-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 23

Kol valdininkai ginčijasi dėl viruso statistikos, Palanga švenčia ir ribojimų neplanuoja

Jokių kaukių, saugių atstumų ir rankų dezinfekavimo – nuo karantino pavargę Palangos J.Basanavičiaus gatvės svečiai gyvenimą švenčia taip, lyg rytojus niekada neišauštų. Specialistai įspėja, kad plintant koronaviruso delta atmainai toks neatsakingas elgesys gali turėti pasekmių. Savivaldybės administracija turi paaiškinimą, kaip Palanga pateko į raudonų savivaldybių sąrašą.
Vakaras Palangos J.Basanavičiaus gatvėje
Vakaras Palangos J.Basanavičiaus gatvėje

Į raudonų savivaldybių sąrašą patekusi Palanga neketina imtis griežtesnių priemonių.

Kiekvieną vakarą populiarioje kurorto J.Basanavičiaus gatvėje pasilinksminti susirenkantys poilsiautojai irgi neskuba prisiminti pandemijos – 15min kalbinti praeiviai tikina, kad labiau nei viruso bijo aukštų kainų kurorto kavinėse.

„Ką mums tas virusas, mes pasiskiepijome ir nebijome. Nebus šita atmaina, bus dar kita! Negi dabar visą gyvenimą namuose tarp keturių sienų sėdėti užsidarius? Žinote, ko reikia bijoti? Ogi kainų „kabakuose“. Ateini pavalgyti, atsiverti meniu ir nežinai, ką užsisakyti – viskas taip brangu“, – vėlų vakarą Palangoje sutikti jaunuoliai juokauja ir linksminasi.

Pagrindinėje miesto linksmybių arterijoje – daugybė pramogų. Vienas po kito lankytojai eina prie žaidimų automatų, bando laimėti pliušinių žaislų, vaikai šokinėja ant pripučiamų batutų.

Pramogų įrenginius prižiūrintys darbuotojai nemato reikalo jų dezinfekuoti po kiekvieno kliento.

„Kiek lauke išsilaiko užkratas, ypač kai saulė taip kepina? Nedezinfekuoju, nes tikrai nematau reikalo. Žmonės eina visi iš eilės ir viską liečia, koks tikslas valyti automatų paviršius, jei jie po kelių sekundžių eis toliau ir vėl ką nors lies? – atvirauja nepanoręs prisistatyti pramogų parko Palangoje darbuotojas.

Vakaras Palangos J.Basanavičiaus gatvėje
Vakaras Palangos J.Basanavičiaus gatvėje

Dezinfekcinio skysčio buteliukų visoje J.Basanavičiaus gatvėje – vos keli. Daugiausia jų įrengta prie įėjimų į suvenyrų parduotuves, vienas kitas – prie įėjimų į kavines.

Kavinėse skamba muzika ir vyksta linksmybės, dieną dar išlaikomas saugus atstumas, vakare visiškai išnyksta – prasideda šokiai ir apsikabinimai.

Vakaras Palangos J.Basanavičiaus gatvėje
Vakaras Palangos J.Basanavičiaus gatvėje

Nors karantinas atšauktas dar birželio 16 dieną, dalis ribojimų vis dar galioja. Lietuvoje palikta galioti ekstremalioji situacija.

Kaukes ir toliau privaloma dėvėti patalpų viduje – prekybos centruose, transporte.

Tikina, kad įsivėlė klaida

Palangos miesto savivaldybės administracijos direktorės Akvilės Kilijonienės teigimu, kurortas į raudonąją epidemiologinę zoną pateko atsitiktinai, o šiuo metu taikomų priemonių pakanka svečių ir vietinių gyventojų saugumui užtikrinti.

„Pagal Statistikos departamentą matome naujų užsikrėtimų Palangoje, tačiau pagal „Juvare“ sistemą – vienas atvejis buvo sudubliuotas, taip pat nustatyta, kad tik trys iš šių užsikrėtusių asmenų yra palangiškiai. Kiti asmenys, pavyzdžiui, vienas yra iš Kretingos rajono, tiesiog gydosi Palangos asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, taip pat yra Kazlų Rūdos gyventojas, kuris vasaros sezonu dirba Palangoje, dar yra užsikrėtęs Šiaulių miesto gyventojas, kuris kažkokiu būdu pateko į Palangos statistiką“, – savivaldybės patekimą į raudonąją zoną aiškina administracijos direktorė.

A.Kilijonienės įsitikinimu, Palangoje situacija kontroliuojama.

„Noriu pabrėžti, kad situacija Palangoje nėra tokia bloga, kaip tai „nupaišė“ Statistikos departamentas. Kol kas didesnių, nei Lietuvoje nustatyti, apribojimų tikrai neplanuojame nei įvesti, nei taikyti“, – sako Palangos atstovė.

Pasak A.Kilijonienės, savivaldybė atidžiai stebės skaičius – jei šie imtų atspindėti Palangos miesto gyventojų situaciją, būtų svarstoma imtis papildomų saugos priemonių – renginių ribojimo, kitų rekomendacijų.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Akvilė Kilijonienė
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Akvilė Kilijonienė

Siūlo saugotis patiems

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas įsitikinęs, kad Palangos svečiai turėtų atidžiau ir sąmoningiau vertinti esamą padėtį, labiau saugotis patys.

„Žmonės, jaučiantys peršalimo ligų simptomus, neturėtų manyti, kad tai paprastas peršalimas, o turėtų kreiptis į gydytojus. Antras dalykas – veido apsaugos priemonės uždarose patalpose turėtų būti dėvimos teisingai – ne po smakru ar nosimi.

Rankos turi būti reguliariai plaunamos ir dezinfekuojamos labai dažnai, ypač daugiau lankantis susibūrimuose“, – sako NVSC Klaipėdos skyriaus vadovas.

Vakaras Palangos J.Basanavičiaus gatvėje
Vakaras Palangos J.Basanavičiaus gatvėje

R.Grigaliūnas patarė Palangos svečiams kaip įmanoma labiau laikytis saugių atstumų, vengti didelių sambūrių ar grūsčių, neužsibūti ilgai vienoje vietoje.

NVSC Klaipėdos skyriaus vadovo teigimu, net atvirose erdvėse esantys pramogų automatai turėtų būti periodiškai dezinfekuojami bent jau kelis kartus per dieną.

Klaipėda ėmėsi priemonių

Šalimais esančioje Klaipėdoje penktadienį prasidėjo visą savaitgalį vyksianti Jūros šventė. ​​Augant užsikrėtimo skaičiams šalyje, o Klaipėdos miestui antradienį patekus į raudonąją sergamumo zoną, Jūros šventės organizatoriai imasi ypatingų saugumo priemonių, siekdami užkirsti kelią COVID-19 plitimui.

Jūros šventė
Jūros šventė

Užtikrinant maksimalią galimybę saugoti save ir kitus, miesto teritorijoje stovės dezinfekcinės stotelės, kurias nuolat papildys Jūros šventės savanoriai, nemokamos vienkartinės veido kaukės bus dalijamos „Klaipėdos švenčių“ palapinėje, kuri įsikurs Atgimimo aikštėje.

Visiems mugės prekybininkams iškeltas reikalavimas dėvėti apsaugines veido kaukes, vienkartines pirštines ir prekybinėse vietose turėti dezinfekcinio skysčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius