociklų varikliais. Kai kurie važiuoja su hibridiniais varikliais arba elektriniais“ – pasakoja formulės kūrėjai.

Mašinoje įmontuota motociklo sekvencinė pavarų dėžė, pavarų jungiklis įmontuotas ant vairo.

Automobilis dabar sveria 300 kilogramų, tačiau tikimasi jį dar gerokai sumažinti. Užsieniečiai, naudodami modernias medžiagas, sukuria kur kas lengvesnius automobilius. Tačiau kuo lengvesnės medžiagos – tuo didesnis biudžetas.

Studentai mano, kad dabartinio automobilio pagreitis siekia apie 3–4 sekundes iki 100 km/h

Studentai mano, kad dabartinio automobilio pagreitis siekia apie 3–4 sekundes iki 100 km/h. Sumažinus svorį, automobilis dar pagreitėtų.

Taisyklės numato ir lenktynininko svorį – jis negali būti mažesnis kaip 75 kilogramai. Kitokiu atveju į automobilį dedamas svorio balastas.

Studentai, paklausti, koks lenktynininkas vairuos šį automobilį lenktynėse, sakė, jog vairuoti privalo jų komandos narys, jų mokyklos studentas. Kai automobilis bus paruoštas, jie testuos, varžysis tarpusavyje ir tas, kuris parodys geriausius rezultatus, užims lenktynininko vietą.

Šiemet vienas Formula Student etapas rugpjūčio pradžioje vyks Estijoje. Tad lietuviai tikisi ten debiutuoti.

Gretimame parodos stende eksponuojamas dar vienas, į sportinį panašus automobilis. Tai Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentų darbas. Šis pagal garsaus angliško automobilio Lotus Super 7 modelį sukurtas bolidas yra varomas elektros varikliu. Mašina lenktynėse dar nedalyvavo. Ji buvo kurta kaip studentų praktikos darbas.

Besidomintys sportiniais automobiliais ir greičiu būtinai užsuks į BMW M Performance stendą. Čia pristatoma gamyklinė automobilių puošyba. Gamintojai suteikia galimybę automobilį pasipuošti pagal savo norus ir finansines galimybes.

Litexpo/BMW
Litexpo/BMW

Stende galima rasti visko: nuo sportinei pakabai, variklio galiai didinti  reikalingų detalių iki to, kas labiausiai traukia praeivių akį ir ausį, – aptakų, duslintuvų, kitų sportiškų aksesuarų. BMW M stiliaus gerbėjai čia pat gali įsigyti šiais ženklais pažymėtų drabužių, nusipirkti šiuo ženklu pažymėtą dviratį, sveriantį viso labo 4 kilogramus.

Pasak atstovų, kiekvienas, nusipirkęs standartinį BMW automobilį, po truputį gali investuoti į savo automobilio puošybą ir žingsnis po žingsnio pirkdamas vieną detalę po kitos padaryti savo automobilį vis stilingesnį. Šie priedai gaminami ne senesniems kaip F serijos automobiliams.

Taigi, populiariausias BMW M stiliaus pirkinys – karboniniai veidrodėlių gaubtai, kainuojantys apie 1 000 litų. Noriai perkamos ir M stiliaus radiatoriaus grotelės. Aptakų paketas visam automobilio kėbului aplink papuošti  kainuoja apie 20 000 litų. 

Parodoje galite išvysti ir daugiau su automobilių greičiu, galia, lenktynėmis susijusių prekių bei paslaugų. Bendrovė Amanda čia pat vietoje eksponuoja automobilių galios matavimo stendą, automobilių galios didinimo paslaptis atskleidžia www.galingas.lt. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius